Va haver un temps en què un dels riscos principals per a la integritat física de les plantes de casa --incloent-ne moltes de les que teníem al patí, especialment les més joves i/o les que manteníem en cossiols-- era l'enrònia escarbadora dels nostres gats. Malgrat tindre al seu abast la civilitzada alternativa (almenys des d'una perspectiva humana) dels caixons areners, i a desgrat dels diferents obstacles físics amb els què tractàvem de limitar aquesta irritant activitat, els felins amb els quals compartim casa quasi sempre trobaven la forma d’arribar fins el seu objectiu, amb la consegüent i enutjosa escampadissa de terra vessada i plantes arrencades. Tot i que al final vam acabar donant-nos per vençuts, i sense saber per quina causa (potser va ser l'edat; la dels gats, vull dir), les malifetes van anar fent-se cada volta més ocasionals fins pràcticament desaparèixer; però des de fa alguns mesos, la inquietant imatge de plantes arrencades i terra espargida vora els cossiols ha tornat a ser habitual al nostre pati, encara que els malfactors en aquest cas no són mamífers domèstics sinó aus salvatges: supose que ho fan per buscar cucs i altres invertebrats que hi puguen viure i dels quals s'alimenten, però els estralls provocats per les merles a les nostres jardineres han deixat de ser anecdòtics i comencen a fer-se habituals i preocupants, fins el punt d'haver provocat ja baixes sensibles i d'obligar-me a confinar dins de casa algunes plantes delicades que m’aprecie especialment i per les quals aquests ocells, indubtablement estimables pel demés, semblen haver desenvolupat una especial i inoportuna preferència.
Pel que he vist a la xarxa, sembla ser que aquest comportament no és ni nou ni estrany entre les merles, i hi ha no poca gent que se’n queixa --iradament, en ocasions-- dels seues efectes sobre jardins, balconades i terrasses. Quant al nostre cas, això de posar-se a regirar en el substrat dels cossiols si que és relativament recent perquè allò normal fins ara havia estat veure-les bambant pel pati engrescades a remoure terra i fullaraca amb un notable èxit i afectant a volums de vegades sorprenents per a ocells d'aquesta mida. La novetat, en tot cas, sembla resultar-los ben abellidora, i ni la nostra presència ni la de les gates les dissuadeix de la seua activitat fins i tot en les plantes que tenim al mateix ampit de les finestres. No gosaria assegurar quina ha estat la causa d'aquest canvi d'actitud en uns dels nostres més antics veïns de pati, però en fer-me l'efecte que prefereixen actuar --ja siga en terra o en cossiol-- a les plantes a les què hi ha més humitat, he pensat que potser siga aquest un factor a tindre en compte. Tot i que no assoleix encara la gravetat d’uns altres llocs, la sequera comença a fer-se notar a casa nostra després d'una tardor excepcionalment eixuta; a falta de pluja, i amb un pati eminentment de secà en el què tan sols reguem --i sovint només quan la situació s'acosta al límit-- els cossiols i alguns exemplars plantats a terra que resulten més sensibles, serien aquests punts els únics susceptibles d'oferir-los a les aus la possibilitat de cercar els llombrígols i altres menges a les què, en períodes més humits, poden accedir arreu i fàcilment. Fora desitjable, si més no per testar adequadament la hipòtesi, que arribaren prompte pluges generals i generoses, però com que em tem que no puc ser quant a això massa optimista, ho mantindré pel moment com una possible explicació pendent de contrastar. I almenys fins saber alguna cosa més, i encara que haja de recuperar alguna de les mesures dissuasives destinades originàriament als gats, tractaré de ser una mica comprensiu amb els ocells: quan pense en alguna "civilitzada alternativa" que poguera ser d'utilitat en aquest cas, els humans no eixim molt ben parats.
És un pensament molt lògic aquest que has tingut. La manca de pluja fa que tot ésser viu canviï les seves costums.
