"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dilluns, 8 d’agost del 2011

Llegir per pèls

Crec que puc dir, sense pecar d’immodèstia, que gaudisc d’una abundant i vigorosa mata de cabell. La qual cosa, a banda de despertar algunes tírries comprensibles entre amics i familiars proclius a la indigència capil·lar, té un efecte perceptible sobre els meus hàbits lectors. La proximitat geogràfica entre la perruqueria a la que acudisc des de fa molts anys, i la meua també tradicional llibreria de capçalera, fa que m’haja habituat, amb una perseverància quasi ritual, a fer coincidir totes dues obligacions. I així, més o menys cada sis o set setmanes –interval aproximat que tarda la meua botja en deixar de ser amanosa-- aprofite la visita a Alcoi per posar el meu cap, de forma successiva, en mans del meu experimentat perruquer, que me’l buida de pèls, i de la meua llibretera preferida, que me l’ompli d’històries.


Com que, en general, no dispose per llegir de tot el temps que m’agradaria, els quatre o cinc llibres que vinc a carregar de mitjana en cada viatge estètico-literari (pel que fa a obres tècniques o capricis diversos, faig servir habitualment la compra on line) cobreixen adequadament les meues necessitats durant el període corresponent. Però la recent setmana de vacances anticipades m’ha dut a exhaurir prematurament les reserves, tot i haver fet provisió que considerava suficient en varietat i durada. D’entrada, com que no havia aconseguit trobar en cap racó dels meus prestatges cap exemplar de “Camí de sirga” (ves a saber ara a qui li'l vaig deixar), l’he restituït amb un de nou, i de nou he tornat a gaudir del llenguatge i les històries de Jesús Moncada tant com la primera vegada. Vaig seguir amb “La solitud dels nombres primers”, de la què m’havien parlat tan bé que –com sol passar—m’ha deixat un poc fred, tot i que he de reconéixer que és una novel·la interessant, correctament escrita, i que l’autor aconsegueix transmetre l’aire inquietant que envolta als seus protagonistes. També ha caigut, per recomanació de la meua filla gran, “L’evolució de la Calpúrnia Tate”, un curiós llibre jovenil que, amb un llenguatge senzill, conta l’efecte que provoca el descobriment de les teories de Darwin en una joveneta rebel i de bona família en el Texas del segle XIX. Finalment, he trobat també el moment per gaudir amb els contes del magnífic “Hòmens i falagueres” de Toni Cucarella. Mai cap obra seua m’ha decebut, i tampoc ho ha fet aquesta; de fet, encara que tots els relats tenen alguna cosa de remarcable, el que dóna nom al recull m’ha semblat especialment reeixit, fins el punt que el posaria al nivell dels seus millors escrits.

Per tant, i a pocs dies d’escomençar vacances, s’imposa fer provisió de nou. I com que avançar la visita al barber sense tindre’n necessitat és massa, fins i tot per a un maniós com jo, no em quedarà més opció que trencar amb el costum ancestral i deixar-me caure per la llibreria. Encara que aquesta vegada no siga pels pèls...


8 comentaris:

  1. Ostres Alfred amb el que a mi m'agrada llegir i aquest any no tinc temps per a fer-ho afortunat tu! per cert almenys he llegit els dos primers que esmentes: el camí de sirga, un llibre extraordinari! i la solitud dels nombres primers a mi em va agradar força! bones lectures! i a conserva els pèls! curiós això de combinar perruqueria i llibreria!

    ResponElimina
  2. Jo encara no l'he trobat, però si et cau a les mans el llibret de Marta Rojals (Primavera, estiu, etc.) sembla que no se l'ha de deixar escapar.

    ResponElimina
  3. Sent curiositat, no per la perruqueria, sinó per la lliberia d'Alcoi: quina és?
    :)
    Cinderella

    ResponElimina
  4. Quin gust llegir-te també en el mes d'agost! És molt bonica aquesta entrada. I m'ha encantat la coincidència que, just avui, he acabat de llegir HÒMENS I FALAGUERES. Cucarella és, per a mi, un d'aquells escriptors que no fallen. L'última narració és molt bona, certament. I a mi també m'ha agradat moltíssim 'El vigilant vora els balancins'. Ara començaré CREMATORIO, de Rafael Chirbes: un registre ben diferent. Sé que és un llibre dur i greu, però supose que tinc ganes d'emocions fortes.
    Salut! I gràcies per donar-nos a conèixer les teues quotidianitats, literàries i capil·lars.

    ResponElimina
  5. T'entenc, Elfreelang... Però no cregues, jo aquest any tampoc no havia tingut molt de temps per llegir, i fins i tot se m'havia fet rebals; igual per això m'he agafat aquests dies de descans amb tanta ànsia lectora...

    Totalment d'acord amb tu respecte a Cami de sirga: simplement extraordinari. De fet, crec que aprofitaré que vull anar cap al Pirineu, per allargar-me a Mequinensa. Quant als "nombres primers", reconec que no està malament --l'he llegit d'una tirada, i això sempre és bon senyal--, tot i que potser esperava una altra cosa. Gràcies per comentar!

    ResponElimina
  6. Gràcies per la recomanació, Desficiosa. N'havia sentit parlar, però el passe a la llista de comandes (encara que sembla que no està fàcil de trobar).

    ResponElimina
  7. Exlibris, Cinderella ;) Tinc molta tirada també per Llorens --jo sóc del centre d'Alcoi de tota la vida-- però són també molts anys de conéixer a Bea, i sempre aprofitem per fer una barselleta...

    ResponElimina
  8. No conec el llibre de Chirbes, Maria Josep, però en prenc nota. Gràcies! I quant a Toni Cucarella, que t'he de dir... Encara em sembla increible que hi haja qui no ha llegit "Quina lenta agonia...". Com tu dius, mai no falla, i no és un tòpic.

    Quant a la perruqueria, és curiós que fóra la meua llibretera qui em va cridar l'atenció sobre la coincidència ("sempre vens amb el monyo acabat de tallar"), perquè jo no hi havia pensat: al principi, només era una qüestió pràctica d'aprofitar el viatge, però ara ja és un costum... Supose que tots anem adquirint rutines, més o menys raonables en origen, però que acaben independitzant-se i configurant tants aspectes de la nostra vida que ni ens n'adonem... Gràcies, salut i bon estiu!

    ResponElimina