"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dimarts, 21 de maig del 2024

A propòsit de l'aigua

Fa quatre mil dos-cents anys, diverses àrees del planeta es van veure afectades per una fase d’aridesa extrema que els geòlegs denominen esdeveniment del quiloany 4.2. Tot i que es discuteix encara sobre la possible relació entre aquest episodi climàtic i el declivi de civilitzacions com la de la Vall de l’Indus o l’Imperi Antic a Egipte, els arqueòlegs atribueixen a aquest moment l’aparició, a les planures manxegues, d’un tipus singular d’assentaments humans constituïts per fortificacions circulars, protegides per diverses murades concèntriques de pedra i presidides per una torre central, que albergaven sitges per a l’emmagatzematge d’aliments i, sobretot, pous d’aigua. Aquestes extraordinàries estructures, conegudes com a motillas, són exclusives d’una àrea que abasta part de les actuals províncies espanyoles de Ciudad Real, Albacete i Cuenca; deuen el seu nom a l’aspecte --un monticle de terra i pedres que s’eleva sobre la plana circumdant-- amb què han arribat fins els nostres dies, i caracteritzen un horitzó cultural particular de l’Edat del Bronze conegut com Cultura de las Motillas o Bronze Manxec, del qual formen part també altres tipologies de jaciments com ara les morras o els castillejos, situats habitualment en tossals o esperons rocallosos. 


Entre la cinquantena de motillas que es coneixen a hores d’ara destaca la denominada Motilla del Azuer, situada al terme municipal de Daimiel: cinquanta anys de treballs arqueològics han tret a la llum una estructura extraordinària, bastida amb pedra travada amb fang, la consolidació (i reconstrucció parcial) de la qual permet copsar la complexitat constructiva i la monumentalitat de l’enclavament. A desgrat d’un aspecte exterior relativament discret, l’accés a l’interior del recinte emmurallat (mitjançant visites guiades que cal reservar prèviament) sorprèn per la magnitud de l’edificació; estrets passadissos circulars que discorren entre sobris i esvelts murs de pedra van superant les tres línies principals de defensa fins conduir finalment a la torre central, als peus de la qual hi havia sitges per a emmagatzemar cereals i lleguminoses i des de la què es domina no solament la fèrtil plana del riu Azuer sinó també i sobretot el formidable pou, excavat fins a catorze metres per sota del nivell del terreny, que ocupa el sector oriental de la fortificació i que mitjançant rampes i esglaons permetia accedir a un recurs tan escàs i vital com per a justificar aquesta afanyosa i contundent defensa. La motilla es va abandonar aproximadament mil anys després de la seua construcció, coincidint amb un període climàtic més humit.



Com passa amb tantes altres coses, malgrat que feia ja temps que n’havia llegit coses sobre ella i d'estar a unes poques hores de cotxe des de casa, ha calgut esperar el moment per anar a conèixer la Motilla de primera ma. Però al remat han coincidit un cap de setmana lliure d’altres ocupacions i entrades disponibles per poder visitar el jaciment, i encara que feia un poc de respecte que la realitat no estiguera a l’altura de les expectatives, no ha estat tampoc aquest el cas, ni pel que fa al lloc ni per la visita guiada i per la informació facilitada, tant al propi jaciment com al Museu Comarcal on comença i acaba el recorregut. I a més a més, de Daimiel estant, hom pot aprofitar per visitar alguna de les llacunes d’allò que s’anomena “la Mancha Húmeda” i, molt especialment, les famoses i maltractades Tablas –més aviat, el poc que queda d’allò que va ser un espai natural extraordinari després de que la sobreexplotació de l’aqüífer que l’alimentava haja reduït a la mínima expressió les antigament extensíssimes àrees inundables de la confluència dels rius Guadiana i Cigüela-- o, fins i tot i ja de tornada, les igualment conegudes i concorregudes Llacunes de Ruidera, a les què no havia tornat d’ençà que, sent un xiquet, em van impressionar tant que vaig estar setmanes somniant-les, i que m’ha agradat molt tornar a veure tants anys després. Així que, tot plegat, entre pous fortificats de l’Edat de Bronze, llacunes i aiguamolls, aqüífers més o menys sobreexplotats i altres variades manifestacions hidrològiques i hidràuliques, podria dir que quasi tot, al cap de setmana, ha discorregut a propòsit de l’aigua, per bé que almenys en algun cas podria dir-se millor a despropòsit

