"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dissabte, 31 de març del 2012

A vista de costa




El marc, el projecte "Custòdia marina i turisme", una iniciativa per millorar ambientalment les destinacions turístiques i facilitar la contribució del turisme en el coneixement i la conservació de la biodiversitat marina valenciana, en la qual han participat empreses turístiques, estacions nàutiques i les entitats conservacionistes Fundación Global Nature i Xaloc, totes dues membres d'Avinença. La idea, navegar per la badia d'Altea per tractar de veure cetacis (la presència de dofins mulars en aquestes aigües que voregen el parc natural de la serra Gelada és bastant habitual) i presentar una aplicació per a mòbil que permet a qualsevol avistador ocasional comunicar fàcilment la presència d'espècies d'interés al banc de dades de biodiversitat. I, ja de pas i aprofitant l'avinentesa, fer una ullada per tal de comprovar si l'escassa corba marina emplomallada, de la qual només es coneixen un pocs punts de cria en la costa valenciana, ha niuat de nou enguany en els penyasegats del Penyal d'Ifac.

Malauradament --ja passen, aquestes coses-- els dofins semblen haver decidit quedar-se hui nord enllà: cap d'ells ha comparegut al nostre pas, però hem sabut que poc abans s'havien albirat un parell de grups en la rodalia del Cap de Sant Antoni. Tampoc s'ha pogut confirmar la nidificació de la corba marina, tot i que la presència de diversos exemplars en la zona mou a l'optimisme. El que no ens ha tret ningú ha estat el plaer de passar unes hores en bona companyia, navegant per una mar esplèndida, i gaudint també de muntanyes i paisatges ben coneguts però que ens han mostrat, hui, una perspectiva diferent; si més no, per a tots aquells que ens solem mirar la mar des de la terra, i no a la inversa.




6 comentaris:

  1. T'envejo l'entorn i l'esguard que hi has posat. Començo a enyorar les meves eixides pel Cap de Creus i pels seus trams de costa encara tan verges.

    ResponElimina
  2. Una bona iniciativa...i mentrestant quines fotos i quina vista del mar....hem de saber conservar i protegir la nostra flora i fauna marina i terrestre si no no ens quedarà vida

    ResponElimina
  3. Precioses fotografies.
    I sí, dona per suposat eixa birreta a Alcoi. Quan tingues pensat venir cap ací només m'ho has de fer saber!

    ResponElimina
  4. Gràcies, Jordi. Tot i que no tants com voldriem, la costa de la Marina serva encara alguns racons magnífics, que s'han lliurat --de vegades pels pèls, com el mateix Penyal d'Ifac-- de l'asfalt i el ciment. I al pas que anem (ja veus com estan les coses amb Es Trenc) és molt probable que quede encara més d'una batalla per davant...

    Feia molt de temps que volia conéixer el Cap de Creus, i ara fa poc més d'un any que vaig poder finalment anar-hi --massa poc temps, malauradament--, i reconec que em va impressionar. Espere poder tornar-hi, amb temps suficient, més prompte que tard... Salut!

    ResponElimina
  5. Massa hem perdut ja, Elfreelang... La iniciativa és especialment interessant per la cerca d'aliances amb agents socials i econòmics generalment hostils a la conservació. En tot cas, tot és anar explorant, i aprenent d'altres experiències ja existents en altres llocs. Salut i gràcies!

    ResponElimina
  6. Gràcies, Cinderella: els paisatges, que ho posen fàcil...

    Aquest mes, entre Pasqua, festes i demés, estaré bastant per Alcoi, així que a veure si ho quadrem. En tindre-ho clar, t'escric. Salut!

    ResponElimina