Afortunadament, la wikipedia també inclou una pàgina específica que parla d’aquesta indústria a Gal·les (també n’hi ha una per a la mineria del carbó), així que vos remet de nou a la xarxa si és que teniu un especial interès sobre aquestes qüestions. Als meus efectes, tota aquesta introducció ve a tall de que, quan estàvem preparant el viatge i buscant informació sobre possibles rutes dins el Parc Nacional d'Eryri, ens va sorprendre un poc trobar uns quants itineraris que transcorrien precisament per dins de la pedrera abandonada de pissarra de Dinorwig, als peus de la qual --ocupa part de les instal·lacions de l’antiga explotació-- hi ha també el Museu Nacional de la Pissarra. Dinorwig representa tot plegat una destinació turística popular, i forma part també del denominat “Paisatge de la Pissarra del nord-oest de Gal·les”, declarat per la UNESCO Patrimoni Mundial. Convindreu que, amb aquests antecedents, era inevitable no sentir almenys una certa curiositat per conèixer de primera mà un tipus de paisatge amb el què estem poc familiaritzats i que a més a més, en situar-se al poble de Llanberis i a prop de l’Yr Wyddfa, tampoc ens quedava massa a contramà.
Com altres àrees similars --els voltants de Blaenau Ffestiniog o de Bethesda, per exemple-- que havíem vist de passada des de la carretera en dies anteriors, el primer que sobta en aproximar-se a Dinorwig són les seues dimensions descomunals: amb una superfície de més de 280 hectàrees en el seu moment de màxima esplendor, les muntanyes (literals) d’enderrocs procedents de l’antiga explotació cobreixen els vessants d’Elidir Fawr fins a una altitud realment impressionant. Tot i que hi ha sectors als quals no es permet (almenys sobre el paper) l’accés per la seua perillositat, ja s’ha dit que hi ha diversos recorreguts més o menys habilitats per a la visita els quals, a més d’oferir unes vistes de vegades insòlites però sempre impressionants (Dinorwig ha estat també escenari per al rodatge de diverses pel·lícules i és zona d’escalada molt popular), permeten recórrer les antigues instal·lacions i les restes més o menys degradades de molts del seues elements: rails, mecanismes de tracció de les vagonetes, molins o cabanes de miners van apareixent al llarg d’un recorregut que pot allargar-se pràcticament a voluntat enllaçant diferents traçats quasi sempre senzills, per bé que hi ha alguns sectors de la pedrera en els què convé transitar amb precaució. En tot cas, per no fer-ho massa llarg i com que no és gens complicat trobar informació detallada a diverses pàgines que se n’ocupen, em permetreu de nou que no m’estenga més parlant d’un indret al qual nosaltres arribarem pràcticament sense preveure-ho però que al remat, amb la seua decadent i caòtica bellesa, gosaria dir que va ser una de les troballes del viatge; almenys, puc assegurar que poques voltes m’ha resultat tan captivador i estimulant caminar entre runes i enderrocs.
Haver-nos programat una visita a Dinorwig (i la seua rodalia, amb els llacs de Llyn Peris i Llyn Padam i el castell de Dolbadarn) ens va vindre bé com a alternativa per als dies del viatge en què el pas de la borrasca Lilian aconsellava, pel vent o per la pluja, prescindir d’altres caminades més exigents. I tot i que, com sol ser habitual, les meues fotos no li fan justícia, l'escabrosa topografia i la brillantor de les pissarres humides li donen al paisatge un aire realment especial. Per cert: en llegir que les pissarres de Dinorwig es van formar en el període Càmbric o Cambrià, he recordat aquella vesprada remota en què, quasi com una revelació, vaig associar per primera vegada el nom d’aquest període geològic de l’Era Paleozoica amb Cymru, que es pronuncia Camri (o ˈkəmri) i que com sabeu és com els gal·lesos anomenen el seu país. Que els Silurs i els Ordovics eren tribus celtes de la zona, acabe de saber-ho fa una estona, mentre escrivia aquestes ratlles; una “microcuriositat” més que done per coberta, i un parell de noves --saber alguna cosa més dels geòlegs Murchison i Lapworth, responsables de tals noms-- per mirar.
Particularment em crida l'atenció els llacs i la verdor, vull dir que té com un altre to de verd en aquests indrets. I les pedreres impressionen molt.
ResponEliminaAferradetes, Pep.
És cert, Paula, potser és per la llum, però el verd (potser caldria dir-ne els verds) és diferent al que ens resulta familiar, i junt amb l'aigua, quasi omnipresent, dibuixa uns paisatges que ens resulten tan atractius com exòtics. Quant a les pedreres, és impossible reflectir a les fotos les seues proporcions descomunals: en veure la primera muntanya d'enderrocs, costa realment creure que siga obra humana. I és inevitable no pensar, també, en la vida de la gent --generacions senceres-- que es va deixar la pell trencant aquelles pedres... Abraçada i moltes gràcies!
EliminaThanks for a fine read.
ResponEliminaAs the saying goes: If Wales were flattened out, it would be bigger than England. ;-)
Gràcies a tu, Sean. No coneixia la dita, però m'ha fet molta gràcia (i a més és probablement certa ;)). Encara que hagen estat només uns dies, m'ha agradat molt conèixer Gal·les; encara em queden molts buits a Escòcia i Anglaterra, però farem per anar omplint-los. Ara, per a l'estiu que ve estem pensant en l'Illa de Man... si podem viatjar quan no hi haja carreres. Salut i una abraçada!
EliminaDid you ever watch L'anglès que va pujar un turó però va baixar una muntanya (títol original en anglès, The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain)[?
EliminaGlorious!!
And if you are also interested in archaeology, I recommend Orkney - especially Skara Brae.
Una abraçada, Pep.
La conec, i em sembla una pel·lícula magnífica, tendra però plena d'ironia i amb diàlegs impagables :) De fet, la vam tindre molt present abans de viatjar, fins el punt que vam arribar a buscar on estava la muntanya/pujol protagonista, per si ens quedava a prop; va ser llavors que vam saber que era imaginària però que el lloc de rodatge, a prop de Cardiff, és ara molt visitat ;) Prenc nota també del suggeriment d'Skara Brae: m'interessa molt l'arqueologia, i pel que he vist a la xarxa --no n¡havoa sentit a parlar-- sembla un lloc a tindre molt en compte, moltes gràcies. Salut i una abraçada!
EliminaDoncs si, impressionant el que vegerem allí, i l'entrada que has escrit AlfredRussel. Va ser un dels llocs sorprenents que més em va fer pensar amb la gent que allí visqueren, i com de "prouds" se sentent. Querola
ResponElimina