Potser destaca més per extravagant que per vistosa, i tampoc no és l'única de les nostres orquídies les flors de la qual recorden vagament una silueta humana: Orchis italica o O. simia, per exemple, tenen també labels antropomorfs (o, per dir-ho amb més propietat, clarament andromorfs, si vos hi fixeu bé). Però l'Aceras anthropophorum és sempre interessant de veure --aquestes, fa uns dies, a la Cova Alta d'Albaida-- perquè tot i que localment pot ser fins i tot abundant, resulta en general una espècie poc freqüent en les nostres terres. Per cert: allà on nosaltres creiem veure homes penjats --com els ahorcados dels espanyols o els pendus dels francesos--, els anglesos i els portuguesos troben simplement homes (man orchid i orquídea-homem, en diuen), els gallecs xiquets (rapazinhos) i els italians, ballarines. Coses del Volksgeist, supose.
Ha anat bé, el cap de setmana, per carregar piles i gaudir de primaveres: ahir, caminant amb els amics per una Mola de Cortes esplendorosa i de la que em deixe pendent un comentari més calmat; hui, entre gossos i pastors, en el magnífic --i molt concorregut, m'ha semblat-- concurs d'Agres. Carpe diem, diuen, sempre que es puga; o, si ho preferiu, no belar per no perdre bocí...
Què curiosa la percepció humana. Es diu que la interpretació dels estímuls visuals depén en gran mesura de les experiències de vida i de les expectatives. El cas és que jo no veig cap home penjat, ni cap home... veig nens amb una caputxa gran. Estic encetant un nou volksgeits?
ResponEliminaJo diria que t'aproximes bastant a la visió gallega del món, Loles, però amb caputxa ;) De fet, imagine que aquesta caputxa --que tu poses als nens però que també duien els ajusticiats-- devia influir per a la luctuosa percepció com a flor dels penjats.
EliminaA mi, en canvi, sempre m'han recordat petits extraterrestres amb el cap (o el casc) desproporcionadament gran, com recorde haver-los vist en algunes pel·lícules antigues de sèrie B --o, si m'apures, en "Encontres en la tercera fase". Frikigeist, es diu açò meu...
Haig d'estar ben fotuda o potser perquè és dilluns, a primer cop d'ull m'han semblat cargols! uuuff Pauleta...avui al llit prest!!
ResponEliminaBen maques les fotos!!
Molt bona nit!
Aferradetes
La veritat és que ara que me les mire amb calma, diria que no vas gens desencaminada: segons com, si que recorden caragolets amb banyes i tot...
EliminaMoltes gràcies i una abraçada, lluna!
Gràcies per les aclaracions i per la ràpida i divertida història dels noms, és un tema ben interessant que sempre gaudia quan Joan Pellicer també ens deia diferents noms per alguna altra planta.Jo si hagués trobat això, en la meua ignorància botànica, hagués flipat!! perquè són ben boniques i les havia vist en foto, però encara no les he trobades mai. Un dubte Pep, en la primera foto a la dreta, la flor rosada que apareix és una orquídea també, no? Gràcies per ensenyar-nos i compartir el teu coneixement. Un abraç
ResponEliminaxavi ródenas
Gràcies a tu, Xavi! Joan era un mestre també en això, i la seua tasca de recuperació de noms populars va ser també immensa. Sense ser molt freqüent, Aceras no és difícil de veure per la Marina i la Vall d'Albaida, però jo feia temps que no la trobava. I en efecte, la del costat és també una orquídia, si no vaig errat una Orchis tenera, que és una espècie bastant freqüent en aquestes terres. Salut i una abraçada!
EliminaAquesta orquídia me la va ensenyar una bona persona amb la qual treballava anteriorment. Autèntic apassionat de la història local de Sabadell, rastrejador fenomenal del seu arbre genealògic i, a més, autèntic savi de la flora i, especialment, de les orquídies. M'explicava anècdotes genials dels seus viatges (compte que no té carnet de conduir) per anar a veure orquídies per tot arreu.
ResponEliminaUn crack.
Les orquídies desperten passions, porquet, i hi ha aficionats que han esdevingut experts en alguns gèneres i que són capaços d'autèntiques proeses per tal de trobar alguna espècie rara. Pel que contes, el teu company ha de ser una persona realment especial, d'aquelles que deixen petjada (història i botànica, una magnífica combinació ;) Salut i moltes gràcies!
Elimina