"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



divendres, 2 de juny del 2023

Context

Hi ha hagut vegades, en alguns viatges, que hem caminat durant hores sota una pluja persistent, ens hem vist al mig d'una tempesta de llamps i trons o hem pujat (i hem baixat) d'alguna muntanya mentre ens queia al damunt un xàfec torrencial. I que jo recorde, tret potser d'alguna volta en algun cim més exigent, rarament ens hem plantejat deixar de fer el que teníem planejat, més encara quan, per a fer-li front a aquestes i a altres inclemències, solem comptar amb l'equipament adequat. Per això segueix sorprenent-me un poc que, quan es tracta d'eixir a caminar a prop de casa, hi haja prou amb una vaga perspectiva de pluja per a que estiguem pendents de models, radars i previsions fins el punt que, en aquestes ocasions, no és excepcional que ho deixem córrer i ens estimem més quedar-nos a casa. Ho he pensat això, altres vegades, i l'única explicació raonable que em ve al cap té a veure amb el context: en un viatge, sobretot quan és llunyà, tendim a imposar-nos l'exigència --de vegades, de forma  inadvertida-- d'aprofitar al màxim tot el temps del quan es puga disposar; un temps que sempre és, en aquests casos, necessàriament limitat, i que a més a més, en estar habitualment organitzat de forma prèvia (si cal arribar a fer nit a un allotjament determinat, posem per cas). limita també les opcions de flexibilitzar-lo. Això no passa, en canvi, quan es tracta d'eixides més properes, a les quals tenim la sensació de què podrem tornar sempre que vulguem. No passa res, per això, si decidim algun cap de setmana deixar-ho córrer, i si al remat eixim i les coses es compliquen --que en aquestes ocasions és com dir "si plou un poc"-- tampoc no importa massa deixar-nos-les a mitges, canviar de plans o directament mamprendre una digna retirada a esmorzar en el bar que ens quede més a mà: ja hi tornarem, si de cas, un altre dia.

Les tempestes que ens estan visitant els últims dies, a més de ser sempre benvingudes perquè feia falta que ploguera i almenys fins ara i per ací segueixen caient amb cert trellat, han tingut precisament --ja ho deixava caure l'altre dia-- aquest efecte. Fins el cap de setmana passat, que vaig pensar que ja n'hi havia prou d'estar pendent de l'oratge i, convenientment fornit amb tot el que vaig creure que calia (bàsicament unes botes i un poc de roba impermeable, la capa d'aigua i un paraigua, no penseu...), vaig decidir eixir a caminar, dissabte a la Font Roja i diumenge a Mariola. Un poc d'aigua si que en vaig empomar en tots dos dies, però tampoc va ser, la veritat, cap cosa exagerada: anat torcant la càmera de tant en tant, anar alerta amb unes sendes un poc més esvaroses, i haver de buscar recer al cada volta més assolat Mas de Nones en un moment en què el xàfec es va fer més intens i que vam aprofitar per esmorzar. Però a canvi les muntanyes, pràcticament desertes d'uns altres caminants, em van semblar especialment esplendoroses aquells dies, perquè la pluja, com la boira, crea el seu propi context: amb ella, els paisatges que hem recorregut mil vegades sota el sol adquireixen un aspecte diferent, amb la llum canviant a cada instant, i fins i tot el simple fet de caminar sembla distint quan es fa en aquestes condicions. Tractaré de recordar-ho quan, qualsevol cap de setmana, em faça peresa eixir només per si em banyara... Bon cap de setmana!





8 comentaris:

  1. Bona actitud enfront la pluja, i una bona idea per gaudir-ne; no m'ho pensaré i eixiré quan caiga l'aigua del cel, que com dius, els paisatges semblen diferents i l'olor a banyat m'agrada molt. Querola.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic segur que tu, que coneixes bé el que és caminar sota la pluja, per exemple per terres escoceses, m'entens perfectament: molta n'hauria de caure, caminant un matí per aquestes serres, per arribar a aquells nivells de xopament. Així que si, no està malament ser prudents i previsors, però sense privar-se de gaudir dels paisatges que deixa la pluja en aquesta terra on quasi sempre és benvinguda, i que com tu dius van més enllà del que mostren a la vista, que no és poc: el soroll de l'aigua, i eixa olor reconfortant de terra mullada... Salut i una abraçada!

      Elimina
  2. Unes imatges molt diferents i amb una llum molt especial, com bé dius tu.
    Una mica de pluja no ens pot fer mal, ans al contrari, potser fins i tot ens pot ajudar a créixer una mica.😅 Bromes a part, cal sortir a gaudir-ne encara que ens faci mandra.

    Aferradetes, Pep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No puc negar que, en general, la pluja m'agrada i em fa sentir bé, Paula. I tot i que també posa de manifest la meua poca traça amb les fotos, la sensació d'estar recorrent un paisatge diferent compensa sobradament la peresa que fa haver d'agafar tota la impedimenta impermeable. I no per mi, que tampoc m'aniria malament créixer un poc: ho faig per la càmera ;) Una abraçada i moltes gràcies!

      Elimina
  3. Pense que des que consultem tant la previsió de l'oratge deixem de fer excursions, celebracions i escapades, en canvi, no se'ns oblida mai aquell dia que plovia tant o que ens va nevar... Per a mi, eixir a córrer amb la pluja és un autèntic plaer!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi també em fa la mateixa sensació: ara tot són avisos, alertes i admonicions diverses, i sembla que si no et quedes a cobert quan es preveu que ploga un poc eres fins i tot un temerari... I tens tota la raó: sovint, són precisament aquells dies els que hom recorda amb més estima, i al remat és tan senzill com tindre un poc de coneixement, així que convé no privar-se del plaer (al qual, en el meu cas, només puc posar un límit: quan se'm mullen els cristalls de les ulleres estic literalment perdut ;) Moltes gràcies i una abraçada!

      Elimina
  4. Saps massa el que opine dels alarmismes meteorològics, i dels "nostradamus apocalíptics" dels pronòstics, i no m'agrada gens suspendre alguna cosa perquè es preveu nosequina barbaritat. Esperar fins a última hora a veure què fa i què diuen els models i aleshores decidim segons quins condicionants hi haja per a l'activitat. I totalment d'acord amb el que dius, que en altres circumstàncies ens ha caigut el cel damunt i hem tirat endavant, com a Glencoe per exemple (bona excusa per a tornar a fer la ruta ;). Ací ho tenim més a mà i altres alternatives, però eixir sota la pluja o la neu, sempre amb la prudència adequada, és un plaer i una experiència diferent.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I encara sort que no som gens de refiar-nos dels "apocalíptics", com tu dius, però em tem que cada volta tenen més predicament, i tampoc no cal per a això que encerten massa, que la gent té la memòria molt curta... En efecte, ja ho hem parlat no poques voltes: fa l'efecte que, sobretot d'uns anys cap ací, ens hem tornat molt primmirats amb això dels fenòmens meteorològics, fins el punt d'arribar a suspendre coses només per una remota possibilitat de pluja (que no solament no sempre es dona, sinó que tampoc ha der ser necessàriament un gran problema, sempre que caiga amb un poc de trellat). Potser escoltem massa voltes termes com "alerta", "alarma", "avís" i altres termes per l'estil, i estem perdent el sentit comú (i no només, ai, el meteorològic...). Així que ja sabem: impermeable, paraiguatex (t'empre el terme ;)), unes botes un poc decents, i a fer marxa; a Glencoe, i on calga. Abraçada i moltes gràcies!

      Elimina