|
Afortunadament, i amb aquests antecedents, és fàcil preveure que la informació sobre l’argània (Argania spinosa per als botànics) és abundant i fàcilment accessible a la xarxa, per la qual cosa no me n’estendré molt al respecte i vos remet, si fora el cas, a la nombrosa bibliografia que se’n ocupa. Val a dir, en tot cas, que es tracta d’una espècie d’un gran interès científic que forma part d’una família, les sapotàcies, de caràcter eminentment tropical, i a la què s’atribueix un caràcter relicte --com la mateixa laurisilva que ha perviscut a les illes macaronèsiques-- com a representant de la vegetació que creixeria en aquestes terres a finals del Terciari, fa seixanta-cinc milions d’anys. Ecològicament, les formacions d’argània poden prosperar sota condicions relativament diverses i apareixen des del nivell del mar fins als 1.400 m d’altitud, sobre tot tipus de substrats geològics i amb precipitacions mitjanes que oscil·len entre els 100 i els 400 mm. Semblen preferir orientacions obertes a les freqüents boires oceàniques, i en haver estat objecte d’aprofitament humà des de molt antic, solen formar a hores d'ara masses obertes i amb aspecte de devesa, de les quals formen part també altres espècies d'arbres i arbrissons com ara Acacia gummifera, Rhus tripartitum, Warionia saharae o Periploca laevigata. Els boscs secs d'Acacia-Argania constitueixen una ecoregió de gran rellevància i singularitat, en la què s’hi inclouen també les illes canàries de Lanzarote i Fuerteventura atenent a les seues afinitats amb les àrees continentals, i en la què abunden les espècies endèmiques de flora i fauna.
Rhus tripartita, una espècie de sumac que conviu sovint amb l'argània, a la foto següent, i un exemplar de perdiu d'Àfrica (Alectoris barbara), freqïuent en aquests hàbitats oberts. |
Però a banda del seu innegable interès natural, ja s’ha dit que l’argània ha donat lloc a tot un seguit de pràctiques, costums i aprofitaments humans --hom parla, fins i tot, d’una “civilització de l’argan” en aquestes terres amazigues del sud del Marroc-- que fan d’ell un element realment extraordinari. Apreciada secularment per la seua fusta dura i compacta (originalment, l’argània va ser inclosa per Linné en el gènere Sideroxylon, que significa literalment “fusta ferro”) i per constituir un farratge apreciadíssim pel ramat, l’aprofitament principal de l’arbre ha estat l’obtenció de l’oli d’argan, produït per premsat de les seus llavors (“ametles”), i que a més de constituir un recurs alimentari i medicinal de primera magnitud, ha assolit en els últims anys una gran rellevància pel seu aprofitament cosmètic. A hores d’ara, l’oli d’argan, produït amb freqüència a cooperatives formades per dones i que hi apliquen pràctiques ancestrals, ha esdevingut un producte de gran valor afegit, part del qual s’exporta i que representa una font complementària per al desenvolupament socioeconòmic de les comunitats locals; un benefici, doncs, a afegir a paper de l’argània com a subministradora d’altres matèries i recursos útils però també, i sobretot, pel seu valor ambiental com a protecció front a la desertificació, prevenció de l’erosió del sòl i recàrrega dels aqüífers.
Paisatge típic de l'Antiatles, fruits encara verds d'argània, i dones amazigues extraient l'oli de les llavors (d'una visita que férem a una cooperativa en un viatge anterior al Marroc) |
Després de visitar els dragos de les muntanyes d’Imzi i Adaz Medni --als voltants de les quals, per cert, viuen algunes de les formacions millor conservades d’argània de tota la seua àrea de distribució-- ens dirigírem, travessant sempre els paisatges dominats per aquest arbre extraordinari, fins a la vall que ocupa Tafraout, als peus de l’abrupta massa granítica de Jbel Lkest i a prop ja del límit que separa la muntanya de l’imminent desert. Una visita imprescindible que, a més de conèixer un poc més d’a prop les deveses d’argània que, en diferent estat de conservació, abunden per aquesta zona, ens va permetre també assaborir la rotunda bellesa mineral dels feréstecs paisatges que caracteritzen aquestes terres, i alguns dels indrets --com els peculiars i difícilment qualificables “rochers peintes” o l’extraordinari estret del riu dels Aït Mansour, amb el seu esponerós palmerar i els llogarets amazics arraïmats a les parets del congost-- que li han donat una fama merescuda entre els viatgers que s’hi acosten a aquest sector de l’Antiatles, especialment apreciat pels escaladors. Quant a les argànies, encara ens van acompanyar l‘endemà en tot el llarg recorregut que ens va dur fins l’antiga colònia espanyola de Sidi Ifni; però d’això --dels rastres colonials, de la boira sorprenent i de les immensitats contraposades d’un oceà evident i un desert intuït, o viceversa-- en parlarem, si vos sembla bé, en un altre moment.
