"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



divendres, 19 de febrer del 2021

A mig aire de la serra


"Llençols grisos de gebre
cobrien els bancals dels ametllers,
però les pluges van venir com màscares
i l’herba va esborrar els miralls del fred.
L’aire càlid als ulls de l’hivern
començava a mentir a les ales grises
d’ocells erràtics dins els arbres nus.
En una sola nit de tebiesa
amb la fosca d’imatges al mirall
es van obrir les flors dels ametllers.
Tu també vas venir en un temps de fred
i soledat: l’amor va ser un oratge
damunt del gebre gris. Flors oblidades
escampaven perfum de primavera
en els àmbits glaçats, càlida neu
d’efímeres flors blanques. Amb tristesa
les recordo a l’hivern
que en una sola nit les va glaçar."

                                Joan Margarit, "Flors blanques en la boira"

.

He de confessar, no sense recança, que és molt poc el que conec de Margarit. Però hi posaré prompte remei, sense cap dubte, perquè alguns dels poemes que he llegit ací i allà arran de la seua mort recent, m'han resultat propers i colpidors. Així que, tot i que ja es veu que aquesta nota havia nascut amb intencions obertament maragallianes, em permetreu que canvie, de poema i de poeta, només per deixar dit que un any més, els ametlers --aquells que sobreviuen, malgrat tot, a la seua pròpia i devastadora pandèmia-- han tornat a florir a les serres i valls que tinc per meues.  I que a ma mare, que ahir va fer un any que ens va deixar, li agradaven molt, també, les seues flors, encara que feia ja molt de temps que no podia dir-nos-ho. 


 




7 comentaris:

  1. Em passa igual que a tu... jo també tinc una assignatura pendent amb Margarit i, a més, amb Martí I Pol...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quins grans poetes. Al comentari anterior hi afegiria l'imprescindible V. A. Estellés.

      Elimina
    2. Jo ja tinc encarregat algun llibre de Margarit, Àngels. A Martí i Pol el tinc més a mà, però com passa amb Estellés (totalment d'acord amb tu, xavier) no te l'acabes mai... Salut i moltes gràcies als dos!

      Elimina
  2. Uns ametllers ben florits que ens diuen que aviat tindrem l'esperada primavera. A mí també m'agraden moltíssim les seves flors.
    Els grans ja ho tenen això d'apropar-nos a les seves lletres.

    Aferradetes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que enguany la primavera ens fa més falta que mai, lluna. I ja en queda poc, diuen el ametlers... i la poesia, que també ens la posa més a mà. Salut i abraçada!

      Elimina
  3. De mica en mica, ens anem apropant als poetes que estimem.
    I els anem fent més nostres quan més els coneixem.

    Però per a m, els ametllers sempre seran de Maragall, sovint no puc evitar saludar-los mentalment així "Déu te guard, bandera blanca!" perquè em provoquen una gran alegria sempre que els veig. Espero que puguin vèncer la seva pandèmia, ens farien molta falta si no hi fossin.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Què t'he de dir jo, precisament a tu, de poesia i de poetes... ;) L'ametller de Maragall és l'ametller per excel·lència, però em va semblar que l'ocasió ho mereixia i que a ell no li sabria malament; ara, a mi em passa com a tu: l'associació és inevitable. Afortunadament...

      La Xylella està fent molt de mal, com abans a Puglia i a les Illes, sense solució pel moment i amb mesures molt controvertides, perquè impliquen l'obligació d'arrencar arbres sans quan es detecta un focus nou. El tema és complicat i difícil d'afrontar, però esperem que més prompte que tard s'hi trobe un remei o, almenys, una forma de controlar-la que no exigisca la destrucció dels paisatges i de la gent que els manté. Salut i moltes gràcies!

      Elimina