"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dijous, 24 d’agost del 2023

Memòria del fred

Per aquestes terres en diem sobretot caves o neveres, però també se les coneix com a cases, clots o pous de neu. I tot i que mai no n'he parlat expressament, diria que la seua presència (en efígie) en aquest blog ha estat relativament habitual, perquè és pràcticament impossible recórrer aquestes serralades sense trobar-ne algun exemple més o menys destacat. Es tracta. com sabeu, de construccions de tipologia i característiques molt variables --des de simples geleres descobertes, que ací s'anomenaven vestisquers, fins a autèntics edificis d'aspecte i dimensions de vegades certament monumentals-- destinades a l'emmagatzematge de la neu que es recollia a la seua rodalia per tal d'utilitzar-la posteriorment, transformada en gel per compactació, per a conservar aliments o amb finalitats gastronòmiques o terapèutiques. Al País Valencià, i almenys des de principis dels anys de 1990, s'han dut a terme nombrosos estudis i treballs sobre aquestes construccions, majoritàriament datades entre els segles XVII i XVIII, i sobre la intensa activitat comercial que sustentaven, gràcies als quals --i a la tasca compromesa i entusiasta d'investigadors com els amics Josep Maria Segura Martí i Jorge Cruz Orozco, autèntics referents en la matèria-- hom disposa a hores d'ara d'una informació abundant i rigorosa sobre el particular; malauradament, i malgrat algunes intervencions significatives però més aviat puntuals per part d'algunes administracions públiques, no han avançat al mateix ritme les iniciatives de conservació de les neveres i d'altres elements patrimonials, molts dels quals es troben en un estat de degradació alarmant i en risc evident de desaparèixer.

En matèria de caves, i sense menystenir en absolut altres muntanyes pròximes com Aitana, Benicadell o el Carrascar de la Font Roja, Mariola mereix un esment especial, i no solament per la quantitat de construccions documentades --més de quaranta, entre caves i geleres, en el conjunt de la serra-- sinó especialment per la singularitat arquitectònica d'algunes d'elles. És el cas, per exemple, de la denominada Cava de Don Miguel, una massissa edificació bastida probablement al segle XVII al terme municipal de Bocairent i caracteritzada pel contraforts que reforcen la seua estructura, o de la conegudíssima Cava Grand'Agres o dels Arcs, recentment restaurada per la Diputació d'Alacant i que per l'estampa característica dels arcs que sustentaven la teulada a hores d'ara desapareguda, representa una de les imatges més icòniques de la serra. Totes dues, junt amb les del Buitre i l'Habitació, més petites però encara en un estat acceptable de conservació, formen part a hores d'ara d'un recorregut destinat expressament a divulgar la presència d'aquests elements patrimonials i de l'activitat que en depenia, tot i que no cal anar molt lluny per trobar altres exemples --com les caves del Racó del Sapo, el Teix o la Font de Sanxo-- també remarcables a pesar de la seua avançada decadència. 


Aprofite aquests dies de vacances per acostar-me de nou a Mariola, i sense cap exigència que condicione el meu trajecte, vaig adaptant sobre la marxa la caminada per veure algunes caves a les que feia temps que no hi anava. Sempre m'han encisat aquestes construccions, part essencial dels meus records muntanyencs d'ençà que en tinc memòria; però també (o especialment) em fascina l'activitat que s'hi desenvolupava al seu voltant, ara desapareguda sense deixar cap rastre més enllà de les pedres que en reten testimoni, i les seues connotacions socials i paisatgístiques. I tot i que és evident que també pel que fa a açò queda encara molt per fer, i que no sempre arribarem a temps d'impedir la desfeta, no puc evitar pensar que alguna cosa s'ha avançat des d'aquells temps, quasi remots, en què també nosaltres vam pensar que la Cava Gran era, a més de moltes altres coses, un símbol escaient.







 

10 comentaris:

  1. Molt curiós!.
    Per a mi ha estat tot un descobriment, fins avui no en sabia res.
    Fan bé en restaurar-les, ja no tan sols per la seva singular arquitectura, també per saber què hi feien... qui sap?, potser tornarem a veure-les fer servir.

    Aferradetes, Pep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi també em semblen una cosa molt curiosa, Paula. Tinc entès que de cases de neu també n'hi ha a Mallorca, però mai no hi he estat a cap; a veure si la pròxima volta que m'hi acoste per la Tramuntana --que sempre té tantes coses a veure-- en veig alguna; com tu dius, són un patrimoni realment singular, i l'activitat al seu voltant un món tan dur com fascinant. Salut i una abraçada!

