"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dissabte, 18 de març del 2017

El costat fosc




Un any més, l'aparició de les petites i discretes abelleres fosques m'ha dut a tractar d'encabir la seua extraordinària i desconcertant diversitat de formes en alguna de les espècies, subespècies i varietats en què els especialistes, sempre atents al menor dels detalls --morfològics, fenològics, ecològics i fins i tot reproductius, ja que diferents pol·linitzadors podrien justificar un tractament taxonòmic diferent per a les formes a les quals fecunden-- han anat subdividint-les. I un any més, tret de les dyris per allò del camp basal del label més aviat ample i pla, i d'algun vorell groc que m'hi du, no sense dubtes, cap al que ha vingut en denominar-se bilunulata, m'he tornat a perdre en la procel·losa complexitat de noms, caràcters i formes de transició típics del grup. Per això, també enguany, he decidit romandre en la banda fosca de la taxonomia de les fusca i deixar que els experts, que es mouen en el costat lluminós --que la força els acompanye-- vagen aclarint-ho tot un poc més, a veure si l'any que ve comence a atrevir-me amb lupercalis, arnoldis, dianiques i forestieris. Com diria el mestre Yoda, també pel que fa a abelleres, molt a aprendre encara tinc...


Diverses variacions d'allò que els qui estem al costat fosc en diem grup de les Ophrys fusca, vistes aquests últims dies per les serres de la comarca. 



6 comentaris:

  1. sempre aprenc coses al teu blog...m'abelleixen molt aquestes abelleres !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser això és el més important, Elfree: siguen d'una espècie o d'una altra, no deixen de ser precioses. Abelleres abellidores, sempre ;) Salut i una abraçada!

      Elimina
  2. Respostes
    1. També jo, xavier. La natura és qui ensenya... Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  3. Això d’abelleres fosques em sona abella xunga, i per què es xunga et preguntaràs? Doncs perquè els tòpics diuen que lo negre es xungo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si conegueres el poder del costat fosc no diries això, pons. Examina els teus sentiments, saps que és veritat: lo negre mola ;) Salut i moltes gràcies!

      Elimina