No diré, per tant, que tot el que està passant al voltant dels papers en qüestió siga irrellevant, sobretot tenint en compte la possibilitat --remota, a la vista dels precedents-- que algú, a més de l'ex-tresorer, acabe assegut al banc dels acusats. Però al costat de tots els mèrits que ha acumulat en el seu compte el Partit Popular d'ençà que governa a Madrid --la llista, al País Valencià, és infinitament major-- l'eventual confirmació, per via judicial, d'unes pràctiques mafioses que des de fa temps s'intuïen no altera substancialment la meua percepció: els responsables de la reforma laboral, la llei Wert, la destrucció del territori o el desmantellament dels serveis públics podrien ser les persones més honrades del món (i de fet n'hi haurà que ho seran) i no per això deixaria de considerar la seua gestió com un gran despropòsit del qual ens costarà molts anys i molts esforços recuperar-nos.
Amb aquests antecedents, i
tenint en compte a més que, com ha estat constatat en repetides
ocasions, la corrupció –pressumpta o confirmada-- no sembla ser un
factor rellevant entre els votants de dreta, m'estic mirant tot açò
de Barcenas i els seus papers amb una certa distància i un notable
escepticisme. Si de cas, i a banda d'una innegable i si voleu morbosa
curiositat per algunes dades pintoresques sobre la trama i el seu funcionament, m'interessa saber com
acabarà afectant tot açò a la branca valenciana del partit: les
lluites internes de poder a Madrid, raó última, segons em sembla,
de tot el que està passant, poden ser la sentència definitiva per a
un govern –el valencià-- dèbil, confús i pràcticament inoperant
que ja es troba, segons tots els símptomes, en un avançat estat de
descomposició. I això que, en apariència, encara els queda passar
pel pitjor, amb Gürtel i sense.
Fariem bé, doncs, en no
distreure'ns massa amb les formes, i tractar d'anar al fons: encara que els seus mitjans no foren sempre legítims, el
Partit Popular ha governat aquest País durant vint anys llargs perquè, una volta i una altra, ha obtingut les majories
necessàries per a fer-ho. Ara, tot sembla
indicar que pot iniciar-se una nova etapa; però per garantir que
aquest canvi es produirà realment (i, sobretot, per evitar que siga flor d'un
dia i que servisca per encetar un redreçament que s'antoixa llarg i
complexe) ens queda encara molta feina per fer. Cal demostrar a molts
valencians i valencianes que els van votar, que les
polítiques que van afavorir amb els seus vots han servit per fer-los
més pobres, per deixar-los sense serveis públics, per devastar els paisatges i per portar la llengua i la cultura a un estat
crític. I convencer-los, també, que hi ha alternatives viables, idees noves i
persones capaces de dur-les a la pràctica. I davant d'això, el que
Rajoy diga o faça no deixa de semblar-me, sabreu perdonar-me,
una qüestió secundària; que la justícia faça camí i nosaltres, cabet a la faena, que hi ha molta merda per agranar.
Molta, però que molta merda per agranar... anys de treball només per tal d'agranar...
ResponEliminaEfectivament. Ni els estables d'Augies acumulaven una quantitat de merda semblant. I mira que jo tinc el pensament que el que coneixem és només una petita part del que n'hi ha amagat: un iceberg de matèria fecal, vaja.
ResponEliminaEl problema és que arribaran les eleccions i atiaran les passions més descarnades contra tot allò que saben que, al votant d'estómac, el remou i l'agita i l'estimula a tornar-los a votar (catalans, llengua, una, grande y libre, etc). I llavors tot el que hagin fet fins aquell moment serà pols enmig d'una ventada.
ResponEliminaI no només això: encara està per veure que PSOE, Compromís i Esquerra Unida sàpiguen posar-se d'acord per a desbancar al PP, cas que aquest no obtinguera la majoria absoluta. Que l'esquerra valenciana té un llarg historial de cagades, i una més no seria d'estranyar.
ResponEliminaEfectivament, és important anar al fons, tot i que la forma ja és tot un símptoma del que realment importa en segons quines mentalitats. Continua agradant-me el to constructiu: anem per feina, que en queda molta. Ara, qui està disposat?
ResponEliminaCrec que l'encerteu amb els vostres comentaris. Començant pel final: és cert que les perspectives de canvi existeixen i que les enquestes semblen confirmar-ho cada cop més, però d'ahi a poder formar un govern d'esquerres queda encara un camí molt llarg; i compteu que tinc molt present el precedent --lamentable-- de l'Ajuntament d'Alcoi. A més, i com diu el porquet, la dreta utilitzarà tots els seus mecanismes per aferrar-se al poder com siga. Potser el tradicional fantasma del "catalanisme", que amb tant d'èxit ha explotat en altres ocasions, estiga ja de capa caiguda, però no tinc cap dubte que recorreran a qualsevol cosa --neta o bruta-- abans de deixar el govern de grat, i moltes de les estructures que han bastit aquests anys --les xarxes clientelars, molts mitjans de comunicació-- segueixen intactes.
ResponEliminaI al remat, l'única opció que ens queda a nosaltres és seguir treballant per tal que el canvi es produisca i es consolide, reclamar coherència i responsabilitat a l'esquerra, i no voler apanyar-ho tot en quatre dies: recuperar almenys una part del que hem perdut en aquestes dues dècades requerirà molta intel·ligència... Moltes gràcies, salut i endavant!