Visitar un bosc de dragos --generalment el de Rokeb di Firmihin, a la meseta de Diksam, fins on es pot arribar amb vehicle tot terreny-- forma part dels programes de la pràctica totalitat de les agències que treballen a Socotra, i son pocs els viatgers que abandonen l'illa sense haver passat una estona coneixent (i fotografiant) aquest insòlit i fascinant paisatge. Potser a mi mateix, si no hi haguera hagut cap altra opció, m'hauria semblat amb això més que suficient, però per sort vam poder triar una altra alternativa: al remat, arribaríem també fins a Firmihin, però ho faríem després d'una caminada de tres dies que ens duria a travessar, de nord a sud, les muntanyes Haggeher o Hajhir que constitueixen el cor de l’illa. Una magnífica oportunitat, doncs, no solament per conèixer millor els dragos i els llocs on viuen, sinó també per fer-nos una idea un poc més completa de la geografia socotriana i dels diferents tipus de formacions vegetals que hi viuen; i he de dir que, sobretot per les que es fan a la muntanya, el que vaig veure va ser una autèntica sorpresa.
Després d’una primera jornada a Socotra que vam dedicar a instal·lar-nos al modest hotel de Hadiboh en el què passarien algunes nits i a recórrer part de la costa nord-est de l’illa, va ser el segon dia quan, després d’una breu visita al Parc Nacional del Canyó d’Ayhaft, ens dirigirem cap a la vall del uadi Di Negehen (o Dineghen), on ens esperaven els camells que ens acompanyarien al llarg del trajecte. Una volta carregats el animals amb els nostres equipatges i la resta de materials necessaris per al trekking, vam començar el recorregut sota el sol inclement del migdia i per un caminal empinat --aparentment, una antiga pista no transitable a hores d’ara per vehicles; un inici un poc feixuc pel pendent i la calor, però compensat ben aviat per la frescor de les boires que cobrien la serralada cap a la qual ens dirigíem, i pels paisatges que anàvem travessant: després de deixar enrere les extenses planes litorals cobertes pels matollars secs de Croton socotranus, sobre els vessants pedregosos que voregen el barranc comencen a aparèixer bosquets dominats per Sterculia africana i la subespècie endèmica de l'emblemàtic i extravagant rosa del desert (Adenium obesum ssp socotranum). Tampoc es van fer esperar molt els primers exemplars de drago; n'havíem de veure molts més en dies successius, però ja sabeu que el primer sempre és especial.
L’endemà, abans de reprendre el recorregut en direcció a Firmihin, els nostres guies ens proposaven d'acostar-nos fins a la muntanya Farah per gaudir d'un, pel que ens deien, magnífic panorama sobre la costa nord de l'illa. Començàrem doncs a caminar serra amunt entre el dens matollar, però a mitjan pujada vaig prendre la decisió de prescindir de les vistes, sense dubte remarcables, per dedicar-me amb un poc més de calma a gaudir (i fotografiar) aquesta vegetació extraordinària que alberga la major proporció de plantes exclusives de tota l'illa, i en la què no es estrany veure també diverses espècies úniques d'ocells. Amb tant per admirar, l’espera de la resta del grup se’m va fer curta, fins que a la seua arribada vam retornar cap als prats en els què havíem fet nit i començarem a davallar per la vall del wadi Asqalh. A poc a poc, els dragos van anar fent-se cada volta més presents, tot donant lloc a paisatges corprenedors i fascinants; un recorregut esplèndid, ple de detalls i perspectives, que va culminar amb l'arribada als tolls de Dihamderh, junts al què vam acampar per a fer nit.
La darrera jornada del nostre recorregut per les muntanyes va començar avançant pel l'ampli llit del uadi, entre vessants cobertes per les roses del desert i altres plantes característiques, fins que el camí l'abandona per enfilar-se vesant amunt i guanyar ràpidament altura. La pujada, a més d'unes vistes magnífiques de les valls que queden als seus peus, ens va brindar un nou i inesperat canvi de paisatge, en dur-nos fins un altiplà herbós i aclarit, en el qual i en la distància s'aixeca un llogaret que els nostres guies, naturals de la zona, coneixien bé. En aproximar-nos, un grup de xiquets i xiquetes ens ixen al pas i ens acompanyen una estona; nosaltres evitem la zona habitada --només les nostres companyes, acomodant lleugerament la seua indumentària, s'hi van poder acostar-- fins que sobtadament apareixen davant de nosaltres els primers arbres que formen part de l’extraordinari bosc de Firmihin, objectiu final de la nostra caminada. Els núvols i la pluja van fer acte de presència mentre hi dinàvem, i reconec que li van donar, al posterior recorregut per dins del bosc, un aire encara més especial.
Recupere amb aquesta entrada les notes i els records sobre el viatge a Socotra, que sembla ara molt llunyà però del qual (i com ja vaig dir en el seu dia) em resistisc a no deixar escrita alguna cosa a aquestes planes. Sense pressa, en tot cas. I si és possible, sense estendre'm tampoc massa, que aquesta m'ha quedat, ho reconec, un poquet llarga...