Com els seus parents cultivats, als quals serveixen sovint de portaempelt en aquestes terres, també els cirerers de Santa Llúcia han vist madurar, aquestes darreres setmanes, les seues petites i acolorides cireres. Es difícil no parar atenció a aquest arbrissó de les nostres bardisses quan, al principi de la primavera, es cobreix profusament amb les seues flors blanques i fragants; la seua fructificació, però, resulta molt menys aparent, i és fàcil que els seus fruits --molt similars, en petit, a les autèntiques cireres, però de tast agre i amarg al nostre gust-- passen desapercebuts a ulls poc avesats. Fruits –les cireretes-- que no solament es troben en l'origen de molts dels noms populars amb els quals és coneguda la planta arreu les nostres terres, sinó que són també la causa del nom (Prunus mahaleb) amb el qual és conegut pels botànics, ja que el seu epítet específic deriva de la paraula àrab mahlab (mahklepi, en grec), una espècia aromàtica que s'obté en moldre les llavors de l'arbre, i que s'utilitza a l'Orient Mitjà per a l'elaboració de pastes i galetes. El que no sabia, i m'ha cridat especialment l'atenció, és que les petites baies --molt apreciades, per altra banda, per diverses espècies d'aus-- també han estat utilitzades tradicionalment per a tintar la llana i altres teixits.
No és estrany trobar cirerers de Santa
Llúcia creixent, quasi sempre de forma dispersa, en indrets relativament frescos de les nostres muntanyes i
barrancs. Però potser una de les millors poblacions que conec es
troba ben a prop de casa, en el Barranc del Pont Tallat; un barranc
del qual ja he parlat altres vegades, perquè junt amb els cirerers
bords –especialment abundants ací-- hi apareixen també plantes com el
sumac i el roldor, tradicionalment usades com a tints o mordents, la
qual cosa fa pensar en un possible aprofitament vinculat a la
tradicional activitat tèxtil de la comarca, i del qual és possible
que també formaren part les petites i acolorides cireres de Santa
Llúcia. Pel moment, però, només són conjectures, a l'espera que
aquells que s'interessen per la història i l'etnobotànica puguen
aportar un poc de llum a una activitat --la recol·lecció, processat i distribució de les plantes vinculades al procés tèxtil-- que, amb tota probabilitat, ha
d'haver influït en els paisatges vegetals de les nostres comarques
molt més del que a hores d'ara intuïm. Per cert: al final, no m'ha quedat molt clar quin devia ser el color cirereta de Santa Llúcia; una mena de gris fosc, sembla, però no ho podria assegurar...
Cireretes de Santa Llúcia (Prunus mahaleb) i les nostres apreciades cireres cultivades (Prunus avium), empeltades a la Vall de Guadalest sobre un peu de les primeres. |
No coneixia les cireretes de Santa Llúcia. Crec que no n'he vist mai, però m'hi fixaré quan torni a veure cirerers a la muntanya... Ara ja les conec.
ResponEliminaGràcies!
No són rares de veure, Carme, i juraria que a Collserola n'hi ha; segur que les trobaràs. Sobretot quan floreixen, són espectaculars, i les flors olen molt bé... Gràcies a tu i una abraçada!
EliminaJo n'he vvistes d'aquestes però mai no he intentat tastar-les, ja ens dius que no són mengívoles, de totes les maneres hi ha un munt de plantes i arbres que es fan servir per a moltes utilitats com ara els tints, aquesta n'és una.
ResponEliminaM'agraden molt les cireres, però les cultivades, que deuen ser de la mateixa espècie.
Vicent
Jo també m'incline decididament per les cultivades, Vicent; aquestes, malgrat el seu aspecte abellidor, són agres com un ferro (aquest costum de tastar les coses em donarà un disgust algun dia ;) Salut i moltes gràcies!
EliminaHola Josep,
ResponEliminaEns ha agradat molt aquest article i ens hem pres la llibertat de reproduir-lo al nostre blog : Petites i acolorides cireres
Moltes gràcies.
Salut i endavant les atxes !
Com sempre, un plaer i moltes gràcies a vosaltres, Francesc. Salut, endavant i una abraçada!
Elimina