"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dijous, 17 de febrer del 2022

(Des)equilibris

Quan jo era xicotet, no sabia que les ardilles i els esquirols eren el mateix. Coneixia l’animal (i el seu nom en castellà) per llibres i pel·lícules perquè llavors, en aquestes serres, no n’hi havia, però no sabia com es deia en valencià. Fins i tot, quan cantàvem la coneguda cançó del “Tres, sis, nou” --que en la versió que vaig aprendre a casa parlava d’un “esquerol” a qui se li tallava la cua en lloc d’estirar-li-la-- vaig acabar assumint, no sé molt bé per quina raó, que l’animal del qual parlàvem i a qui no li apanyava gens ser amputat devia ser un peix. Molts anys després, ja ho vaig deixar escrit ací mateix, els esquirols van aparèixer (o més pròpiament, reaparèixer) per aquestes terres, sense que sapiguem encara molt bé com ni per què, i es van estendre pertot arreu fins el punt de que hi va haver qui els va arribar a qualificar --diria que un poc exageradament-- com una plaga, tot i que en aquell moment ja vaig gosar anticipar que no havia de passar molt de temps abans de que la nova població acabara finalment per estabilitzar-se, per limitació dels recursos disponibles i per l'esperable increment de la pressió per part dels seus predadors.

Recordava aquestes coses l’altre dia, mentre un d’aquests animalets ens observava confiat des dels cimals despullats dels xops del riu Barxell, i vaig recordar també que fa algun temps es va publicar un informe sobre aquest cas --el de l’expansió recent dels esquirols a les comarques del sud del País Valencià-- que em vaig afanyar a recuperar quan vaig tornar a casa, i que ve a confirmar, amb les dades disponibles, allò que ja apuntava la mera observació: l’aparició sobtada de l’espècie al territori a principis dels anys 90 del segle passat, primer de forma puntual i dispersa, per a passar a partir del 2007 a escampar-se ràpidament i a incrementar de forma exponencial la seua població fins assolir un pic màxim al voltant del 2011. Des de llavors, les diverses fonts de dades considerades --observacions directes, exemplars ingressats en centres de recuperació de fauna, atropellaments i fins i tot queixes per danys-- indiquen una ràpida disminució fins que la població sembla començar a estabilitzar-se a partir del 2014.



Presència d’esquirols a les comarques d’Alacant entre 1992-2014, a partir del nombre de quadrícules UTM 10x10 km, termes municipals i observacions directes (font: agroambient gva). Probablement, el descens real de població a partir de 2014 no seria tan pronunciat com mostra la corba, sinó que part de la disminució podria atribuir-se a un menor esforç de prospecció.

No conec dades més recents --l’informe es va publicar el 2016-- però tot sembla indicar, si més no per allò que se’n sol dir “observació personal” i pel que fa a la meua zona, que la tendència apuntada (disminució notable després d’assolir un màxim i posterior estabilització de la població) s’ha acabat consolidant. Almenys per ara, si més no, perquè --ja ho he dit també, ací mateix, alguna volta-- tot es mou, en la natura, i el canvi representa un atribut consubstancial amb el món viu; no sempre de la forma que voldríem o pensàvem, ni a una escala temporal que ens permeta apreciar el sentit i l’abast de les transformacions (o la pròpia existència d’aquestes, fins i tot), fins el punt de deixar-nos enganyar per un concepte erroni d’”equilibri” que tendim a confondre amb immobilitat o, pitjor encara, que correm el risc d’acabar sacralitzant com a un referent ideal (i quasi sempre, també irreal) cap al qual caldria retornar: com deia Ramon Folch, els problemes socioambientals als quals ens enfrontem (allò que anomenem impròpiament "desequilibris ecològics") són fruit d'un ús inadequat i irresponsable i no del canvi en si, i és per tant aquell el que cal evitar, no per reconstruir el passat sinó per "restaurar el present".




