"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dilluns, 11 de setembre del 2023

Partences


Sembla indiscutible que, quan es tracta d’oronetes, els fem més cas quan tornen que quan se’n van. Cosa que té, crec, la seua lògica, perquè per a moltes persones el fet que durant uns mesos aquests bellíssims ocells ompliguen els nostres cels amb els seus vols vertiginosos és motiu indiscutible d’alegria, i també perquè el seu retorn s’associa amb l’arribada de la primavera, la fi de l’hivern i el consegüent renaixement de la natura. Però res de tot això no treu que pugam veure també els aspectes positius del moment de la partença. Per exemple, per anticipar el final de les calorades estivals i l’imminent adveniment de la tardor, amb tot el que això implica. Però sobretot, perquè el fet de partir ara cap al sud, en aquest com en molt altres ocells que qualifiquem de migradors, està en la seua pròpia naturalesa en formar part d’un cicle ancestral que, almenys mentre els humans no siguem capaços també de subvertir-lo, ha de renovar-se any rere any, i que com escrivia Rachel Carson (“There is something infinitely healing in the repeated refrains of nature - the assurance that dawn comes after night, and spring after winter”) té una bellesa tan simbòlica com real. Me n’alegraré, doncs, quan l’any que ve tornen  --previsiblement-- les oronetes; però ara, estic content també que puguen marxar, perquè és així com ha ser. I perquè estic ací, ara mateix, per poder veure-ho.


 


És inevitable fer hui esment, ni que siga per motius ben diferents, a Catalunya i al Marroc. A la primera, per desitjar-li, des del sud, una feliç i fructífera Diada: hereus d’un temps de dubtes i renúncies, com deia el poeta, però sense donar-se per vençuts, i via fora. I quant al segon, profundament colpit per la magnitud inabastable de la tragèdia que ha afectat directament a una terra que m’estime especialment i a molts amics amazics, de Marràqueix i sobretot de la Muntanya, de qui sabem que han salvat afortunadament la vida però que han patit pèrdues importants en tot el demés. Fins i tot veient les imatges em costa imaginar tanta devastació, i sé que de poc serveixen les paraules en aquestes ocasions. Però no és molt encara el que podem fer, més enllà de fer-los arribar, a ells i al seu poble admirable que sap com pocs què significa fer front a les adversitats, tota la nostra estima i solidaritat, i comprometre també el nostre suport, en allò que estiga a les nostres mans, per ajudar a una reconstrucció que s’anuncia llarga i dolorosa.





8 comentaris:

  1. I pensava, qué escriurà de les oronetes? I com és habitual, m'ha sorprés la teua observació i narració. Sempre AlfredRussel, sempre Catalunya i sempre i al cor, ara mateix, Marroc i les zones afectades. Abraçada. Querola

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segurament estic condicionat per les ganes que tinc de que arribe ja la tardor i, amb ella, la frescoreta per les nits, la pluja i (tan de bo!) els bolets, i sempre sap un poc mal que se’n vagen --les oronetes per suposat, però també els falciots, els abellerols i tants altres-- perquè soc dels que s’alegren de tindre’ls a prop. Però a desgrat de què cada any veig més notícies d’ocells migradors que van deixant de ser-ho, m’aclame a allò que escrivia Carson sobre la natura i les seues tornades reparadores. I quant a Marroc, com també a Líbia, és difícil trobar paraules per expressar-se quan passa una d’aquestes coses, sobretot quan hi ha gent a la que coneixes i aprecies que s’ha vist directament afectada. Ara, tractarem d’ajudar en el que es puga, però sabem que són gent forta (ja ho han demostrat a bastament) i que se’n sortiran... Salut i abraçada!

      Elimina
  2. Em sembla una frase magnífica i molt bella. I com dius tu, molt certa.
    La veritat es que no hi havia caigut mai en pensar quan se'n van i a on van. Això que sempre ronden per aquí a prop i moltes vegades he quedat immòbil observant els seus vols. I sí, quan tornen m'omplen d'alegria.
    Em solidaritzo amb el poble marroquí. Aquestes tragèdies, malauradament, no estan a les nostres mans. Només podem donar-lis molta estimació i el suport per tornar a començar de nou.

    Aferradetes, Pep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. També a mi m’ho sembla, Paula: el llibre de Rachel Carson té ja uns anys, però crec que, ara més que mai, és imprescindible que recuperem la nostra capacitat de meravellar-nos amb la natura, i no cal per a això anar-se’n a l’altre extrem del món com de fet fan els ocells: el seu viatge és, per ell mateix, un motiu de meravella només pensar els milers de quilòmetres, d’anada i de tornada, que els esperen cada any. Fem bé, trobe, d'alegrar-nos quan retornen a aquestes terres...

      En efecte, una de les coses que més sobta, quan veus tragèdies com la del Marroc, és la immensa sensació de fragilitat, i la impotència que produeixen: de sobte (literalment), en només uns pocs segons, ho perds tot, fins i tot els éssers estimats, i et veus havent de començar de nou pràcticament des de zero. Però però sort, i com deia més amunt, sorprèn la seua capacitat per sobreposar-se a les adversitats, i la força de les xarxes de suport que travessen les seues comunitats; els acompanyarem, en allò que estiga a les nostres mans, però amb tota la confiança en que mes prompte que tard hauran remuntat. Abraçada i moltes gràcies!

      Elimina
  3. No se m'havia acudit mai pensar que la partença de les orenetes ens auncia que s'han acabat les calorades. M'agarda verue lapart positiva a les coses i aquesta, (aquest any més que mai) és una alegria.

    Quina tristesa que fan tantes desgràcies... la desgràcia passa en un dia, i costa infinit reconstruir les vides de les persones com eren abans...

    Una abraçada, Pep!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre és bo veure la part positiva, Carme ;) Que les oronetes tinguen un bon viatge, i nosaltres una tardor agradable. Ací les estarem esperant quan ja tornem a trobar a faltar un poc de caloreta i la llum per les vesprades...

      La reconstrucció serà, com quasi sempre, un procés complicat. Ha de ser molt dur haver de conviure amb el record permanent d'aquells que ja no hi són, i tornar a començar-ho tot, sobretot quan hagen passat unes setmanes i tot açò haja de ser notícia. Espere que, llavors, la gent haja començat ja a tornar-hi; aquella gent i la seua terra tenen, encara, moltíssim que oferir... Moltes gràcies i una abraçada!

      Elimina
  4. Este cap de setmana he vist pel nostre cel com es reunien els abellerols, i marxaven cap el sud. Emociona pensar que van cap a África, i encara més que la propera primavera tornaran. Querola

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una de les coses remarcables d’aquesta època, en efecte: quan s’ajunten abans de marxar, i trobes els estols (també d’abellerols, però les imatges d’oronetes aquests dies a l’Albufera de Gaianes són espectaculars) preparats per al viatge... Emociona, en efecte, i molt; que tinguen bons viatges, ací els esperarem un altre any... Abraçada, de nou, i fins ben prompte: amb un poc de sort, ens esperen els bolets ;)

      Elimina