"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dimarts, 7 de març del 2023

Apamar


Es tracta, de vegades, d'un ramal de camí en el qual feia temps que havíem reparat però que encara no havíem trobat el moment de recórrer amb la calma deguda. O bé d'un pou de neu, o d'un antic corral, d'un mas o d'un castell que ja coneixíem però als què feia anys que no havíem tornat, o dels quals hem llegit sobre algun detall que ens havia passat desapercebut fins ara. Podria ser també, i hi ha èpoques de l'any que ens passa molt sovint, que es tracte de tornar al lloc on vam trobar un rotgle de bolets, o alguna orquídia en flor, o aquell ocell que sabem que  també aquest hivern s'hi ha deixat veure al peu de les cingleres... Nosaltres, a això --a tractar de conèixer millor allò ja conegut, objectiu habitual de les nostres caminades per les serres que ens envolten-- li diem apamar, que és paraula viva per aquestes terres i no solament sembla que s'adiu amb el significat que se li atribueix: potser només és cosa meua, però no se m'acut una forma més bonica d'expressar-ho... 




De totes les eixides d'apamar que hem fet darrerament, em quede amb aquesta recent de la preciosa Vall de Seta, que estiguérem recorrent no fa molt per la rodalia del seu castell i de la monumental olivera de Gorga, a la què les imatges mai li fan justícia. I per cert, i encara que només siga per deixar-ne testimoni: heu de saber que aquesta entrada l'ha escrita una persona amb seixanta anys. I tot i que no negaré que això d'ingressar en la seixantena fa una mica de vertigen, tampoc no m'ho he de prendre massa fort; confie --i toque ferro-- en tindre encara bona cosa de ruta per davant...






8 comentaris:

  1. Avui, precisament amb una ex companya de feina, hem anat a caminar per aquí al Vallès, pels boscos de vora Rubí. I tot i queno hem utilitzat el verb apamar, (a mi també m'agrada molt) hem parlat d'aquest concepte, de caminar per coneixer, d'agafar aquells camins que no has agafat mai i a veure on van i on surten, de caminar molts dies per la mateixa zona sense reppetir camins i així anar confegint el teu coneixement del territori. No m'hi dedico pas com caldria, però admiro molt a la gent que ho fa o ho ha fet. Les persones que tenen el seu terrotori apamat, m'inspiren gran respecte i admiració.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És justament això, Carme: caminar sempre amb els sentits oberts, reparant en detalls --quantes voltes, ens passa això-- que ens havien passat desapercebuts malgrat haver-hi passat mil vegades a la vora, simplement pel goig de sentir que anem coneixent millor un territori que, malgrat tot, sempre ens ha de reservar algun secret: per petita que siga la zona que triem, mai la tindrem apamada del tot; per sort, afegiria... Una abraçada i moltes gràcies!

      Elimina
  2. Tampoc havia sentit mai la paraula "apamar", que per cert la trobo molt bonica. Tornar a llocs ja recorreguts per a conèixer-los més profundament, a consciència o en altres èpoques que potser els vegis d'altra manera.
    Per molts anys puguis seguir fent les rutes que et vinguin de gust!!.🥂

    Aferradetes, Pep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Paula :) En efecte, no és només el territori qui va canviant, també la nostra mirada cap a ell, segons el moment de l'any (o de la vida) en la qual ens hi acostem. I a poc a poc, tot i saber que mai l'abastarem del tot, anem fent-lo un poc més nostre, com fem també amb les paraules... Salut i abraçada!

      Elimina
  3. Apamar, bonic nom i millor ruta que féreu per celebrar un bon aniversari, oer molts anys que en pugues fer moltes. Felicitats, ho hem de celebrar en bona companyia. Querola

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho celebrarem, sense dubte: al remat, hi ha tot un any per davant per fer-ho, i és la meua intenció no deixar passar l'ocasió ;) I la volteta per Seta, que tu coneixes també bé, saps que mai no decep, i menys a les portes de la primavera... Abraçada i moltes gràcies!

      Elimina
  4. Efectivament Pep, apamar és la paraula. També feia temps que no xafava eixos llocs i molts van ser un redescobriment.
    Per molts anys i moltes "apamades" més.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Rafa: també és gràcies a tu que vaig recordar la paraula, que es deia a casa quan jo era xicotet però que feia temps que no escoltava, i que crec que recull perfectament allò del que es tracta. Mentre ens quede curiositat --i crec que d'això n'anem encara ben servits-- sempre hi haurà algun tros per apamar, de vegades ben a prop... Salut i abraçada (i a pensar en la pròxima "apamada")

      Elimina