"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dimecres, 4 de març del 2015

OMG (relats conjunts)




Però l'endemà, quan Jaume es va despertar, va veure que els fesols que sa mare havia llançat per la finestra havien germinat durant la nit, i d'ells havia crescut una torre immensa de ciment, vidre i acer que s'enfilava cap al cel i el cim de la qual es perdia de vista entre els núvols. "L'home tenia raó, els fesols són màgics!", va exclamar, "però no em va dir que també eren transgènics".





La meua contribució per als Relats conjunts de febrer. Per cert, no puc estar-me de recordar que, quan es va inaugurar el Burj Khalifa el 2010, es deia que l'edifici --com molts altres gratacels de Dubai-- no disposava de connexió al clavegueram, i que les tones d'aigües residuals que s'hi produïen diàriament havien de ser traslladades en camions cisterna a una planta de tractament situada a uns vint-i-cinc quilòmetres de la ciutat. Les imatges amb cues interminables de "poop trucks" esperant el seu torn per descarregar en l'estació depuradora es van fer virals, i fins i tot es va dubtar de la seua veracitat. Sembla, però, que les imatges eren autèntiques, i tot i que no ho he pogut confirmar, el govern de Dubai insisteix que a hores d'ara la situació ja ha estat corregida i que tots els edificis de la ciutat estan adequadament connectats a la xarxa d'aigües residuals. Tot el qual, ara que ho pense, potser també hauria donat per a un relat; de por, evidentment...



14 comentaris:

  1. Mega transgènics devien ser, ostres tu, quins fesols!!!! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb aquests fesols a Monsanto se li n'ha anat un poc la mà, Carme. Això si, resistents als herbicides si que sembla que són... ;) Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  2. Per haver fer créixer una torre així ja podien ser transgèniques, ja! Quina mena de DNA portaven?? No ho vull ni pensar.

    Per cert, desconeixia totalment aquesta història que expliques. A quo se li acudeix fer edificis així i no connectar-los a la xarxa de clavegueram? Suposo que algú que només pretén exhibir-se, i no a aquells que volen fer obres perdurables.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona pregunta, XeXu. Però com que hi ha patent, no hi ha forma de saber-ho. I potser és millor així... ;)

      La història dels residus de Dubai era comentada amb freqüència quan es parlava de planificació urbana i la (suposada) sostenibilitat de l'edificació. Realment, el que sobta en aquest cas és la magnitud que assoleix, però malauradament em sembla que és un fet que, per bé que a unes altres escales, es dóna amb molta freqüència: quan el negoci és la construcció, dotar els edificis amb les mínimes garanties de decòrum ambiental --no dic ja de "sostenibilitat"-- no deixa de ser una qüestió secundària... Moltes gràcies, Salut!

      Elimina
  3. Ras i curt! Un relat anti-supèrbia i anti-transgènics... tot junt en un format gairebé de twitter... bona feina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, ignasi :) Reconec que les dades que conec sobre els possibles efectes negatius dels transgènics no em semblen massa determinants i per això, i pel que fa exclusivament a la tecnologia, vacil·le; però tant la necessària prudència com, sobretot, els aspectes estrictament ètics que se'n deriven del seu ús actual, m'inclinen obertament a posar-me en contra. Ens hi juguem massa... Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  4. m'ha encantat el relat! transgènics segur devien ser....ha ha ha

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Elfree! Amb certes coses millor no jugar, que després ja veus el que passa ;) Salut i una abraçada!

      Elimina
  5. Home, doncs, Wallace, Alfred, o era Pep? Els transgènics van resultar imprevisibles, però el segon relat és molt bo! Ja ho diuen que la realitat supera la ficció, Ara que ... te l'has inventat, no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pep, o Alfred, o Wallace, com més t'estimes, Teresa ;) La veritat és que vaig estar temptat d'utilitzar la història dels "camions caca" (nom esplèndid) per a fer algun relat, però tot el que feia, salvant les diferències d'escala, em sonava massa familiar i fins i tot quotidià... Amb algunes diferències, clar: segur que, a Dubai, ningú envia sobres amb diners a les autoritats per tal que miren cap a altre lloc... Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  6. Sort que així no es reprodueixen els edificis, tot i que no fa molts anys semblava que així era. Deixem la màgia als fesols amb les seves propietats naturals. ;)
    Bon relat!
    Aferradetes ‾‿⁀

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quasi quasi, lluna... Com tu dius, ha hagut llocs i moments en que quasi ho semblava... El problema és que, a diferència dels fesols, la collita que ens ha deixat aquella sembra serà difícil de pair... Moltes gràcies i una abraçada!

      Elimina
  7. Si és breu i bo, doblement bo.
    Em crec la informació addicional, on no n'hi ha, no en raja.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Consol :) Jo també me la crec; de fet, el que em crec menys és que ja estiga tot resolt, però segur que estan mirant-ho... Salut!

      Elimina