"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dimarts, 8 de febrer del 2011

La informació és bella

Des de que me la van fer conéixer (moltes gràcies, també per això) que en sóc visitant habitual. I la veritat és que no deixa de sorprendre'm. Però l'he tinguda molt present darrerament, arran del curs del que ja he escrit en altre lloc, i en el què --entre moltes altres qüestions-- parlàrem de la necessitat (i la dificultat) de comunicar a la societat en general la importància de la biodiversitat i de la seua conservació. Se'n diu "Information is beautiful", i en ella l'escriptor i dissenyador David McCandless tracta de presentar la informació d'una manera diferent. Com ell mateix diu a la pàgina, no es tracta només de dades i estadístiques, sinó de la forma de visualitzar-les: si són mostrades d'una forma adequada, atractiva i accessible, poden ajudar-nos realment a entendre millor el món.

Només heu d'entrar a la pàgina --també hi ha, del mateix autor i amb el mateix nom, un llibre disponible en castellà-- per comprendre el que vol dir. Per exemple: hi podeu trobar un esquema, molt senzill però que sintetitza una gran quantitat d'informació, sobre la suposada eficàcia mèdica d'alguns productes, aliments o suplements dietètics habitualment usats. Però també m'ha resultat cridanera la proposta per a un nou disseny dels formularis en què es mostren els resultats de les anàlisis de sang. O fins i tot (qualsevol camp que genere dades susceptibles de ser mostrades és adequat per a treballar-hi) la possible relació entre les alertes terroristes i les eleccions als Estats Units a partir de les estadístiques de cerca en Google, o com esquematitzar de forma exhaustiva totes les tipologies de relacions íntimes. Molt més que una pàgina sobre infografia o un recull de curiositats: tota una lliçó del poder de la informació quan és mostrada d'una forma fàcilment comprensible. I bella.

4 comentaris:

  1. Divulgar informació, i fer-la comprensible, és una de les coses més complicades que hi ha. I hi han moltes formes de fer-ho, el que ens proposes és un bon (i curiós) exemple!

    ResponElimina
  2. Gràcies! Als qui intentem traduir a llenguatge comprensible per a tothom el que sabeu els experts ens calen maneres noves de comunicar. Tot i que jo comence a pensar que és que hi ha missatges que la gent no vol escoltar...

    ResponElimina
  3. És una pàgina molt bona, realment és molt difícil trobar formes de presentar-nos la informació alternatives als quatre esquemes de l'office avui dia. Excel·lent, gràcies! :)

    ResponElimina
  4. Maria, Anna, Clidice, gràcies a vosaltres! És cert que és molt complicat, i que moltes vegades la gent --i les circumstàncies-- tampoc no ajuden gens. Però és bo veure que hi ha altres vies, i les coses que es poden fer amb imaginació. I a mi, que reconec que m'agafa ja un poc major, no deixen tampoc de sorprendre'm els nous mitjans que anem tenint a l'abast quasi sense adonar-nos... Salut!

    ResponElimina