"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dimecres, 6 d’abril del 2016

Un dia d'abril




"Al fons, unes muntanyes de roca pelada tanquen el terme. De vegades tenen un núvol damunt: la roca i el núvol, la permanència i l'evanescència. El núvol passa, però que esplèndid en el seu aspecte canviant a l'hora de la posta; la roca és sempre igual. ¿Què és la roca i què és el núvol en la nostra vida; què val més dels dos? ¿Quina és la part de nosaltres que ha de quedar immutable? ¿I és gaire segur que valgui més que l'altra, la que ens fuig a cada instant? ¿O és que som íntegrament fantasmes, núvols sense més esperança que conèixer un moment gloriós, un sol moment, i esvair-nos?"
Joan Sales, "Incerta glòria"


Posant finalment remei a una assignatura pendent i massa temps postergada, gaudint-ne cada pàgina, cada frase, cada imatge. Pot haver glòria, un dia d'abril, quan llueix el sol de primavera. Però potser n'hi ha més encara quan els núvols l'amaguen; sobretot, quan plouen...


O, how this spring of love resembleth 
The uncertain glory of an April day, 
Which now shows all the beauty of the sun, 
And by and by a cloud takes all away!






10 comentaris:

  1. fa un parell d'estius em vaig llegir Incerta Glòria , un llibre magnific que em va fer gaudir molt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo me'l vaig comprar ja fa algun temps, però no havia trobat encara el moment d'agafar-me'l (i reconec que, malgrat les referències, em feia una mica de peresa). Però mira, es veu que he encertat el moment, perquè m'ha enganxat: realment, està semblant-me un llibre magnífic i de moltes lectures. Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  2. Doncs jo també el tinc d'assignatura pendent... A veure si m'hi poso

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que t'agradarà, Carme. Feia molt de temps que no marcava tants passatges d'un llibre i per tantes raons diferents (jo no sóc de subratllar-los, però quasi tinc més cantons de pàgina doblats que sense doblar...). Gràcies, salut!

      Elimina
  3. Tot i que enguany el Diumenge de Glòria va caure a finals de març, l'abril mantindrà, gairebé cada dia, amb pluja o sense, la sensació de glòria.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A Alcoi, el meu poble, abril és sobretot el mes dels Moros i Cristians. I el primer acte formal té lloc, precisament, el diumenge de Glòria: la Glòria, una desfilada que anuncia l'inici de la Festa... Unes més certes i d'altres menys, però crec que tens raó: d'una forma o d'altra, no hi ha dia d'abril sense la seua glòria... salut i moltes gràcies!

      Elimina
  4. Recordo aquesta cita dins Incerta glòria, tot i que no me l'he acabat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo vaig molt a poc a poc per falta de temps per a llegir, Helena; tot just he començat la segona part, però pel moment segueix agradant-me molt. Ja veurem com segueix... Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  5. He vist el cartell de festes d'Alcoi. És un santjordiet androgin o m'ho sembla a mi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. És el santjordiet d'enguany, novesflors. Em fa l'efecte que molta gent ho va pensar també, però ja veus...

      Siga dit de pas: a mi no em fa molt el pes, el cartell. Però reconec que només l'he vist en foto, i m'han dit que millora molt vist en directe. Així que ja opinaré en veure'l... Salut i moltes gràcies!

      Elimina