A força de ser punt de partida i arribada de moltes i molt notables caminades (cap a la Xortà i la seua extraordinària rodalia, per exemple, o bé per arribar-se, pel camí que puja pel Cocoll, fins al cim que diuen del Molló o Tossal de Migdia), sovint no se li presta, al Pla d’Aialt de Castell de Castells, tota l’atenció que mereix per propis mèrits. I és fàcil que a nosaltres ens haguera passat el mateix també aquesta vegada, si no haguera estat perquè les recents i generoses pluges li han donat a l'encisador fondal un aspecte ufanós i vagament marjalenc que va fer inevitable que li dedicàrem almenys una estoneta; dues, de fet, sota els núvols a l’anada i ja a ple sol a la tornada. I entre mig, un preciós trajecte que, a més de pujar al cim, ens va dur a recórrer, ja dins del veí terme tarbener, la preciosa clotada d’Albirec (una dolina, com el mateix Aialt, el nom de la qual ve de l'àrab al birak i vol dir precisament llacunes) i la cabdal Cova de Dalt. Per cert, a més del seu interès natural i paisatgístic, tant Sa Cova com Aialt són enclavaments d'un excepcional valor arqueològic i patrimonial: de la primera, objecte de lamentables espolis anys enrere i pendent encara i pel que sé d'una investigació profunda i sistemàtica, s'han recuperat abundants materials que es remunten al Neolític antic i a l'Edat de Bronze (mil·lennis V i III aC) que demostrarien que va ser utilitzada com a lloc d’habitació i també d’enterrament. Quant a Aialt, a la seua rodalia es va aixecar una interessant alqueria andalusina que ha estat estudiada amb detall pel bon amic Josep Torró per tractar-se d'un dels escassos exemples de poblament, a Xarq al-Àndalus, que no s'associen amb un perímetre irrigat sinó que semblen basar-se en els conreus de secà i l'activitat ramadera, present encara actualment a la zona; segurament, que a la vora d’alguns dels corrals bastits sobre les restes medievals hi cresquen a hores d’ara garrofers de moro --alguns d'ells, d'una grandària respectable-- no deixa de ser una casualitat. O no.
Fa un poc més de tretze anys li vaig donar ací mateix la benvinguda, i malauradament ha arribat ara el moment d’acomiadar-la: uns dies després de que li diagnosticaren una gravíssima malaltia de la què fins fa a penes una setmana no havia mostrat cap símptoma aparent, Isis ens va deixar ahir. Ens consola pensar que no sembla haver patit molt, que ha tingut fins el final el que pensem que pot considerar-se com una bona vida, i que la seua companyia ha fet també la nostra més feliç tots aquests anys. Però res d'això no lleva, evidentment, que ens sàpiga molt mal, i que la trobem molt a faltar. I crec que Mixi i Blanca també.
Una sortida molt bonica!
ResponEliminaI em sap greu que Isis us hagi deixat, segur, que com dius, ha estat molt bé amb vosaltres i ja tingut una vida feliç.
Una abraçada, Pep!
Totalment d'acord pel que comentes de l'eixida, bonica i profitosa, amb més d'una cosa que no esperàvem i que ens va sorprendre gratament, cosa que sempre va bé.
ResponEliminaQuant a Isis, ànims, eixes coses sempre deixen un buit complicat d'omplir. Ens queda el consol dels bon temps i moments que han gaudit i ens han fet gaudir.
Una abraçada.
La dolina de la serra d'Ensija que apareix als exemples de "dolina" quan cliques sobre la paraula, la conec. A la serra del Garraf també n'hi ha una d'important.
ResponEliminaSé el que representa que es mori el gat de casa. Fa uns 20 anys se'ns va morir, amb 10 anys una gata, la GaTona.
Després vam enir el Nin, que va viure 18 anys i també ens va deixar un buit molt gran.
I ni fa gaire vam acomiadar el Neo, el gat negre de ma filla, que per diferents motius va viure molts mesos amb nosaltres. Era gran com una pantera negra. I també vam passar el dol.
Una abraçada, Alfred.
Molt bons els punts de fuga de les dues primeres fotos.
ResponEliminaUna ruta molt maca ens regales avui. Gràcies!
Pel que fa a Isis, entenc perfectament l'enyor que teniu, estimem molt als animals que viuen amb nosaltres, perquè es fan estimar molt i ens deixen un gran buit...
Aferradetes, Pep.