      Elimina
  2. És una cosa que sempre m'ha agradat. Caminant per Catalunya també n'hem trobat molts de pous de glaç, però aquests que ens ensenyes són tot un monument. Seria una altra col·lecció a fer, recollida de pous de glaç o neveres. Però jo no la faré pas, amb els pobles i els safaretjos ja tinc prou feina…

    Una abraçada, Pep!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot és posar-se, Carme: entre pobre i safareig, un pou de glaç ;) Afortunadament, en els últims anys s'ha fet un esforç important en documentar i divulgar aquest patrimoni i l'activitat a la què servia, però almenys al País Valencià queda encara molta feina per fer. Em quede, en tot cas, amb la part positiva: potser massa a poc a poc, però crec que s'avança... Una abraçada i moltes gràcies!

      Elimina
  3. Les caves sempre han sigut dels meus preferits dels elements patrimonials que trobem a les muntanyes. Criden molt l'atenció a tot el món, i quan escarbes un poc encara t'enganxen més. Efectivament a Mariola n'hi ha moltes i algunes són de les que s'han quedat com a icona i referència, principalment la gran d'Agres. Quan parle d'elles en classe, principalment quan les relacione amb el clima, la xicoteta edat del gel, el canvi climàtic, tant l'antròpic com el natural, sé massa que eixa classe té l'èxit assegurat, ja que als xavals els agrada, sempre aporten i pregunten, i em dona peu a estirar del tema relacionant-ho amb altres coses. És un recurs d'èxit assegurat. I quant a la resta de llocs, és sorprenent la quantitat i varietat que hi ha, que dona peu a estudis i novel·les, com els que dius de Jorge i Jose Mari o els de Manolo Vicedo, o les novel·les "Collidors de neu" de Pepa Guardiola o "Si ha nevat" de Paco Esteve entre d'altres. Molt recomanable visitar la Bellida a Sacañet, amb el Ventisquero de los Frailes, les de Sierra Espuña, ben curioses, o totes les que insinues de les nostres muntanyes més properes, on sempre et sorprén alguna cosa que no coneixies o on no havies estat mai, com per exemple, el Clot del Tio Virgilio, on vam arribar trepitjant una lleugera enfarinada, i a banda de la seua plàstica i el lloc on està, el detall de tindre al costat un dels pocs molls de càrrega per als animals que conec com a estructura associada a les caves, pous, clots, neveres o com es diga en cada lloc.
    Una entrada ben encertada Pep, i que dona per a moltes més. Continuarem escarbant i visitant les que ens isquen al nostre pas, o que siguen l'excusa per a eixides a la muntanya.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Rafa! Et sé coneixedor profund i divulgador entusiasta d'aquest patrimoni a les nostres serres, i hem compartit moltes caminades amb les caves a la vora, així que no puc afegir molt al que tu dius: seguirem tractant d'aprendre --hi ha bons mestres, per sort-- sobre aquest món fascinant, i gaudint a la muntanya, d'ací i d'arreu, d'aquests elements singulars (per cert: vaig escriure l'entrada amb els dos llibres que cites oberts damunt la taula... ;) Salut i una abraçada!

      Elimina
  4. Jo les conec com pous de glaç. Ara ho veiem com una cosa arcaica, però a principis d'any se'm va espatllar la nevera i van ser les pitjors 40 hores que he passat en molt de temps.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó, Pons: costa veure-ho ara que ho tenim tan a mà, però fins que es van generalitzar els aparells domèstics, això de disposar de fred devia de ser una cosa extraordinària... Jo encara recorde a casa dels meus avis (serien finals dels anys seixanta) una nevera d'aquelles de gel, i haver d'anar a comprar les barres per a picar-les. Almenys, en aquells temps, una avaria no devia tindre uns efectes tan catastròfics com ara... Salut i moltes gràcies!

      (recorde haver llegit en algun lloc que amb l'aparició del fred industrial no solament es va acabar amb el món del comerç de la neu, sinó també i de retruc amb formes tradicionals de conservar els aliments: la producció de panses, per exemple, es va enfonsar fins a mínims...)

      Elimina
  5. Què bé Pep, perquè ens expliques el que tant ens agrada. Com que les tenim i coneixem prop de casa, les estimem prou. Algunes voltes hem dormit dins d'elles i ha sigut com un hotel de mil estrelles! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. És cert, som uns privilegiats per tenir-les tan a prop, per haver arribat conèixer-les i per haver pogut bastir tants records al seu voltant, de dia i de nit, amb sol i amb neu... Ací vos les guardem, per a la tornada ;) Abraçada i moltes gràcies!

      Elimina