"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dilluns, 11 d’abril del 2022

De la mar a la muntanya (o viceversa)


El pla, sobre el paper, sonava francament prometedor: baixar divendres vespre fins a la Vila Joiosa i fer-hi nit per encarar, dissabte enjorn, la primera part de l'anomenat Camí del Peix, una ruta mil·lenària que uneix la costa amb la muntanya i que va ser batejada amb aquest nom al segle XIX per ser el camí que seguien els traginers de la Marina que portaven el peix fresc a l'interior, i hi retornaven amb les seues cavalleries carregades amb els productes manufacturats a Alcoi i comarca, per embarcar-los en el port. La nit del mateix dissabte, després de caminar poc més de trenta-set quilòmetres, la passaríem a la Torre de les Maçanes, per completar ja al llarg de diumenge els aproximadament setze quilòmetres que ens quedarien del camí fins arribar a Alcoi, destinació final (o punt de partida, segons es mire) del trajecte. 

Tot això sobre el paper, perquè al remat, sobre el terreny, la cosa va ser encara molt millor del que hauríem pogut imaginar. El sopar al port de la Vila --molt de peix, què si no?-- retrobant gent estimada i estimable amb la que feia massa temps que no coincidíem; les primeres passes pel camí, que és ací també de Sant Jaume, pujant cap a Orxeta amb el privilegi de ser acompanyats pel bon amic Jeroni, que coneix com pocs aquelles sendes, o el tram preciós que transcorre entre ametlers, el Puig Campana sempre al fons, fins arribar al poble de Relleu; fins i tot recórrer el Barranc de Bortolons, que se'ns va fer un poc més dur pel sol i per l'asfalt, va acabar sent més que passador en guanyar, entre pinedes i fragments de carrascar, el coll que travessa la serra de la Grana i descendir finalment fins a la vall que ocupa el poble de la Torre.


I encara ens quedava per gaudir, amb més amics i amigues que s'hi van anar incorporant, l'extraordinària hospitalitat torruana d'Antoní, que no solament ens va allotjar --tot i que seria més propi dir complimentar-- sinó que també ens va il·lustrar, junt amb son tio el senyo Antonio, vuitanta-cinc anys de pur nervi, caràcter i memòria de pedra picada, sobre els detalls del vell traçat, ara perdut a trossos, i la vida del camí i de la gent que l'havia de recórrer, i no per gust com fem nosaltres. O els últims trams, per paisatges ja molt més familiars per a nosaltres (els Plans --els Tres Mollons, de la Torre estant-- i el Rontonar, el Regadiuet i la Serreta) però igualment evocadors, fins arribar finalment a les envistes de la foia d'Alcoi, a la qual entràrem vorejant el que va ser ciutat preeminent dels ibers, punt probable de destinació d'aquells que, fa quasi tres-mil anys, seguien aquest mateix camí, com han fet tants des de llavors, per arribar a la muntanya des de la mar que banyava la pròspera i puixant Al·ló. I segurament també a la inversa, que tot és segons es mire. 
 



Feia ja temps --d'ençà que me'n vaig assabentar, fa uns anys, de la seua existència-- que tenia ganes de fer aquest recorregut, i cal dir que tot i alguna dificultat puntual (el trajecte original, o el més paregut a aquest, està encara per completar en alguns trams, i en uns altres hi ha problemes amb la senyalització per la falta de civisme d'alguna gent) ha cobert a bastament les meues expectatives, i més encara, per com i amb qui he tingut la sort de poder fer-lo. Si voleu saber més sobre el Camí del Peix, podeu consultar aquest magnífic treball, i si fora el cas que volguéreu caminar-lo, trobareu fàcilment diversos tracks disponibles a la xarxa, tot i que no tots són igual de fidels al traçat considerat tradicional; nosaltres ens inclinàrem finalment, per al trajecte entre la Vila i la Torre, pels recorreguts recomanats a la pàgina del Museu de la Vila Joiosa, i són aquests també els que vos suggeriria. Quant al tram entre la Torre i Alcoi, és fàcil també trobar bones propostes, amb distàncies i característiques diverses, per bé que, com ens va explicar el senyo Antonio, no totes segueixen camins vells; hi haurà que anar mirant-ho... 








