"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fusterdilluns, 31 de desembre de 2012

Feliç 2013


No tot és desar somnis pels calaixos
rodejats d'enemics o bé d'objectes
que subtilment i astuta ens empresonen.

Perquè viure és combatre la peresa
de cada instant i restablir la fonda
dimensió de tota cosa dita.
Podem amb cada gest guanyar nous àmbits
i amb cada mot acréixer l'esperança.
Serem allò que vulguem ser.

Miquel Martí i Pol

És possible que aquest que comença no siga, tampoc, un any senzill. Però si més no, que no ens prenguen les ganes de seguir lluitant. Ni de pujar muntanyes. Salut i bon any, i que cap somni es quede en un calaix.


Ara marxe a buscar l'Home dels Nassos, que diuen que l'han vist fa una estona per Alcoi; però no puc resistir-me a deixar aquesta imatge, que li manlleve a l'amic Àngel (gràcies!): si l'any no pinta bé, sempre podrem tractar de pegar-li la volta...

24 comentaris:

 1. Aquest poema, era inèdit encara, quan cap allà l'any 78, en Miquel Martí Pol el va regalar a la meva germana per a la seva participació de casament. Després el va publicar com un poema més. Però per sempre el sento una mica "nostre" I fa poc dies hi pensava en aquest "Serem allò que vulguem ser" que pot servir per a tantes coses...

  M'ha fet il·lusió trobar-lo aquí i gaudir-lo un cop més.

  Molt Bon any 2013, Alfred!!! Una abraçada.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Quina història més bonica, Carme! Sempre m'ha agradat molt aquest poema, però ara encara m'alegre més d'haver-lo triat (i segur que, d'ara endavant, el veuré també d'una altra forma :)

   "Serem allò que vulguem ser"... Ha estat un pensament que he tingut molt present aquest any que acaba, i que segur que seguiré repetint-me també per al que tot just comença. Bon any i una abraçada!!

   Elimina
 2. Un bon poema per donar pas a un altre any , que tinguis un bon any ple de felicitat!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Acomiadar l'any amb Martí i Pol ha esdevingut ja una tradició del blog ;) Moltes gràcies, Elfree, bon any també per tu!

   Elimina
 3. Respostes
  1. I que no ens falte un poc de sort i bona cosa d'ironia. Bon any, Jp!

   Elimina
 4. És una gran premissa "serem allò que vulguem ser". Que tinguis un bon cap d'any, amb els calaixos a punt per encabir-hi noves il·lusions, projectes, moments, pensaments. Petons

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies i igualment per a tu Sílvia! "Voler ser" --individualment i col·lectiva-- ja és, en si mateix, un punt de partida ben sòlid. Bon any i una abraçada!

   Elimina
 5. En el nostre cor ja som allò que volem ser. Ara ho intentarem de cara al món.
  Molt Bon Any!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ho intentarem i, més prompte que tard, ho aconseguirem. Moltes gràcies i molt bon any, jomateixa!

   Elimina
 6. Que els somnis no es desvirtuen, ni l'esperança, ni les ganes de pujar les muntanyes que calga. BON ANY.

  ResponElimina
  Respostes
  1. I si cal refarem tots els signes, novesflors; però que no ens manquen els somnis --ni les muntanyes--, ni tampoc les forces per voler fer-los realitat. Bon any i una abraçada!

   Elimina
 7. Respostes
  1. Igualment, Vicicle. I que cap port no se't resistisca tampoc aquest any. Una abraçada i moltes gràcies!

   Elimina
 8. Jo també et desitge un bon any a tu, i que cap somni no se't quede al calaix. Que no et prenguen, tampoc, les ganes de lluitar, perquè això farà que molta gent hi trobem, també, un gran motiu per a seguir endavant: la complicitat. "Podem, amb cada gest, guanyar nous àmbits": quin senzill, i poderós alhora, missatge d'esperança. Salut, i una abraçada ben forta.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies, Maria Josep! La complicitat és --i tu ho saps bé-- una de les armes més eficaces per fer front a les costeres i els desànims amb que inevitablement ens haurem d'encarar. Enfortir les que ja tenim, i seguir creant-ne de noves, podria ser un bon propòsit per a l'any que comença: petits gestos, potser, però amb molts àmbits (nous i vells) per guanyar. Una abraçada forta i endavant amb somnis i projectes!

   Elimina
 9. Respostes
  1. Molt bon any també per tu, lluna, i que seguisques descobrint-nos el món des del teu raconet. Una abraçada!

   Elimina

 10. M'ha agradat molt el poema i especialment la següent frase:
  "Perquè viure és combatre la peresa
  de cada instant i restablir la fonda
  dimensió de tota cosa dita."

  I també esta:
  "Serem allò que vulguem ser."

  Que l'any que comença ens acoste una miqueta més a ser allò que volem ser.

  Serem tot allò que vulguem ser, no sense esforç, però encara així i tot continuarem lluitant.

  Bon any, Alfred!

  ResponElimina
  Respostes
  1. "Voler ser" sempre és el primer pas, David, encara que sovint fins i tot aquest ens neguen. Però com tu dius, seguirem lluitant, per combatre la peresa (i els desànims) i fer créixer l'esperança. Bon any i una abraçada!

   Elimina
 11. Èxit total amb el poema! Jo tampoc no el coneixa però arriba en un moment clau per a mi, i en un instant d'incertesa quotidiana. Sovint està bé que ens recorden que, per a arribar allà on volem, allò que realment cal és no cansar-se de lluitar.

  Deliç Any Nou i molta força!

  ResponElimina
  Respostes
  1. I, sobretot, no oblidis que el teu temps
   és aquest temps que t’ha tocat viure...


   M'alegre molt que t'agrade. Les paraules del mestre Martí i Pol sempre apunten allà on han de fer-ho (no cansar-se de lluitar: jo també m'ho he de recordar sovint...).

   Que tingues un molt bon any, Cinderella!

   Elimina