8 comentaris:

  1. L'esquirol és un d'aquells que a la gran majoria de la humanitat (sobretot als infants) cau molt bé.
    Curiosament tot el contrari que les seves parentes que agraden molt menys: les rates.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment cert, xavier. I molt probablement, a banda de qüestions estètiques, ha d'haver alguna cosa relacionada amb el fet que, a diferència de rates i ratolins, els esquirols (com altres rosegadors simpàtics, com els hàmsters o les rates dormidores) no competeixen directament amb nosaltres els humans; són ja molts milers d'anys mirant de reüll que no se'ns mengen les reserves de gra, i això ha de deixar rastre... Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  2. No sabia que n'hi havia per aquí. Clar que la meva idea dels esquirols ve, dels contes o dibuixos animats, de fa molts anys.😉

    Aferradetes i bon vespre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La primera volta que vaig veure un esquirol en viu va ser quan vaig anar a estudiar a València (en una serra pròxima, la Calderona, on n'hi havia bona cosa) i em va impressionar tant que encara ho recorde. Fins llavors, i com tu dius, tots els que coneixia eren pels llibres (i abans d'això, per Disney; o siga, més o menys el normal). Moltes gràcies i una abraçada!

      Elimina
  3. Un animalet tan bufó no pot considerar-se una plaga, pot haver-hi plagues de lletges llagostes, o de fastigoses aranyes, o una plaga de molests humans turistes, però no pas d'esquirols.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totes les que dius --especialment la dels turistes-- són plagues amb totes de les la llei, però jo no me'n refiaria molt. Sovint, les més perilloses són precisament les que no es veuen venir; una cosa, no sé, com els gremlins, o com els peluixos de Baby Yoda... Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  4. Quan vaig venir a viure a Collserola, fa uns quaranta-i-tants anys encara n'hi havia molts d'esquirols. Els vèiem al matí mentre esmorzàvem a la cuina, ja que la finestra de la cuina queda a l'alçada de les capçades dels arbres (el terreny fa molt pendent). No diré pas que fos cada dia, però sí ben sovint. Ara en veiem molt pocs i sobretot (i això és més fiable i depèn menys de l'oportunitat) no veiem les pinyes rosegades que abans sempre trobàvem per terra. O sigui que d'aquí han fugit, a veure si els haureu acaparat tots cap al sud... he, he, he. Curiosament un dia, deu fer un parell d'anys, en vaig veure un pel carrer. Cal dir que aquests carrers de per aquí sempre voregen el bosc. Em va alegrar molt veure'l. En fi que no entenc gens d'aquests coses i suposo que com més humans vivim a Collserola, menys animalons hi trobarem, però vaja que de senglars no ens en falten, aquests sí que són una bona plaga. A una veïna anat pel carrer, un porc senglar li va estirar la bossa del pa per prendre-li el pa... espantada ho va deixar a anar tot, bossa pa i tot el que duia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El que comentes és molt interessant, Carme. Fent una ullada a la xarxa he vist que la població d'esquirols de Collserola ve sent objecte de seguiment des de fa ja uns quants anys, i que les dades confirmen el que dius: segons sembla, des de principis dels anys 90 l'espècie ha anat patint una reducció significativa, especialment en algunes zones i per causes que no semblen estar clares del tot. Hom parla d'atropellaments, fragmentació dels hàbitats, sobre-freqüentació, regressió de les pinedes de pi blanc (i de les pinyes de les què s'alimenten); molt probablement, es tracta d'un procés en el qual hi intervenen tots aquests factors, i segurament d'altres encara per detectar. Ara bé, no sembla que l'emigració cap al sud siga un d'ells, tot i que hauria d'estudiar-se ;) El tema dels senglars és en efecte diferent i cada volta més general, encara que el cas de Collserola és especialment significatiu i les trobades poc pacífiques comencen a ser massa habituals. Però d'això, i de les dificultats per a gestionar la situació, en parlarem un altre dia, que dona molt de si... Abraçada i moltes gràcies

      Elimina