"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dilluns, 19 de maig del 2014

Meticulositats (relats conjunts)




Mira, tan se'm fa que sigues l'autor estrella de l'editorial, que els teus llibres es venguen com pa beneït o que sigues un perfeccionista rematat: trobar una Underwood per a que escrigueres la teua novel·la sobre la Gran Depressió ens va costar déu i ajuda, i no em vas sentir queixar-me ni una sola vegada; per al teu llibre sobre l'Edat Mitjana ens vam gastar un dineral en pergamins i plomes d'ànec, i tampoc et vam posar cap problema. Però tot té un límit, així que em sembla perfecte que vulgues escriure una novel·la ambientada en l'Egipte dels faraons; però si no fas servir un ordinador com tothom, t'hauràs de buscar algú altre que l'edite...



Per a la proposta de maig de Relats conjunts. Per cert: ja és casualitat, però fa només uns dies vaig trobar la curiosa història del teclat QWERTY en el magnífic llibre de Jared Diamond "Armas, gérmenes y acero", de lectura molt recomanable malgrat el temps transcorregut des de la seua publicació, i on il·lustra amb aquest exemple la resistència de certes societats humanes a adquirir algunes innovacions tecnològiques --com ara el teclat Dvorak, en aquest cas-- malgrat el suposat avantatge que representarien. Altra cosa fóra comprovar si realment el teclat Dvorak és tan eficient com diuen, però trobe que això ho deixaré per a millor ocasió; almenys, puc confirmar que el teclat QWERTY sembla ser molt superior a qualsevol altre quan es tracta d'escriure la paraula QWERTY...







21 comentaris:

  1. He, he, he... aquests autors són ben maniàtics eh? Però jo crec que trobarà un altre editor. que tot li vindrà de nou i estarà disposat a fer bestieses per un autor que ven tant i tant!!!

    M'has fet buscar el teclat Dvorak, que no tenia ni idea que existís... ;) Ja he après una cosa nova... ara... costaria d'acostumar-s'hi, eh?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per un best-seller, jo crec que l'editorial li prepararà una bona paret per a que l'ompliga de jeroglífics, Carme ;)

      El que més em va sorprendre de la història dels teclats és que el QWERTY s'adoptara precisament per la seua ineficàcia: en les primeres màquines d'escriure, si es polsaven les tecles massa ràpid s'encavallaven, així que es tractava de mantindre una velocitat de polsacions relativament baixa per evitar aquest problema. Allò cridaner és que, ara que això ja no passa, estem tan acostumats a aquest teclat que tots els intents per canviar-lo van fracasant... Ara, supose que ens acostumaríem al Dvorak, que això és com tot... Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  2. M'ha fet molt riure aquesta dèria de l'escriptor! Podria ser ben real, perquè he conegut autors molt meticulosos i excèntrics que no m'estranyaria que poguessin arribar a aquest nivell. Molt bona aportació :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Sílvia :) A mi també em sembla que és un perfil que no resulta massa estrany en el gremi, tot i que la majoria no arriben a aquest extrems... Salut i una abraçada!

      Elimina
  3. sort que la novel.la no la feia sobre la prehistòria! si o ja el veig amb una pedra i una altra....molt ben trobat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De fet, la de la prehistòria serà la següent; em sembla que fins i tot ja ha triat una cova per anar començant... ;) Moltes gràcies, salut!

      Elimina
  4. Doncs no et pensis, com que no hi estic gens acostumat, a mi escriure Qwerty em costa! Bé, també deu ser perquè escric amb quatre dits com a molt... I amb què volia escriure la història egípcia, amb una pell de cabra??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per a mi quatre dits ja és tot un èxit (això, amb l'ordinador; amb els maleïts teclats dels telèfons moders, amb un dit i mig ja em perd...)

      La pell de cabra hauria estat una bona opció, com els papirs; però com era especialment meticulós, no va haver forma de llevar-li la idea dels jeroglífics en la paret. Crec que la piràmide la tenen ja quasi enllestida... Gràcies, salut!

      Elimina
  5. Em sembla que el meu ordinador encara no té el traductor dels jeroglífics faraònics al català.
    Tan bon punt el tinguem, que l'ecriptor s'hi posi.

    Fita

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres de jeroglífics encara no el tenim, però el de català-iber/iber-català es fa servir molt ;) Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  6. I si vol escriure una novel·la de ciència ficció, quin estri li caldrà?
    Què és això del el teclat Dvorak? Ho hauré de buscar,com ha fet la Carme.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fes una ullada a l'enllaç, novesflors; la història és curiosa...

      De ciència-ficció, en klingon, sense dubte ;) Gràcies, salut!

      Elimina
  7. Alguns es posen tant en el seu paper que fan parar boig el representatnt.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot siga pel negoci, Rafel. Bé, i per la literatura de qualitat, és clar ;)

      Elimina
  8. Doncs si fins ara ha anat tan bé, a portar la jugueta al crac!! ;)
    M'han fet rirure les excentricitats del personatge. Molt bo!

    Aferradetes i bona tarda!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, lluna :) Si és que venen uns quants milions de llibres i ja es creuen especials... Una abraçada!

      Elimina
  9. Potser necessitava el contacte d'aquests objectes per inspirar-se.
    Bon relat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Així és, montse. Sovint, amb documentar-se no hi ha prou... Salut i moltes gràcies :)

      Elimina
  10. La veritat és que jo tinc encara una Underwood, era o és una màquina portàtil que vaig comprar en comptes de la Olivetti que em volia comprar mon pare, jo com sempre i no volent deure-li res a ningú, ni tan sols al pobre de mon pare, tot i que era un gran home, vaig triar la portàtil.
    I dir-li que per molts anys que tinga una publicació no deixa de ser més o menys interessant, un dels meus llibres preferits està fet fa més de dos mil anys, "El banquet" de Plató.

    Vicent Adsuara i Rollan

    ResponElimina