"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dimecres, 31 de maig del 2023

Farem

Era possible que passara, deien les enquestes, i ja sabeu que al remat ha passat, i no ha estat per poca diferència. I no cal dir que, per a aquells que tenim un cert concepte del País --els qui creiem en els serveis públics, la defensa de la llengua i la cultura o la preservació del medi ambient, posem per cas-- és, sense cap matís, una pèssima notícia. Pel que ha passat, i per com ha passat, perquè no és el mateix no guanyar que perdre, i perquè aquesta volta, per si no en teníem prou amb aquells als qui ja coneixem de sobres, haurem de veure'ls de la mà de l'ultradreta més carca i reaccionària, definitivament i dolorosament blanquejada, tractant d'imposar la seua agenda ja veurem fins a quin punt. No faré, però, cap anàlisi o valoració ni de per què ha passat el que ha passat, ni del que pot passar a partir d'ara: no solament és que no em sent en absolut capacitat, sinó que sobretot, ara mateix, em fa una peresa immensa. Em conformaré, per tant i pel moment, amb anar mirant amb interès allò que escriuen aquells que en saben més d'aquestes coses, i si trobe algun diagnòstic un poc més afinat i aclaridor que els que he pogut llegir fins ara, i encara que només siga per veure de no repetir les mateixes errades, potser vos ho faré saber. Això, i com vaig afrontant els temps que venen, perquè ara mateix, més enllà d'algunes idees vagues i no massa convincents sobre la resistència i les trinxeres, tampoc tinc massa clar com m'ho faré. Segurament és que, sense voler llevar-li a tot açò gens d'importància, tinc ara mateix el cap en altres coses. O que m'he fet major, que també podria ser. Però fer, farem, que no tinguen cap dubte: és evident que no estem, ni de bon tros, allà on voldríem, però hem fet camí, i si hem arribat fins ací no ha estat precisament per resignar-nos.   



9 comentaris:

  1. Molt ben escrit, Pep. Hem de fer igualment i farem.
    Amb la maduresa em prenc les coses amb més calma. Però, la lluita continua, com sempre ha sigut!
    Vos envie molta energia des d'ací!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Llum. No seran temps fàcils, bé que ho sabem (la immensa peresa d'haver de perdre tant de temps explicant allò que és obvi, una volta més), però estic convençut que tampoc aquesta volta podran amb nosaltres. I en efecte, a mi també em fa la sensació de què amb l'edat he après a no prendre'm les coses massa fort: un poc fotut si, però no arrimat al marge... Salut i abraçada, la lluita serà llarga encara.

      Elimina
  2. Despareix C's puja Vox: són vasos comunicants.
    Penso que l'amor al país que sentim sempre és més positiu que l'odi que ens tenen. Tard o d'hora, i espere que sigui d'hora, tornarem a ser optimistes. Ara hem de passar una mica el dol i resistir l'embat de les forces reaccionàries.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic escoltant la cançó "Alegria" de "Diluvi":
      ..."Tinc una alegria
      De camins oberts
      Una alegria de color verd
      Una esperança
      Que no s'ha acabat
      Que l'esperança quan vaja avançant
      Que la esperança
      I no cal plorar
      Són camins d'amor i llibertat
      No cal plorar
      Són camins de lluita i llibertat..."

      tonarem a vèncer!

      Elimina
    2. Coincidisc amb tu, xavier: al País Valencià, el PP ha tingut prou amb menjar-se quasi tot el vot que a les darreres eleccions va anar a Ciutadans i amb la desmobilització d'una part substancial del vot d'esquerra (o de no-dreta, per entendre'ns) per haver guanyat sobradament. Veurem quines concessions haurà de fer a Vox per a governar, i no sóc en això gens optimista: cada volta tenen menys necessitat de dissimular que, si no fóra un poc per allò del què diran, tampoc els sap gens greu seure a la mateixa taula que els ultradretans més recalcitrants. I amb tot, i com tu dius, no han de poder amb la nostra estima pel País, ni amb la nostra capacitat per resistir(-los): caldrà esforçar-se una mica més del que ens hauria agradat, però els camins de lluita i llibertat (gràcies per la cançó!) segueixen oberts, i els recorrerem pese a qui li pese... Abraçada, força i moltes gràcies!

      Elimina
  3. Emprenyada i decebuda estic... i encara que sigui gran, no deixa que tot això em trastoqui bastant. Espero que se'm passi i pugui tenir forces aviat per fer més camí.

    Aferradetes, Pep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ha estat un colp dur, Paula, tant ací com allí, i és difícil no estar emprenyat i decebut. Però com diu xavier, passem el dol com més aviat millor, i a seguir amb la lluita; el camí s'ha empinat un poquet més, però segueix ahi, i no els ho hem de posar fàcil... Salut, força i abraçada gran,

      Elimina
  4. Jo també estic ben trista i decebuda... no s'acaba mai la història, fem i desfan, refem i desfan, rerefem i desfan. Sempre destruint allò que estimem. Però tens tota la ráó, no hem arribat aquí per resignar-nos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eixa és exactament la sensació, Carme: tot allò que costa tant i tant de construir, i una volta i una altra arriben ells, amb les seues consignes buides amplificades pel monstruós aparell de propaganda que han bastit, només amb els ànims de desfer-ho, i la gent els ho compra... la qual cosa no lleva que pense que també ens cal a nosaltres bastant reflexió i una bona dosi d'autocrítica, saludable i positiva. I a partir d'ahi, agafar forces i tornar al tall, que el camí és llarg i sabem on volem que ens porte... Abraçada i moltes gràcies!

      Elimina