 





Fa algun temps, en una entrada sobre el denominat Bronze Valencià --contemporani tant de la Cultura de las Motillas com de la de l’Argàrica-- parlava de l’impacte genètic de l’arribada a la Península Ibèrica, cap a l’any 2500 aC, de genets procedents de les estepes de l’est d’Europa, el cromosoma Y dels quals va substituir quasi per complet i en unes poques generacions al de la població masculina preexistent. Doncs bé, és en un altre extraordinari jaciment del Bronze Manxec (el Castillejo del Bonete, al terme municipal de Terrinches, coetani i relativament pròxim a la Motilla del Azuer) on es va descobrir fa uns pocs anys una tomba doble que il·lustra aquest procés, en haver-s'hi inhumat una dona amb perfil genètic indígena junt amb un home d’ascendència iamna. No m’hi vaig poder acostar aquesta volta al Castillejo, que mostra trets --com ara les alineacions solars-- que el fan especialment interessant i al que potser hauré de buscar el moment d’anar-hi; però pel moment, espere poder visitar prompte un altre jaciment, en aquest cas d'època ibèrica i a terres catalanes: si ja fa temps que m’abelleix conèixer els Vilars d’Arbeca, el seu pou i les seues fortificacions, ara encara més. I a la pròxima, els nurags.




 

2 comentaris:

  1. Estar a prop de l'aigua sempre és reconfortant.
    I aquestes fotos de la Motilla ensenyen molt bé com és d'impressionant.

    Als Vilars d'Arbeca sí que hi he estat i de tots els poblats íbers que he conegut és el que més m'ha impressionat. Em va emocionar i tot.

    Abraçades Pep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El cas de les Tablas de Daimiel (i d’altres aiguamolls de la zona, com ara els anomenats Ojos del Guadiana) és un dels exemples més palesos i lamentables de fins on pot arribar l’estupidesa humana i la seua capacitat per destruir un patrimoni natural i cultural d’un valor incalculable. Un desastre perfectament documentat d’ençà que va començar a posar-se en marxa en els anys de 1960, i que ha reduït l’espai a una mínima expressió d’allò que va arribar a ser, en un procés que a més a més encara no ha acabat perquè el principal element de destrucció --les extraccions d’aigua, legals o no, del famós “aqüífer 23” que alimenta tot aquest sector de la denominada “Mancha Húmeda"-- segueixen actuant sense aturador aparent. Malgrat la declaració del Parc Nacional el 1980, no és molt el que ha canviat perquè les mesures que s’han adoptat els últims anys --em tem que, més que per a corregir, per tractar de maquillar un poc l’evident desastre-- no han tingut a penes efecte malgrat haver costat centenars de milions d’euros. Em resulta molt difícil no tindre tot açò en el pensament cada volta que m’hi acoste per allà, però també és cert que, malgrat tot, les Tablas conserven encara una part de la seua innegable bellesa, que ni la migrada inundació –migrada en superfície i en profunditat—ni una freqüentació humana que almenys en algunes zones em sembla excessiva i poc (o gens) respectuosa amb el caràcter protegit de l’espai, arriben a fer desaparèixer totalment. Tan de bo que, algun dia, hi haja la voluntat necessària per revertir la situació, ara que encara podria ser possible.

      La Motilla impressiona, en efecte: el jaciment està molt ben condicionat, i la visita guiada és magnífica en tots els sentits. I quant als Vilars, si ja tenia ganes de conèixer-los de primera mà el teu comentari encara me n’ha fet vindre més: segur que jo també m’emocionaré... Espere que siga prompte (i, probablement, aprofitaré també per posar solució a unes altres assignatures lamentablement pendents: Santes Creus i Vallbona de les Monges)

      Moltes gràcies i una abraçada! (i disculpa’m per haver-me esplaiat en la resposta, ja saps que hi ha coses que m’encenen... 😉)

      Elimina