8 comentaris:

  1. Quina meravella!
    Ens hans dut a un recorregut amb sabor a història, patrimoni i natura. Què més es pot demanar? Doncs sí, ... una bona companyia!!
    És un plaer que compartisques eixes vivències i les puguen gaudir altres teixedors de la cultura i el territori, per tal que no caiguen en l'oblit.
    Ara, a pel següent!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El plaer ha estat meu, per la caminada (espectacular, per tot el que amaga) i per poder-la compartir amb vosaltres :) Ja saps que feia molt de temps que la teníem pendent, però ha pagat la pena esperar per com ha anat encaixant tot, i pel goig de conèixer un poc millor un patrimoni excepcional que tenim tan a prop que de vegades ni el veiem... I anirem pensant la pròxima, que esperem que no tarde ;) Abraçada i moltes gràcies!

      Elimina
  2. Cinquanta-tres quilòmetres, uf!, s'ha d'estar molt en forma. Això sí, un recorregut molt maco pel que veig a les imatges. Jo no sóc de caminar, però m'emprenya molt aquesta manca de civisme d'alguns que ho fan malt bé tot.
    Enhorabona a tots!.

    Aferradetes, Pep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em feia un poc de por, Paula, per la distància i perquè som tan valents que, en lloc de fer-la cara avall, ens vam entestar en fer-la de la mar cap amunt, i al final els desnivells acumulats acaben notant-se; però he de dir que, un poc sorprenentment, vaig fer el trajecte sense cap contratemps i em vaig trobar molt bé: al remat, en aquestes coses, crec que fa tant --o fins i tot més-- el cap com les cames...

      He vist, després de fer la ruta, que qui esborra els senyals semblen ser alguns caçadors perquè tot i ser camins públics, no els agrada que la gent hi passe. Per sort, no és difícil seguir el trajecte tot i així, però és una llàstima (per dir-ho suaument) que passen aquestes coses... Abraçada i moltes gràcies!

      Elimina
  3. No puc estar més d’acord, Pep.
    Una ruta que fa temps que estàvem preparant i que anava ajornant-se per unes coses o altres i que a la fi hem pogut gaudir en tots els seus aspectes. El retrobament amb gent que feia massa temps amb qui només ens comunicàvem de forma virtual ha sigut un dels aspectes més positius del cap de setmana, i ens ha fet veure que no ho hem de deixar passar tant, i que les pantalles no tenen res a veure amb el contacte.
    Ara a anar explorant els nous camins que la ruta ens ha obert: acabar de traure l’entrellat a la ruta, principalment el traçat el Camí vell d’Alcoi a la Torre o tot el potencial que té La Canaleta (recomanació per a tots els que vulgueu gaudir de l’entorn i el patrimoni). I per suposat, agrair l’hospitalitat de Jeroni i Antoní, i la seua interpretació del seu entorn, en el que són mestres.
    Fins la propera.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Rafa, sense tu no haguérem pogut fer-la, i la sensació és que ha estat una d'aquelles voltes en què tot ha anat encaixant des del principi fins el final. Així és que esperar fins ara per fer-la --ja ho deia més amunt-- ha eixit sobradament a compte, també per haver pogut retrobar (i conèixer) a gent que paga la pena. I ja anirem mirant també això del Camí Vell d'Alcoi; per sort, és el tram que ens queda més a prop ;) Abraçada i moltes gràcies!

      Elimina
  4. No he pogut gaudir del camí senser, tan sols un poc però, amb vosaltres, les vostres descripcions, aquesta entrada, l'hospitalitat d'Antoní i la seua il.lusió en mostrar i preservar eixe magnífic territori, he tingut un bon tast per a tornar per aquells llocs i disfrutar-los,...espere que puga anar-hi, i millor amb tu i els altres bons amics. Com sempre, un més que bon artícle Pep. Querola.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Jordi, sense tu no haguera estat el mateix, que no és sols el camí sinó la bona companyia :) I el tram de variant que tu vas fer pel Pantà de Relleu té molt bona pinta, així que ens hi hauràs de portar... Salut i abraçada!

      Elimina