dissabte, 31 d’octubre del 2015

Tancant el cicle


Primer va ser en flor, quan ens vam assabentar de la presència de les tramusseres valencianes a la serra de Benicadell. Després, i en el mateix lloc, vaig poder veure també els seus fruits (i amb ells, deia aleshores, "les llavors --els tramussos-- que, si tot va bé, començaran a germinar d'ací uns mesos en aquests mateixos costers esquerps i pedregosos"). Ara sabem que, si més no en aquests costers, tot sembla haver anat bé perquè hi ha centenars de petites tramusseres que han començat a créixer; però també els pocs tramussos que, sense massa esperances --i sense cap tractament previ-- vaig sembrar a casa en un cossiol, han començat a moure des de fa uns dies. Em diuen els companys que ho entenen que, a falta de la bactèria que estableix amb aquesta espècie una relació simbiòtica i que li facilita la fixació del nitrògen del sòl, allò més probable és que les meues petites plantetes cresquen amb dificultats, si és que arriben finalment a fer-ho. Pel moment, en tot cas, m'ha alegrat molt veure-les nàixer, i poder conèixer-les --i reconèixer-les-- també en aquest estat. El que encara no he decidit és si, amb aquestes plàntules, es tanca el cicle, o si més aviat el que fa és obrir-se; crec que ho deixaré en les dues coses alhora... 








6 comentaris:

  1. Enhorabona per aquests nadons vegetals... ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Carme! Demà crec que duré uns purets per repartir-los amb els companys de la feina ;) Salut i una abraçada!

      Elimina
  2. jo també et felicito ...ostres tramussos a mi de moment m'agrada menjar-me'ls si mai em decideixo a plantar-ne ja et demanaré consell

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquests m'han germinat quasi per sorpresa, Elfree, simplement els vaig deixar caure a terra sense moltes expectatives... Ja veurem si, a falta de simbiosi, van avant o no; almenys, els que han nascut a la serra sembla que van d'allò més bé. Una abraçada i moltes gràcies!

      Elimina
  3. Quan era petit l'assortiment de "xuxes" era molt més limitat que actualment.
    Els tramussos no faltaven mai a les barraquetes de fira.
    Enhorabona per l'èxit!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A Alcoi --i a molts altres llocs del País Valencià-- el platet de cacaus i tramussos és part imprescindible en qualsevol esmorzar, vermudet o cerveseta digna de ser considerada; per més "xuxes" que s'inventen, cap podrà substituir-los ;) Salut i moltes gràcies!

      Elimina