Com bé saben els llanders (i els nefròlegs), en terres com la meua, on les roques calcàries predominen de forma aclaparadora, l'aigua conté concentracions significatives de calç i altres sals minerals dissoltes. Es diu, per això, que són aigües dures, i els minerals que arrosseguen es troben en l'origen de fenòmens tan aparentment diversos com la formació d'estalactites o l'obstrucció de les canonades de la rentadora: en donar-se les condicions adequades, la calç dissolta en l'aigua precipita, donant lloc a dipòsits i incrustacions. El procés de dissolució/precipitació de la calç --o, en altres paraules, el pas de bicarbonat càlcic, soluble en aigua, a carbonat càlcic, que no ho és, i viceversa-- respon a un equilibri complex que depén de diversos factors ambientals, entre ells la concentració de diòxid de carboni (CO2) present en l'aire. I com que els vegetals, en fer la fotosíntesi, alteren aquesta concentració, no és estrany que quan una planta es troba en contacte més o menys permanent amb aigües riques en bicarbonat, acabe recoberta per una crosta calcària que, a la llarga, pot fins i tot donar lloc a un tipus particular de roca coneguda com travertí.
Els travertins, també anomenats toves o tosques calcàries, són habituals a molts indrets dels Països Catalans --són especialment coneguts per la seua rellevància els de Banyoles-- i han estat profussament utilitzats en construcció. Lluny dels espectaculars paisatges travertínics que es poden trobar en contrades d'Anatòlia, Croàcia o Xina, en el nostre cas es tracta habitualment de formacions petites i molt locals, associades a brolladors, surgències, degotalls i salts d'aigua, i que per això sovintegen ací i allà per tot el nostre territori. Un dens tapís de molses i falgueres, responsables principals de la seua formació en les nostres latituds, cobreix aquests indrets, tot donant lloc a autèntiques illes de frescor que contrasten amb l'eixut paisatge que les envolta. Aquests enclavaments, a més, tenen un elevadíssim valor ambiental, i no és estrany que junt amb les espècies més característiques --com ara la molsa Palustriella commutata o la falzia de pou, Adiantum capillus-veneris-- hi apareguen, en algunes localitats, d'altres molt més escasses com ara el pteridòfit Pteris vittata o les insectívores Pinguicula. Per aquesta raó, els anomenats brolladors petrificants són un dels hàbitats prioritaris protegits per la normativa europea i la xarxa Natura 2000.
En aquesta època eixuta i calorosa, m'agrada especialment passejar per aquests indrets, i en pocs dies de diferència m'he deixat caure per dos dels millors exemples de brolladors petrificants d'aquestes comarques: el Montblanc d'Agres, i el Candoig a la Vall d'Alcalà. Tots dos mereixen, sense dubte, un esment més detallat --especialment el segon, per la seua innegable singularitat i per la presència excepcional de la llengua de cèrvol, raríssima en aquestes contrades-- i m'ho deixe pendent per a un altre moment. Però és el cas que pensava anit, en recordar el degoteig constant de l'aigua sobre les fràgils branques de les falzies i la Palustriella, com podria ser d'oportú, en aquests temps que corren, que trobàrem la manera d'esdevindre també una roca; o, si més no, d'aprendre, de tant en tant, a sentir --o a no sentir-- com si ho fórem...
I am a rock,
I am an island.
And a rock feels no pain;
and an island never cries.
Dues notícies enterboleixen hui encara més l'ambient de ràbia i tristesa que ens domina des de fa uns dies: la mort, ahir a la vesprada, del pilot d'un dels helicòpters que participaven en l'extinció de l'incendi de Dosaigües --dos més van resultar ferits en un altre accident que va tindre lloc uns minuts després--, i el record de l'accident de metro que, hui fa sis anys, va costar la vida a 43 persones i del qual encara no solament segueix sense haver (tampoc) cap responsable, sinó del que cada nova notícia que coneixem sobre el paper dels nostres governants provoca més fàstic i indignació. Potser, pensant-ho millor, no és en una roca insensible en el que ens haurem de convertir, sino en el seu malson permanent, en la veu de la consciència que no tenen.
![]() |
Imatge de David Segarra (agafada d'Arrap València) |
No et creguis... a vegades m'agradaria ser una roca. Però només a vegades.
ResponEliminaNomés a vegades, Carme, per resistir un poc millor l'embranzida de les revingudes. Allò curiós és que, en el cas de les tosques, siga precisament l'aigua qui fa nàixer i crèixer la roca...
EliminaDe vegades ho sóc...però sempre acaba en una explosió d´aigua dels ulls camí al llabis, afortunadament deixant pocs residus de dureça...
ResponEliminaPreciosos paisatges plens de vida els que ens regales avui.
Bona tarda!
Tampoc no és mala opció, lluna: en lloc de tractar de retindre l'aigua, deixar-la córrer lliurement sense necessitat d'endurir-se... Moltes gràcies!
EliminaUn pot ser cor-pedra o cor-tou; amb anys d'esforç es pot, fins i tot, canviar la consistència inicial d'Un, però no és possible anar alternant-la.
ResponEliminaTriar ser cor-pedra és no assumir el risc de viure: viure és estimar, i estimar és patir.
També és riure, i emocionar-se amb els xicotets rebrots d'enmig de la grisor.
M'agrada molt el que dius, Àngela, i crec que tens raó: com passa amb els travertins, el procés d'esdevindre cor-pedra acaba matant la vida que li va servir inicialment de suport, i encara que conserve fossilitzada l'emprempta d'aquella, el seu destí és acabar sent una roca, més o menys sòlida però irreversiblement morta.
EliminaResistir com una roca sempre que calga, però sense ser-ho, ni renunciar mai al risc de viure, encara que el cor-tou siga molt més vulnerable. Moltes gràcies!