"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dimarts, 8 de juliol del 2014

Pirineus, de nou




Després de molts mesos, he tornat a Pirineus, com aquell qui torna a casa després de certes coses. Tot i que durant aquest temps no han faltat –i són casa, també-- altres muntanyes i altres cims d'alçàries més modestes i perfils més familiars, han estat molts, massa mesos lluny de la neu, enyorant prats, torrents, congestes i tarteres. Era difícil, per això, deixar passar l'oportunitat d'una escapada ràpida i en bona companyia a Benasc i les seues valls, encara que el preu fóra renunciar a altres opcions de descans –a voltes, tornar a casa és dormir huit hores-- i assumint també el risc de que les cames, després de massa mesos, no estigueren a l'altura de les circumstàncies. Un risc que em va fer deixar per a millor ocasió el sempre abellidor Aneto, a canvi de descobrir una senzilla però llarga ascensió --amb més neu de la prevista en els graons de la valleta de l'Escaleta-- al Pic de Mulleres, que tampoc no coneixia i que em va servir per confirmar que, en efecte, caldrà recuperar la forma abans d'afrontar altres reptes més ambiciosos. I encara, l'endemà, amb l'oportunitat de gaudir de la bellíssima vall d'Estós i de l'esponerosa floració pirinenca que esclatava per tots els seus racons: acostumat a la seua relativa raresa en les nostres serralades, veure tanta corona de rei florint arreu i alhora va resultar una experiència singular. Per a la pròxima, i a més de l'Aneto, deixe pendents moltes altres valls, colls i camins, i també algun altre cim amb el qual encara crec que gosaria encarar-me; però també menjar-me un plat d'olla, sentir ragonar en benasqués, i seure sense presa a la vora d'algun ivó a esperar que aparega en el cel la silueta del trencalòs. Tot això, i més, per a quan hi torne, perquè després de certes coses, s'ha de tornar als Pirineus. I abans de certes altres, potser també.








6 comentaris:

  1. Un viatge molt fresc d'un home al qui li agrada la natura, a mi m'agradaven les muntanyes valencianes i arreplegava te verd per a fer-nos infusions amb sucre o mel, a França és molt estrany que hi haja tan baix.

    Vicent

    ResponElimina
    Respostes
    1. Massa temps feia que no m'escapava cap allà, Vicent. Que les muntanyes de la terra estan bé també, però un poc d'alçària de tant en tant s'agraeix, i el verd sempre ajuda a dur millor aquestes calorades...

      Jo arreplegue el te de roca, que es fa amb certa abundància a la rodalia del poble i que fa unes infusions molt bones (amb un poc de mel, com tu dius). Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  2. Podria signar el teu article, estic en molt baixa forma perquè els castells m'han apartat de la muntanya, però ja estic muntant alguna cosa per aquest estiu, que ja toca. M'hagués agradat fer més muntanya a l'hivern però no va poder ser. Les teves fotos m'han refermat les intencions, no ho deixaré passar, s'ha de muntar alguna excursió ja! Nosaltres parlem de la Pica, que ja vaig fer l'any passat, però no per la via clàssica, i com a entrenament no estarà malament.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Pica sempre és una bona opció, XeXu. Jo la vaig fer fa un parell d'estius després de molts anys d'haver-hi anat la primera volta --totes dues, pujant des de la Vall Ferrera-- i no em sabria gens greu tornar...

      Vist des d'ara, l'hivern ha passat molt ràpid i sense oportunitats per treure a passejar crampons i piolet. Almenys, amb aquesta escapada m'he tret un poc l'espineta, però caldrà planificar-se bé els mesos vinents, a veure si el pròxim hivern hi ha més sort. Això si, sempre que abans torne a posar-me en forma... Salut i una abraçada!

      Elimina
  3. Respostes
    1. Feia molt de temps que no hi anava, i ha estat tot un (re)descobriment. Encara que el Benasc que jo recordava no s'assemble gens ni mica al d'ara... Gràcies, Salut!

      Elimina