"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dimarts, 9 d’octubre del 2018

En la pell i la batalla



Perquè era verda i encara pot ser verda.
Perquè és la veu dels morts que l'estimaren.
Perquè era una i encara pot ser una.
Perquè és cançó d'un mar sense memòria.
Perquè era clara i neta i no sabia
dir paraules de parla estrangera.
Perquè és batec a les goles incendiades.
Perquè era nostra i encara pot ser nostra.
Perquè és un cor que agonitza entre cadenes.
Perquè era blat i gavina en el matí.
Perquè ens la volen morir com si fos núvol.
Perquè encara naix fills amb l'alegria
de saber-se-la en la pell i la batalla.

Marc Granell, "Terra lliure"



"València era guanyada, s'havia perdut Balànsiya", podria dir-se, estrafent al mestre Saramago, d'aquell 9 d'octubre de fa set-cents vuitanta anys. Nosaltres vam quedar, per atzar de la Història, del costat dels vencedors, i per això en férem, d'aquell fet, símbol i Diada. Valga, doncs, com a tal, i com a tal l'agafe; però no per mirar cap al passat, sinó per seguir bastint un futur que encara hui se'ns nega: ens la volen morir com si fos núvol, però encara és nostra, malgrat tot, en la pell i la batalla... Visca la terra, i feliç 9 d'Octubre!




Conserve, com una relíquia, alguns d'aquells mítics cartells d'Andreu Alfaro --com aquest de més amunt-- que feia servir Acció Cultural del País Valencià, diria que cap a finals dels anys de 1980, per convocar els actes del 9 d'Octubre. D'acord, podria haver-ne tingut més cura; però és el cas que, tot i que un poc esvaïts i amb alguns esvorancs, han sobreviscut als anys i les mudances. Com allò en el que crec, si fa no fa...






8 comentaris:

  1. Visca la diada del 9 d'octubre!
    Visca el País Valencià!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Visca, i visca! Al remat, va resultar una diada esplèndida, xavier: els feixistes seguiran fent de les seues, però ara saben que no ho tindran gens fàcil. Salut i endavant!

      Elimina
  2. Això de fer una diada commemorant una victòria es molt mainstream

    ResponElimina
    Respostes
    1. Però com som un país modest i no volem que se'ns puge al cap, ho compensem amb el 25 d'abril, i així tenim diades per triar... Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  3. Ostres, com que darrerament vaig amb retard no vaig passar per aquí ahir per desitjar-te una bona Diada, una mica més i arribo amb dos dies de retard! Espero que la passessis bé!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, XeXu! Una (altra) diada un poc estranya amb el feixisme campant pels carrers, però content per la resposta i orgullós d'aquesta terra i de la seua gent... Queda molt per fer, però vull creure que hi ha coses que ja no tenen marxa enrere. Salut i moltes gràcies!

      Elimina