"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dilluns, 20 d’abril del 2015

Llegums de marge




Durant molts segles, i a desgrat del risc que comporta el consum continuat d'algunes d'elles, van ser part rellevant de la dieta de persones i animals; n'hi ha, de fet, que encara són elements més o menys habituals en la nostra taula, tot i que en la majoria dels casos s'han vist desplaçades per altres conreus més rentables o productius. En tot cas, ja siga com a vestigis renaturalitzats d'antics aprofitaments hui pràcticament oblidats, o bé com a exemplars que escapen puntualment dels camps on encara es cultiven, hi ha prou amb fer una ullada a marges i ribassos per trobar-les, aquests dies, en tot el seu esplendor: veces, guixes, faves, èdrols, guixons, pèsols, llentilles i moltes altres lleguminoses donen color, amb les seues característiques flors en forma de papallona, als esponerosos herbassars que, allí on no arriba la moderna dèria herbicida, voregen camins, erms i bancals. I potser és cert que no resulten, aquests humils llegums de marge, tan exòtics i suggeridors com altres plantes que mouen passions i entusiasmes entre botànics i aficionats; però hi ha ocasions en què cal reconèixer que, si es tracta de bellesa i colorit, poden competir sense complexes amb qualsevol altre grup vegetal. Amb un avantatge afegit: aquestes, a més, es mengen.







Curtegen ostensiblement els ànims, aquestes últimes setmanes. I a falta d'algun motiu concret i específic que ho justifique, m'incline per pensar que es tracta, com en el 'mal de les guixes', d'un efecte acumulatiu. La qual cosa és rellevant perquè, en circumstàncies com aquestes, allò que cal no és un antídot, sinó un canvi de dieta. O de rumb. Així que és qüestió de posar-se mans a la faena, i com més prompte millor...








8 comentaris:

  1. Respostes
    1. Moltes gràcies, Jp! Tot calentet de la viquipèdia a la taula ;)

      Havia sentit alguna cosa del latirisme o "mal de les guixes", però m'ha sorprès molt veure els detalls de la incidència de la malaltia després de la Guerra Civil. Sempre hi ha alguna cosa nova per aprendre... Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  2. Gràcies Alfred per compartir sapiència i mals diguen-ne de les guixes. Estava trist i m'has animat. Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ves per on, eres tu qui m'ha animat a mi, Mercè ;) Les plantes sempre tenen algun detall curiós que contar a poc que se les escolte, i tampoc cal anar massa lluny a buscar-les: en dies com aquests, puc passar molt de temps càmera en ma per qualsevol marge vora casa. Sort que la gent del poble ja em coneix i sap que sóc raret (i de tant en tant, fins i tot es paren a contar-me algun detall...) Una abraçada i moltes gràcies!

      Elimina
  3. Les guixes! L'altre dia pensava que devien haver desaparegut, gairebé no recordava ni la paraula. Les floretes, molt boniques.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Trobe que són un grup molt fotogènic, novesflors, tot i que no sembla que estiguen entre les preferides dels aficionats. Ara, sobre gustos no hi ha disputa...

      Jo les he provat en comptades ocasions, les guixes, però les recorde amb un gust molt peculiar. De fet, i com que a casa hi ha celíacs, no fa molt vam estar mirant allò de la farina de guixes ("harina de almorta", molt apreciada per a les "gachas" a la Manxa)... però sense abusar. Salut i una abraçada!

      Elimina
  4. A vegades hem observat gent al Pallars que mengen una grana petita que hi ha a unes flors que es fan als carrers. No sé com se diuen però s'assemblen a algunes de les que ens presentes, No les he tastades però qui en menja diu que són una mica dolces.
    Ho hauré de provar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pel que dius, pot ser que siguen pèsols, xavier, que s'assilvestren amb molta facilitat en la rodalia de les hortes urbanes. Jo n'he menjat de marge amb certa freqüència, i li recorde eixe tast un poc dolcet que dius. Almenys, aquests sembla que no fan mal... Salut i moltes gràcies!

      Elimina