"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dilluns, 30 de maig del 2022

Convergències

Tot i que en català (o en castellà) el sentit de la paraula síndrome ha acabat associant-se a l’àmbit clínic
(“conjunt de símptomes d’una malaltia” o “agrupament de símptomes amb personalitat clínica acusada descrit per un determinat autor”, diuen els diccionaris normatius), hi ha altres llengües com ara l’anglès que, més fidels a l’origen etimològic del terme, l’apliquen també a qualsevol conjunt de fenòmens, trets o característiques distintives que es presenten de forma conjunta i concurrent. És amb aquesta accepció que els botànics del segle XIX encunyaren el concepte de síndrome floral (o de pol·linització) en observar que les flors d’espècies vegetals no necessàriament emparentades però que comparteixen un mateix sistema de pol·linització, tendeixen a mostrar un conjunt determinat de trets morfològics comuns, els quals haurien evolucionat com a resposta a la selecció imposada pel diferents vectors pol·línics, ja siguen abiòtics --com ara el vent-- o biòtics. La pol·linització mitjançant papallones diürnes és un exemple d’aquest últim cas, i ha donat lloc a un conjunt característic de trets florals (una síndrome) entre els quals hi figuren unes flors vistoses i aromàtiques, de colors rosats o malva, forma típìcament tubular i òrgans productors de nèctar --la recompensa preferida pels seus pol·linitzadors-- situats en llocs, com ara els esperons florals, als quals només poden arribar les llargues llengües de les papallones. 

Les orquídies piramidals o barretets, que floreixen ara en abundància a les serres per les quals solc caminar i la reproducció de les quals va ser estudiada ja pel mateix Darwin, constitueixen un exemple típic de flors adaptades a la pol·linització per papallones, de les quals diverses espècies (entre elles, les bellíssimes gitanetes) han estat confirmades com a vectors efectius. Les seues flors petites i aromàtiques, d’un preciós color rosat, s’agrupen en una densa inflorescència, la qual cosa facilita que les papallones s’hi puguen posar més fàcilment. A més a més, i tot i que algunes fonts les consideren com una espècie deceptiva --és a dir, que enganya als pol·linitzadors fent-los creure que podran obtindre una recompensa que en realitat no existeix-- els seus esperons semblen ser productors de nèctar, que com s’ha dit és la recompensa més habitual quan es tracta d’atreure a aquest grup d’insectes. El cas és que, després de passar una bona estona fent-ne fotos l’altre dia, em vaig adonar que, pràcticament al seu costat, hi començaven també a florir les esponeroses herbes de Sant Jordi, faveres bordes o valerianes roges. No cal ser una persona especialment observadora per reparar en les similituds que mostren quant a la floració totes dues plantes i que, de fet, semblaven ser també evidents per a les mateixes papallones que anaven passant d’orquídies a valerianes i viceversa. Va ser llavors quan vaig recordar, d’aquells temps remots en què feia de botànic i començava a interessar-me pel camp fascinant de la biologia reproductiva de les plantes, tot allò de les síndromes florals, la coevolució entre plantes i pol·linitzadors i la convergència adaptativa, i m’ha agradat passar des de llavors alguna estona rellegint papers i buscant informació més actualitzada sobre el tema. I per cert, tot i la meua suposició de que l'orquídia guanyaria còmodament, m’ha sorprès un poc comprovar, si més no fent servir el Google com a indicador, que l’interès que semblen despertar entre els humans els barretets i les herbes de Sant Jordi està molt més equilibrat del que pensava. I no seré jo qui diga que no ho trobe merescut.



He hagut de furgar un poc per internet per esbrinar per què al tipus especial d'entomofília (pol·linització per mitjà d'insectes) que és dut a terme per papallones diürnes se l'anomena psicofília, que sembla voler dir una altra cosa. I ho sembla amb fonament, perquè pel que he vist, en grec antic psyché (ψυχή) designava tant a l'ànima com a les papallones, ja que la primera adoptava aquesta forma quan sortia volant per la boca del cos mort. Les plantes són curioses, però sovint les paraules no se'ls queden en absolut enrere...





8 comentaris:

  1. Doncs sí que a primer cop d'ull s'assemblen força. Si les papallones tinguessin la meva vista, seria lògica la confusió. Pel que fa a les paraules, sempre miro tots els sentits de les paraules i n'hi ha moltes que em sorprenen.

    Aferradetes, Pep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que a elles tampoc no els va malament fomentar la confusió, Paula: tot i que podrien competir pels mateixos pol·linitzadors, el fet de florir juntes pot tindre també un efecte facilitador en augmentar-ne la capacitat d'atracció si actuen en conjunt. La valeriana roja, de fet, es fa servir molt en jardineria precisament per la seua capacitat per atraure les papallones. I les paraules, com les plantes, sempre sorprenents... Moltes gràcies i una abraçada!

      Elimina
  2. Doncs una més que ens dones a conéixer, i quin ull i memòria per vore la similitud amb la valeriana roja. I quant als romanços, continua escrivint-ne, que sempre gaudisc de llegir-los ;-). Abraçada. Querola

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot és mirar-se-les un poc amb ulls de papallona: elles tenen igual orquídia que no o huit que huitanta, mentre hi troben menjar... ;) Abraçada i moltes gràcies!

      Elimina
  3. Recordo ha ver vist ben sovint aquestes herbes de Sant Jordi, vora alguna riera o algun barranc, plenes de papallones. Recordo una vegada a Rupit que eren totes blaves. Altres vegades les he vost de diferents menes.

    Que bé que ens ho expliques! Gràcies, Pep!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les herbes de Sant Jordi s'utilitzen molt en jardineria, a més de per boniques, per la seua capacitat per atreure les papallones, sobre tot en alguns països europeus; segurament això explica que siguen tan populars en internet, em va sorprendre un poc veure que hi havia tantes referències. Però no em consta que per ací es facen servir massa; segurament les tenim massa vistes i no resulten tan "exòtiques" com cal per aquesta finalitat (recorde fa uns anys a un alcalde que deia que no volia plantar espècies autòctones als parcs del seu poble perquè ell volia jardins, no ribassos...). Moltes gràcies i una abraçada!

      Elimina
  4. El primer article en molt de temps que llegeixo sobre convergències que no surt esmentat el tema del 3%

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ben vist, Pons :) Sempre s'ha sospitat d'algunes valerianes roges, de les que es diu que tenien part del nèctar dipositat en l'estranger, però que jo sàpiga no s'ha pogut demostrar el seu origen. L'evolució és un procés fascinant, sense cap dubte... ;) Salut i moltes gràcies!

      Elimina