dimecres, 11 de març del 2015

De tornada




 
De l’estiu les primeres alenades
te duen sota el cel de nostra terra,
i enjogassada sempre i falaguera
enjoies nostres tèbies matinades.

Joan Maragall, "A l'oreneta"


No sabria dir molt bé per què, però són, sense cap mena de dubte, uns dels meus ocells preferits. I diria que enguany han arribat un poc abans que altres vegades: dissabte passat --un altre petit regal, en un dia assenyalat-- vaig escoltar la primera refilant pel pati, i des de llavors, tot i que poques encara, no hem deixat de veure-les sobrevolant --enjogassades, falagueres-- les cases i els carrers del poble. Per cert: observant-les, l'altre dia, mentre passaven veloçment per damunt nostre, em va pegar per pensar que les oronetes (les comunes, com aquestes; però també les cuablanques, a les què amb tota seguretat es referia el poeta, si és que feien nius en el balcó de l'estimada) només són fosques vistes per darrere, o si de cas quan es miren des de lluny. Així que es coneix que, pel que fa als ocells, Bécquer s'hi fixava més bé poc, o bé ho feia sempre des d'una determinada perspectiva o des d'una distància prudencial; segurament, haver de decidir-se entre uns ulls blaus i uns altres negres  ja li donava prou maldecaps com per a reparar en aquestes minúcies.


Les germanes Espín (Josefina "pupila azul" i Julia "ojos negros") en un dibuix del propi Bécquer, de la xarxa. Coses, ai, dels romàntics...





6 comentaris:

  1. Tot el que se semble a l'Oronet ja m'agrada :) D'altra banda, què faríem sense els romàntics?

    ResponElimina
    Respostes
    1. El nostre Tourmalet, Vicicle ;) (o seria més aviat el nostre Galibier?)
      En alguns pobles he vist que diuen oronet a l'oroneta cuablanca, que és aquella que fa els nius als balcons i els ràfecs; no he vist que diu Coromines, però sembla raonable que hi haja una relació amb el topònim... Nosaltres, a Alcoi, li deiem orondella a totes dues, tot i que aquesta forma --com els mateixos ocells-- cada volta és més rara...

      Els romàntics és el que tenen... Crec que, al remat, al Gustavo Adolfo no li van fer molt de cas ninguna de les dues germanes; com diuen aquells, "quien mucho abarca..." Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  2. He entrat aquí per la foto i mira, m'ha agradat el post. A mi també em cauen molt simpàtiques les orenetes però no podria explicar-te perquè, cosa que no em passa amb altres ocells. Deu ser per la relació directa amb el romanticisme, amb la primavera, amb... ves a saber amb que. A vegades fem unes associacions molt particulars.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És cert que tenen alguna cosa d'especial, Laura. A mi em fascina veure-les volar, però l'agilitat en vol no és un tret que siga exclusiu d'elles... Com tu dius, les associacions que fan que certes coses ens resulten més o menys estimables poden ser molt peculiars. Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  3. A Gualba arriben al voltant del 20... així que encara m'hauré d'esperar una bona setmana per saludar-les. És curiós, arribaran i els lluers, ben alimentats aquest any, encara no hauran marxat. Sempre fa goig de reveure-les!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ací al poble també solen retardar-se un poc més, crec que enguany és un dels que han estat més matineres d'ençà que hi vivim. En tot cas, tens raó: setmana amunt setmana avall, sempre és una alegria tornar-les a veure... Salut i moltes gràcies!

      Elimina