ResponEliminaPer aquí va ploure amb ganes el dia abans de la nit de Reis i tot el matí següent, només va parar a l'hora de la cavalcada... hi havia massa pregàries!.😅 Però això va ser tot, ara torna a lluir el sol, això sí, amb molt més fred.
Aferradetes, Pep.
Només és una hipòtesi, Paula, però em sembla que podria tindre alguna base. En tot cas, la cosa comença a ser ja bastant molesta, i cada volta he de tancar dins de casa més plantes per tal d’evitar que me les desarrelen quan escarben a la terra; espere, per això, que la meua impressió tinga alguna base i que aquest siga només un comportament circumstancial associat amb la falta de pluja, que ja comença també a fer-se notar. Almenys ara mateix està plovent; no serà gran cosa, em tem, però més val això que res 😉 Abraçada i moltes gràcies!
EliminaFins i tot les merles estan desesperades. Bé, com diu el meu oncle, ja queda un dia menys per a que ploga! Paciència, no en queda altra. Això sí, com és habitual en el nostre clima, ens caurà tota de cop per a variar.
ResponEliminaCom sol ser habitual, ton tio mou tota la raó: ja queda menys, encara que només siga per veure caure quatre gotes, que la cosa comença a posar-se complicada... Quant a les merles, potser la cosa es redueix a que m’agradaria creure que la seua aparent tírria cap a les meues pobres plantes té alguna justificació més o menys explicable; no pensaré que ho fan per emprenyar-me, però igual al remat és simplement que ho troben divertit, ves a saber... Salut i abraçada!
EliminaJo no sabia que les merles tinguessin aquests hàbits, per aquí també ens visiten i no he observat mai aquestes activitats destructives. Deu ser ben bé això que dius de la sequera i la seva necessitat de buscar més enllà d'on els és habitual.
ResponEliminaEperem la pluja amb ganes...
A casa mai havien fet aquestes coses, Carme; abans les veia recercant i escarbant per terra sota els arbres del pati, però la dèria pels cossiols ha estat cosa de fa uns mesos cap ací (i encara que tracte de posar-los-ho difícil, són cabudes i perseverants). Potser és la sequera, o bé que han arribat al pati merles noves i han portat amb elles uns altres costums, però alguna cosa hauré de fer. Almenys, esperem que ploga: siga o no la causa de les malifetes de les merles, ja ens anirà bé, a elles i a nosaltres... Moltes gràcies i una abraçada!
EliminaPot ser siga això, pot ser algun altre motiu, ja em diràs si ho contrastes durant estos dies i fins que ploga, que és el que aus, plantes i tots estem desitjant que faça. Com sempre, quina observació més teua i bona, i graciosament descrita, -;) m' encanta. Querola
ResponEliminaLa veritat és que em tenen bastant desconcertat, però seguiré fixant-me a veure què aclarim. En tot cas, i pel moment, seguisc apostant pel diàleg i per tractar de trobar una solució negociada, però com seguisquen amb la seua escalada no descarte haver d’adoptar mesures més dràstiques (bé, no ens enganyem: elles i jo sabem que això no passarà, així que crec que seguiré tancant les plantes dins de casa...;) ). Salut i abraçada!
EliminaSí, això. Que ploga. No per res, és solament per testar la hipòtesi. I clar, per no haver de posar en pràctica les alternatives civilitzades. Que ploga.
ResponEliminaNo negaré, amb tot el que m'estime les (meues) plantes, que em fa un poc de ràbia veure-les escampades per terra després de cada razzia dels ocells; però en el fons, quasi podria fins i tot celebrar que la Natura (de la mà d'unes modestes merles, en aquest cas) semble rebel·lar-se contra la nostra civilitzada pretensió de mantindre-la confinada dins els límits que a nosaltres ens semblen adequats i amb cadascú fent (o no fent) allò que nosaltres esperem... Un poc de (eco)modèstia no ens pot sentar, als humans, gens malament. I si, per favor, que ploga; per la ciència, per suposat, però que ploga... Salut i moltes gràcies!
Elimina