No havia sentit mai parlar de l'argània ni del seu ús. Molt interessant tot!.
ResponEliminaM'ha sorprès veure com treballen les dones del Marroc, sense gaires coses i assegudes al terra o damunt una mena de caixó...
Aferradetes, Pep.
Moltes gràcies, Paula! L'argània és un arbre extraordinari per moltes raons, encara que haja estat en els últims anys quan ha adquirit una certa fama fora del Marroc per les propietats cosmètiques del seu oli, que cada volta s’utilitza més (o s’esmenta als anuncis, que també pot ser) en xampús i altres productes similars. Molt abans d’això, però, els amazics d’aquelles terres ja l’aprofitaven per a quasi tot, la qual cosa ha donat lloc a tota una cultura també molt interessant; les cooperatives de dones que es dediquen a l’extracció de l’oli, tot i ser una iniciativa relativament recent –i molt benvinguda per la possibilitat de complementar rendes en una zona on la vida no és gens fàcil i molts dels homes han hagut d’emigrar a la ciutat per guanyar-se la vida—es basen en els coneixements i els mètodes tradicionals, que ja veus que són molt senzills però indubtablement eficaços, tot i que no sempre són tan primaris com en el cas que vam anar a veure nosaltres. Hi ha altres instal·lacions amb més capacitat de producció que fan servir maquinària, tot i que no massa sofisticada, que facilita indubtablement la faena, però aquestes, fent servir mètodes i eines ancestrals, són sense dubte més interessants (i més vistoses per als visitants). Moltes gràcies i una abraçada!
EliminaÉs curiós, tot el que envolta a eixa zona.
ResponEliminaSembla que continuen amb un aprofitament dels recursos naturals molt tradicional. Hi ha abancalaments o explotacions agràries de l'argània?
I la transició cap al desert amb les roques en tecnicolor, quina bellesa de paisatge!
Ja estem esperant la següent entrada :)
Saps bé que tots els llocs tenen els seus atractius, però és cert que aquesta zona n’aplega tants i tan variats que no te’ls acabes, i un viatge com aquest a penes dona per a tocar un poc la superfície... En tot cas, i havent llegit abans bastant sobre tot això, m’ha fet molta il·lusió poder veure-ho sobre el terreny, encara que m’he quedat --és inevitable-- amb ganes de més. L’aprofitament, en efecte, segueix encara i en gran mesura criteris ancestrals, tant pel que fa als mecanismes per a obtenir-los com a les regles comunitàries que s’apliquen (per exemple, ens contaven que quan els fruits estan ja madurs les zones on hi ha els arbres es declaren agdal, que és el mètode tradicional per evitar temporalment que hi entren els ramats, i que ja fa temps que em roda pel cap que podria ser l’antecedent d’algunes pràctiques ramaderes d’ací, a més d’algun que altre topònim). Pel que he vist, no hi ha res paregut a bancals o cultius d'argània tal i com els entenem --no sé si en altres zones potser més al nord--, en aquesta es tracta més aïnes de deveses més o menys obertes on s’intercalen els arbres amb pastures i, de tant en tant, ametlers i altres arbres; les oliveres, en canvi, les planten als jardins de les cases.
EliminaSi et soc sincer, encara dubte sobre si les “roques pintades” em van agradar o no... El que és indiscutible és que resulten curioses i cridaneres, i que fan que molta gent s’hi acoste a aquella zona, que sempre està bé. Ara, com tu dius, els paisatges són per ells mateixos tan espectaculars que no estic segur que la mà humana siga realment capaç de millorar-los. Seguiré dubtant, doncs... Salut i abraçada!