"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dimarts, 2 d’abril del 2024

Caminant



"Caminant lo temps s'alenteix, va més a poc a poc i això permet viure més perquè hi ha una mena de desdoblament entre l'espai recorregut amb els peus, l'un darrere l'altre, i el temps recorregut amb cadascun dels sentits, que es veuen esperonats pel fet de caminar i transcórrer per escenaris que es mouen i canvien. Tots los sentits, vista, olfacte, oïda, tacte i gust fins i tot, en actitud receptiva i expansiva, transmeten als pensaments els trajectes atzarosos que van confegint paral·lelament: camins i corriols o dreceres i laberints, o aquelles places enmig de cruïlles on fer pauses i recessos... I les pensades, ben atiades també, sense necessitat de seguir itineraris lògics ni coherents, dibuixen mapes de països on plantar-hi casa i fer-hi estades esporàdiques o qui sap si permanents."

Roser Vernet, "Lo mig del món"


Ahir, una volta més, per Malafí, com fa uns dies per la Serra d’Almudaina i encara abans pels pobles i els paisatges de l’encisadora vall del riu de Frainos, que és d’on venen les imatges que tenen ja alguns dies però que em sabia greu no compartir: amb un genoll encara un poc espatlat després del recent viatge als Andes, i uns paisatges propers visiblement eixuts i amb una primavera acabada d'encetar els senyals de la qual són encara més aviat discrets, he anat buscant aquestes últimes setmanes camins coneguts, de bon passejar i més aviat poc exigents, però només per a les cames. Els sentits, ara com sempre, expansius i receptius; les pensades, poca falta fa que les atie...




Llegir també va bé per no forçar massa les cames mentre dure l’alifac, i no solament el preciós i inspirador llibre de Roser Vernet, a la presentació del qual a Alcoi vaig tindre la sort i el privilegi --per la presentada i per la presentadora-- de poder assistir, sinó també d’altres lectures que han hagut d’esperar el seu moment, com ara els diaris de Chirbes, que a mesura que avancen --vaig ja pel 2005, en el quart dels sis volums-- van semblant-me més i més brillants i imprescindibles. I quant al riu de Frainos i la seua valleta, em limitaré pel moment a recomanar-vos encaridament una visita: a mi, que feia ja un poc de temps que no m’hi acostava, em va agradar molt tornar a esplaiar-me per uns pobles que tenen molt a veure (la Torre a Benasau, el Palau d’Alcoleja o les Muralles de Penàguila, posem per cas; però també a tots tres, com als llogarets d'AresBeniafé, passejar simplement i sense presa pels seus carrers tranquils i plens de raconades estimables), i anar passant d’un a l’altre per antics caminals a banda i banda del riu, del nom del qual em deixe també pendent per a millor moment dir alguna cosa.




3 comentaris:

  1. Obrir tots els sentits i deixar així "descansar" el cap, és una bona manera de caminar; deixant que tot ens amari de la seva bellesa.
    Espero que aviat el genoll ja estigui en forma.

    Aferradetes, Pep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M’ha agradat molt llegir el llibre de Roser per moltes raons, entre les quals hi ha també què amb molts fragments (com passa amb aquest) m’he sentit plenament identificat: caminar segueix sent per a mi un mitjà insubstituïble per esbandir els maldecaps, fins el punt que si estic algun temps sense fer-ho (i no cal tampoc que siga anant molt lluny ni pujant altes muntanyes) tot se’m desbarata. Fins i tot en aquesta estranya primavera, en la que fa patir veure al camp i la muntanya assedegats com feia anys, em resulta imprescindible. Ara bé, també comence a veure clar que si vull que el genoll es cure bé i del tot --diria que va millorant, però no del tot i més lentament del que voldria-- hauré de prendre el repòs un poc més seriosament... Abraçada gran i moltes gràcies!

      Elimina
  2. Bones passejades i atractius llibres, una combinació excelent per a la ment i el cos. Cuida el genoll. Querola

    ResponElimina