"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



divendres, 18 de gener del 2013

Sants i dimonis

Ahir va ser Sant Antoni del porquet, sant d'antiga i estesa devoció a les nostres terres, moltes de les quals li fan festa assenyalada. Les males llengües li han volgut encolomar alguna picardia i una dubtosa traça a l'hora de fer miracles. Però ningú no ha gosat mai qüestionar la seua estima pels animals de pèl i de ploma --motiu més que suficient per a que compte amb les meues simpaties-- ni tampoc l'heroica determinació per resistir les temptacions de la carn, el poder i la riquesa; exemple, per cert, que potser haurien fet bé en seguir més d'un --i d'una-- que, pel que es veu, han estat poc mirats a l'hora de deixar-se seduir pel dimoni de l'avarícia (i, probablement, per alguns dimonis més).


Santantonada a Forcall. De comarquesnord.cat

En Alcoi ens limitem a visitar la seua ermita, al capdamunt de la muntanyeta que porta el seu nom, per rostir les xulles i l'embotit. Però en altres llocs --literalment, per tots els cantons del País, des del Rosselló al Baix Segura i del Cinca fins a Menorca-- són dies de fogueres i dimonis, pans i bèsties beneïdes, botargues, tombs i porrats, que en alguns casos s'allargaran fins diumenge i encara més enllà. Deixar-se caure per una d'aquestes festes majors d'hivern pot ser una bona alternativa per passar el cap de setmana. Però per si no poguera ser, aprofitaré per demanar-li des d'ací al sant que ens lliure de tots els mals. I, sobretot, que intercedisca davant qui corresponga per retornar a tota aquesta colla de lladres, corruptes, cínics i pocavergonyes, a l'infern del qual mai no haurien d'haver sortit. Per a que ràbie el dimoni, visca el pare Sant Antoni!







A banda de Sant Antoni, el dèsset de gener és, també, el dia que la meua filla Júlia compleix anys: setze, enguany, ben aprofitats. Hui, la cançó, va per ella; però també per mi... Pareu atenció al temps --si les previsions es compleixen, sembla que ens esperen uns dies ben mogudets-- i bon cap de setmana! 








9 comentaris:

  1. Felicitats per la teua filla i bona rostida, si és que hi vas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, novesflors! Si que tenia pensament d'anar, però acabe d'assabentar-me que l'han suspesa per les previsions del temps. Sembla que la ciclogènesi explosiva farà de les seues...

      Elimina
  2. Respostes
    1. Que així siga. I mentre ell va fent, que ens preste el garrot i anirem avançant faena també nosaltres. Gràcies, salut!

      Elimina
  3. setze anys! felicita-la de part meva! i visca sant Antoni!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Elfreelang! Els anys passen ràpid, però és un goig veure-les créixer :) Visca i bon cap de setmana!

      Elimina
  4. Com no podia ser d'altra manera, he aprofitat per anar a voltar i veure algunes d'aquestes festes en terres mallorquines! Potser, la festivitat més important d'aquesta part del nostre País. Visca Sant Antoni!

    ResponElimina
  5. Aaaah! i un per molts anys ben gros per a la Júlia!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Havia de ser així, porquet ;) Tinc també pendent --des de fa massa temps-- deixar-me caure per Mallorca aprofitant aquesta festa; potser l'any que ve... Salut i Visca sant Antoni! (i moltes gràcies de part de Júlia :)

      Elimina