"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dimarts, 25 de febrer del 2014

Millor Percy que Miko


Imatge de la xarxa
Quan jo era xicotet, podíem aspirar com a molt a tindre una gorra com la de Daniel Boone, que imitava la seua pell amb cua i tot. Però després va arribar Disney, i es veu que a la gent li va pegar per voler fer-se amiga dels óssos rentadors (els mapaches) i tindre'ls com a animal de companyia; un paper, tot s'ha de dir, per al que no estan especialment dotats pels seus d'hàbits eminentment nocturns i, sobretot, pel seu caràcter, que pot arribar a ser molt agressiu. El resultat d'aquesta combinació, com sol passar en aquest casos, era inevitable, i als óssos rentadors que ja s'havien instal·lat molts anys abans en diversos països d'Europa en escapar-se de granges pelleteres, es van afegir els alliberats de forma irresponsable en el medi natural en comprovar que si, molt boniquets i francament intel·ligents, però animals salvatges --i ben salvatges-- al cap i a la fi.

Al País Valencià, el problema dels óssos rentadors en llibertat no arriba, ni de bon tros, als nivells que presenta en altres llocs, com ara Madrid. Però hi ha referències esporàdiques de la seua presència en diverses comarques i d'un probable nucli reproductor --petit encara, pel que sembla-- en la Marina Baixa, per la qual cosa hi ha en marxa un programa de seguiment i captura amb l'objectiu de limitar-ne l'expansió i reduir els seus efectes sobre les espècies i els ecosistemes autòctons. Però com sempre passa amb aquestes coses, és fonamental també la col·laboració ciutadana. Així que si el que voleu és tindre un animal de companyia, escolliu alguna opció més convencional: segur que a la llarga vos durà molts menys problemes Percy que Miko. Però si fóra el cas que, després de la darrera reposició de Pocahontas, no vàreu poder resistir la temptació i ja teniu a casa un ós rentador, recordeu-ho: no l'allibereu mai en el medi, doneu avis per a que vagen a retirar-lo si voleu desfer-vos-en d'ell i, sobretot, no consumiu mai grans quantitats de vodka en la seua presència. Potser la borratxera vos servirà d'eximent legal, però no moral. I molt menys --ja ho diu, amb raó, l'amic de l'energumen-- vos tornarà allò que podeu perdre.




8 comentaris:

  1. Al·lucino... que la gent vulgui tenir mascotes exòtiques a mi ja em costa d'entendre, però que les vulguin violar ja se'm fa totalment incomprensible... Ara que he de dir que em sembla una bona mesura (la del mapache) contra els violadors... tothom es defensa com pot i com sap.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La història és totalment surrealista, Carme; tot i suposar-li a l'element en qüestió un grau d'alcohol en sang desmesurat, segueix semblant, com tu dius, incomprensible. Encara li va passar poc...

      Elimina
  2. Els óssos rentadors sempre m'han semblat simpàtics, encara que, com altres animals curiosos i bonics, poden tenir molta mala llet. Si són un problema se'ls ha de controlar, però en tot cas, llegint la notícia que adjuntes, jo em poso totalment de la seva part, el rus capsigrany s'ho té ben merescut, a veure si així li passen les ganes de fer el ximple pel món. Un 10 per l'animal!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord, XeXu: per molt invasors que siguen, la dignitat és la dignitat, així que al violador li està més que merescut i espere que no se li oblide mai.

      La veritat és que tractar de controlar animals com aquests té el problema afegit de que són bonics i cauen simpàtics; de fet, s'ha donat ja el cas que algun exemplar que havia caigut en les caixes-trampa que es fan servir a l'efecte ha estat alliberat abans de poder-lo recollir, segurament per algú a qui li ha sabut greu trobar-se'l.

      Elimina
  3. Premi Darwin indiscutible. I és que cal ser "quelipolles", a banda de malparit.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Donant per feta la incapacitat per procrear del "quelipolles" en qüestió, seria un candidat molt sòlid al premi, pitxiri.

      Elimina
  4. més animals nosaltres que els animals com pot haver gent tant .....tant....no trobo ni paraules , va quedar-se ben servit

    ResponElimina
    Respostes
    1. I el cas és que jo imagine que el protagonista devia d'anar molt passat de vodka, però... i els amics? O anaven igual de borratxos, o són tan malparits com ell, o no ho entenc... Encara li va passar poc.

      Elimina