"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dimarts, 5 de gener del 2021

Capes


A vegades són vestigis subtils, a penes perceptibles, que el pas del temps ha anat esvaint o emmascarant fins fer-los pràcticament inapreciables per a la majoria de nosaltres. Altres voltes, en canvi, els senyals resulten evidents fins i tot a ulls poc avesats, ja siga per haver-se produït fa relativament poc, o bé perquè, per intensos o singulars, han deixat un rastre que ha perviscut fins i tot molt de temps després d'haver-se produït. A hores d'ara, tots els paisatges, però molt especialment els nostres, són en realitat el resultat de la superposició de cada paisatge que els va precedir; capes no sempre concordants, acumulades al llarg dels anys, els segles o els mil·lennis, cadascuna de les quals conserva, de forma més o menys visible i  manifesta, l'empremta de la societat que la va configurar, i que com les pàgines d'un llibre poden ser llegides --algunes més fàcilment que altres-- si hom coneix, ni que siga vagament, el llenguatge en què van ser escrites. 

Ho recordava, no fa molt, caminant pels estreps occidentals de la serra de Benicadell, a la rodalia del Port d'Albaida, mentre anava tractant de desxifrar, tot i les meues evidents limitacions, els diferents estrats de paisatge que em semblava anar distingint a la vora del camí: l'efecte colossal de la recent autovia que supera el port i que ha amagat o desfigurat els successius trajectes, alguns d'ells ancestrals, que l'havien precedida; la marca dels incendis que s'hi han succeït des de finals del segle XX, i els seus efectes devastadors sobre les extenses repoblacions que, a principis del mateix segle, es van desplegar per tractar de mitigar els efectes de les riuades del Xúquer sobre els pobles de la Ribera. Vaig pensar en com serien de diferents aquests paisatges de la Vall d'Albaida abans que la fil·loxera de l'any deu acabara amb l'abans omnipresent vinya i espentara a milers de persones a emigrar més enllà de l'Atlàntic; en els pastors i els ramats que ocuparien els corrals ara assolats, en els nevaters, arraulits vora el foc, esperant  els primers raigs de sol del matí per seguir omplint les neveres, i en el dominic Fra Lluis Bertran, desenganyat evangelitzador de moriscos que arribaria a sant, meditant a prop del convent de Santa Anna d'Albaida poc abans de partir a Amèrica a predicar --diuen que, com Sant Vicent Ferrer, parlant-los en valencià-- als indígenes de Colòmbia.


I va ser precisament a peus de les ruïnes, lamentablement assolades, de l'antic monestir, que retrocedint en el temps i aixecant capa rere capa vaig arribar finalment no a la més antiga, però si a la que més m'interessava en aquesta ocasió: aquella que es remunta al moment, fa més de mil dos-cents anys, en que grups de camperols musulmans procedents del nord d'Àfrica van començar a instal·lar-se en aquestes valls. Camperols de molts dels quals es coneix, pels rastres toponímics que han perviscut fins ara, que tenien un origen amazic --els Gelida, els Agger o els Zenata, per exemple, que van donar lloc a noms com Bèlgida, Beniatjar o Atzeneta-- i que van portar a aquestes terres les seues tècniques de cultiu i irrigació, de les quals s'hi conserva, precisament ací, un testimoni excepcional: la coneguda com a Sèquia del Port, amb totes les estructures (com molins, alcavons i partidors) associades, i sobretot, amb les extenses hortes a les què nodreix. A hores d'ara, el recorregut de la sèquia i els seus ramals, de més de 17 km en conjunt, ha estat encertadament habilitat com a sender des del seu mateix naixement, en el punt per cert on coincideixen el primitiu alcavó excavat pels llauradors zenets i les obres de la recent autovia: dues capes separades per molts segles, però que, almenys per una volta, sembla que han trobat una forma de conviure. Si més no, fins que hi arribe la pròxima capa. 



Com és obvi, tampoc a Alcoi --acabat de confinar de nou, per cert-- hi haurà enguany Cavalcada de Reis. Almenys, ens estalviem fins l'any que ve la ja tradicional discussió sobre els patges, però no la del cartell ("cartell" i "polèmica" són sinònims, al meu poble). Val a dir que a mi, personalment, m'agrada molt, i el títol em sembla especialment escaient: "La il·lusió front al no res". Que no falte, doncs, la il·lusió, ni la salut, ni el trellat. I que vinguen carregats...




6 comentaris:

  1. Molt bona idea la d'habilitar com a sender aquests 17 km. Crec que ens hauriem de plantejar recuperar aquests espais de la nostra història, encara que sigui convivint amb la modernitat.

    Que vinguin ben carregats! Aferradetes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Així és, lluna. Malauradament ja n'hem perdut molts, però tant al País Valencià com a les Illes romanen encara perímetres irrigats andalusins d'un valor excepcional i en perill imminent de desaparició. En aquest cas, la iniciativa dels ajuntaments --crec que molt ben assessorats: la informació disponible és molta i de qualitat-- és una forma de posar-los en valor. Tan de bo s'estenga a moltes altres zones que també ho mereixen.

      Com tots els anys, els Reis (els Reixos, al meu poble) s'han portat millor que jo :) Espere que també hagen arribat ben carregats per allà... Salut i abraçada!

      Elimina
  2. Amb Cavalcada o sense... bona diada de Reis.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Xavier! Tot esperant la neu, salut i abraçada

      Elimina
  3. Ostres! A Catalunya hi ha un poble que es diu Gelida, ben bé així, i un altre que es diu Àger amb una sola g. No havia pensat mai que podien ser noms amazics. Quines coses! I quantes, quantes per aprendre...

    Bon any 2021 i bon retorn als dies de cada dia...

    ResponElimina
    Respostes
    1. En efecte, Carme, tots dos estan considerats com a exemples (escassos) d'assentaments de clans amazics en la frontera nord d'Al-Àndalus :) Crec que hi ha molt encara per conèixer sobre aquesta qüestió, però almenys i des de fa uns anys, els amazics que van arribar a aquestes terres han deixat de ser invisibles.

      A banda del virus, que per ací està descontrolat, l'any ha començat entretingut amb la neu i les trumpades, però podrem amb ell, segur... Salut i abraçada!

      Elimina