"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



diumenge, 13 d’octubre del 2013

Caure




Fa l'efecte que els avets del pati sempre tenen alguna cosa per deixar-nos caure damunt. Quan no són milers de petites fulles seques que s'acumulen pertot arreu, és la pertinaç --i un poc molesta-- pluja de resina amb que solen obsequiar-nos a principis de l'estiu. I ara mateix, mentre avança la tardor, de les verdes capçades cauen sense parar els seus pinyons alats, als quals acompanyen les escates que formen les pinyes o estròbils. En madurar, aquestes pinyes, erectes i situades en les branques superiors dels arbres, no cauen senceres a terra, sinó que comencen a desarticular-se a poc a poc, desfent-se amb cada bufada d'aire com si foren pasta fullada, per deixar anar les llavors. En unes setmanes, quan totes les escates hagen desaparegut, només quedarà de les pinyes l'eix central al voltant del qual es disposaven aquelles.




Escates i llavors, per això, omplin ara mateix el jardí, per bé que la forma en que hi arriben unes i altres és ben diferent. Les primeres ho fan per la via ràpida i sense gaires compliments, i tendeixen a acumular-se sota els arbres des dels quals s'han precipitat. Les segones, en canvi, poden planar per dispersar-se a distàncies significatives gràcies a la seua característica ala membranosa; si en parem atenció, els petits pinyons ens regalen uns elegantíssims vols helicoïdals que fan les delícies dels gats de la casa i que els duen a aparèixer, a poc que bufe una lleugera brisa, en els llocs més insospitats. I pensava jo, mentre anava agranant pinyons i escates pels racons, que hi ha vegades que caure resulta inevitable; però també que hi ha moltes formes diferents de fer-ho i que, sempre que es puga, convé escollir la més apropiada. Perquè sovint, entre caure i volar, només hi ha un pas.





12 comentaris:

  1. Quina munió de pinyes, aquest avet!!!

    Entre caure i volar, només hi ha un pas... mentre m'ho penso, miraré de fer-me créixer les ales de nou... :) jo volava més abans que ara. Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I en la foto tenen un no sé què d'inquietant, com si foren els "pájaros" de Hitchcock... Sort que no cauen senceres, si no hauriem d'anar amb casc pel pati.

      Les meues ales també han conegut temps millors, Carmé. Ara estic veient de fer alguna cosa amb elles: potser encara no valdran per enlairar-me, però almenys que em deixen planar... Gràcies a tu i una abraçada!

      Elimina
  2. Jo, pels temps que corren, i sent dilluns, veig la cosa al revés: entre volar i caure només hi ha un pas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. He de reconèixer que tens raó, Jp. Així que ni per a tu ni per a mi: si et sembla, ho deixarem en una llarga successió de vols i caigudes (amb aquestes últimes coincidint habitualment amb dilluns).

      Elimina
  3. m'agraden les pinyes del avets....i dels cedres....caure ....ben mirat millor volar encara que també pots caure

    ResponElimina
    Respostes
    1. Coincidim en gustos, Elfree. Totes les pinyes tenen el seu encant --serà per allò de la secció àuria i la successió de Fibonacci-- però les dels avets i els cedres són especialment boniques. I de volar... si més no, sempre podem tractar de fer com els pinyons: caure, però amb elegància... Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  4. quants gats dius que tens a casa? el límit per considerar-te "boig dels gats" està en 3 :P

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara mateix huit, amb la qual cosa el límit el passe de llarg. Ara, cal comptar que som quatre a repartir, així que encara quedaria marge per a un gat més per persona... Però entre tu i jo: m'agraden molt més els gossos ;)

      Elimina
  5. M'ha encantat allò de "entre caure i volar només hi ha un pas", és evident, és simbòlic; el més important és tornar a volar desprès de la previsible caiguda. Salutacions i bona setmana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. O, al menys, caure el millor que es puga, que és el que venen a fer els pinyons amb la seua aleta. Les escates, en canvi, es limiten a precipitar-se ;) Bona setmana i moltes gràcies!

      Elimina