"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fusterdimarts, 8 de juny de 2021

Bon averany

No és una papallona difícil de veure a les nostres terres, i fins i tot és freqüent que voletege pel pati de casa --li agraden especialment les flors del gesmiler, sense rebutjar altres opcions si les troba disponibles-- però mai, que jo recorde, s'havia donat el cas de tindre'l tan a prop i amb la càmera llesta i a la mà. Va haver de ser l'altre dia, caminant per les muntanyes d'Aiora amb un grup d'amics, que un bufaforats va decidir esplaiar-se, repassant a consciència les flors dels cards, just a la vora d'on m'havia apartat un poc per fer, ehem, un cigarret. I com que crec que tot allò que es pot dir d'aquesta extraordinària papallona --des de la sorprenent convergència amb el vol dels colibrís fins al seu caràcter migrador, passant per la seua importància com a pol·linitzador o els mites que li atribueixen ser portador de bones notícies--  ja està dit a bastament i és fàcil de trobar a la xarxa, deixeu-me que em limite a assenyalar que em va alegrar poder estar a prop del que és, sense dubte, un dels meus insectes preferits, i que tot i que no em sona haver-lo sentit mai per la meua zona, el nom de bufaforats em sembla preciós i crec que li pega d'allò més. I que el Castellar de Meca, on va tindre lloc la nostra breu però intensa trobada, segueix sent un lloc realment singular i de visita imprescindible per història, natura i paisatge, malgrat que les seues condicions es troben lluny del que mereix un jaciment d'aquesta rellevància. Tan de bo que trobar-se'l per allí acabe sent, també per a això, senyal de bon averany.4 comentaris:

 1. Veus?, de vegades és bo anar a fer un cigarret.😉
  Pel que veig a la darrera imatge, sí que el seu vol s'assembla al del colibrí, és molt bonic i hipnotitzador, com el seu nom.

  Aferradetes.

  ResponElimina
 2. Les instantànies dels colibrís semblen impossibles.

  ResponElimina
 3. Increïble, l'has fotografiat atret i de camí a eixa flor tant cridanera dels cards. Supose que els dos teníeu objectius semblants: difondre el pol•len i la bellesa ;)
  Has estat molt oportú!

  Doncs sí, l'estat de conservació d'eixe gran jaciment té molt a veure amb la paupèrrima dotació de recursos per a l'estudi, recuperació, conservació i divulgació del nostre patrimoni històric i cultural.

  Però, com que tota pedreta fa marge i no m'agrada ser pessimista, gràcies perquè el bufaforats i tu ens recordeu que hi ha un món per redescobrir!!

  ResponElimina
 4. A cada post que fas m'agafen més ganes de conèixer millor els teus barris... no crec que sigui de manera immediata, però algun dia he de venir. Que bonic tot!
  Que graciós i encertat el nom d'aquesta papallona "bufaforats".

  ResponElimina