"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dilluns, 12 de novembre del 2012

A cànters




Tenint en compte el que poden donar de sí, en les terres diàniques, les "gotes fredes" tardorenques (els meteoròlegs les anomenen ara DANA, depressions aïllades a nivells alts), no pot dir-se que les pluges d'aquests últims dies en aquestes comarques hagen estat excepcionals: el rècord oficial de precipitació en vint-i-quatre hores en la Península Ibèrica està establert en els 817 litres per metre quadrat que van caure a Oliva (la Safor) el 3 de novembre de 1987, tot i que la marca oficiosa parla de 871 litres caiguts el 3 d'octubre de 1957 en Xàbia. Amb tot, els 332 litres per metre quadrat que, segons els registres d'Avamet, s'han recollit des d'ahir a la Vall d'Ebo --moltes altres localitats de la Marina Alta, la Safor, el Comtat i la Vall d'Albaida han superat els 150 litres-- no són en absolut una xifra menyspreable, sobretot quan cauen --com sol ser el cas-- de forma torrencial. Afortunadament, no sembla que aquest episodi haja provocat grans danys, tret d'algun incident aïllat. Pel que sé, per tant, han estat pluges en general molt ben caigudes. Els rius i rierols baixen de gom a gom però sense eixir-se'n de mare, l'aigua assaona la terra i anima salts, fonts i brolladors; i demà, segons sembla, tornarà a ploure. Si pare amb atenció l'orella, em sembla sentir els esclata-sangs com broten...

El cas és que, cada volta que ens cau damunt una d'aquestes tamborinades, no puc deixar de recordar també la teoria d'un bon amic, segons la qual la millor solució per als mals que afligeixen al País Valencià seria el que ell anomena una riuada selectiva: una revinguda sistemàtica i devastadora que s'emportara només lladres, corruptes, inútils i pocavergonyes --"tots els fills de puta", en diu ell genèricament-- i que deixara indemne la gent normal i de bona fe. Reconec que la imatge sempre m'ha resultat seductora, per bé que també hi advertisc algunes llacunes --mai millor dit-- que mai no han estat satisfactòriament aclarides pel meu amic. La primera, i principal, fa referència a qui tindria la capacitat de discriminar entre els que serien arrossegats per la crescuda, i els que la veurien passar miraculosament pel seu costat sense rebre ni un esguit. En l'únic precedent vagament comparable que conec, la tria la va fer Iahvè i, pel que es conta, va ser una bona escabetxada --i a més, per salvar-se calia vaixell, cosa que posa als senyorets en clar avantatge. I si, com seria normal en una societat avançada, optàrem per algun mètode diguem-ne democràtic, encara pitjor: vistos els antecedents (i les majories absolutes), em veig surant, al costat del meu amic i d'una bona colla de coneguts, en algun punt indeterminat entre Dénia i Eivissa... Així que, mentre no trobem una solució idònia per al cas, quasi millor que seguim amb la lenta, tenaç i de vegades frustrant lluita diària: potser tardarem més en aconseguir-ho, però els resultats seran més segurs. I duradors.





6 comentaris:

  1. Home ja posats si puguerem triar qui s'emporat l'aiguat.....i si li escrivim un correu al "creador" i que s'ofeguin els qui han creat la crisi i ens la fan pagar a nosaltres?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eixa seria la idea, Elfreelang. Altra cosa seria que el "creador" estiguera per la faena i fera la tria escaient (o la que nosaltres creiem que seria escaient ;) Salut i gràcies!

      Elimina
  2. Jo me conforme que aquest dimecres no tinguem que surar a la plaça de S. Agustí. Anirem preparats. I lo de Noé va ser un malentès, ell no era l'escollit, ja ho diu el seu nom: No é. Sí, ja ho sé, molt dolent.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I no solament és que No-é no-era, Vicicle, sinó que Ararat el revés és "Tarara", cosa que deixa clar que Déu té un sentit de l'humor ben curiós... Pel que he vist, molta gent (i poca pluja) a València; a Alcoi, molta gent també --salvant les proporcions-- i aigua tota l'estona: aquesta vegada, a més de regalar-li el sou a la Generalitat, m'emporte un bon constipat. Però ha valgut la pena. Salut! (atxum!)

      Elimina
  3. Ui , quin sentit ètic i quin pudor mostreu en no voler decidir quins són els malvats que entrarien a la riuada selectiva... doncs jo conec uns quants que no tindrien escrupols en erigir-se com a jutges i botxins, sense democràcia ni creador interferint... Clar que, aquests posseïdors de veritats absolutes voldrien ser més expeditius que la riuada: ens llançarien directament al paredó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Saps bé que sempre ens ha perdut l'ètica, Loles. I així ens va: esquivant les bales --i la merda-- dels qui no tenen tants miraments. Potser caldrà plantejar-se des d'ara no ser tan primmirats amb segons quines coses, però sempre respectant la presumpció... de flotabilitat. Salut!

      Elimina