"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



divendres, 10 de maig del 2013

Noves glòries a Mórdor


--Estic envoltat d'inútils i incompetents! --va bramar Sàuron contenint a dures penes el tic que li havia sortit en l'ull que tot ho veu--. Es pot saber què punyetes passa amb els habitants de la Terra Mitjana? Per què no acaten el meu poder en lloc de qüestionar-lo contínuament? I per què segueixen parlant el seu idioma ridícul en lloc de la gloriosa llengua negra? Només són pobres mortals! Tan difícil vos resulta controlar-los? "Reunir-los a tots i a la foscor lligar-los", collons! 

El primer nazgûl –conegut com Whërt, senyor de Minas Mórgul-- va gosar respondre-li amb un fil de veu:

--Fem tot el que podem, oh gran senyor de les tenebres. Però no és fàcil... Ho hem provat tot: fa decennis que espoliem els seus bens, controlem els seus mitjans de comunicació, posem tots els entrebancs possibles per evitar que parlen i aprenguen qualsevol llengua que no siga la de Mórdor. Però tot i que molts han cedit a la nostra empenta, d'altres són cabuts i es resisteixen a deixar-se mordoritzar. Alguns fins i tot diuen que, posats a aprendre idiomes, s'estimen més saber quenya perquè així poden lligar amb elfes... 

--I no negareu que, malgrat tot, es fan avanços, senyor –va intervindre un segon nazgûl--. Bauzàruman controla les illes, hem fet passes substancials per eliminar definitivament l'oestron de la Franja de Lothlórien, i hem aconseguit també que els habitants de la Comarca renuncien a aquest nom i accepten dir-li el Trosset.

--I a més, heu de tindre en compte que això de volar sobre bèsties immundes i estridents ja no els terroritza com abans --va afegir un tercer--. Em sembla que entre la crisi i el banyador de Falete, estan curats d'espant...

La veu enfurismada de Sàuron va retronar de nou. El tic de l'ull es va fer encara més intens:

--Calleu! Tot això són bovades! Avanços? I tota la gent que segueix parlant oestron? I les escoles? I la música? I tots els que encara parlen dels maleïts Països Oestronians? Sou una colla d'ineptes i de necis, espectres miserables! Ja la vau cagar una volta, quan aquell embolic de l'anell, per menysprear a un hòbbit insignificant. Però ara no em tornarà a passar. Si cal, invocaré un poder encara més fosc i malèfic que el meu; i espere --pel meu bé i pel vostre-- que puga ser capaç de controlar-lo...

***

En algun lloc de la Comarca --oficialment, el Trosset-- Àragorn, fill d'Àrathorn i net de Rosita la Saladurera, es va despertar cridant i banyat en una suor freda. Arwen, la seua esposa, es va sobresaltar.

--Que et passa, Àragorn? Somniaves? --li va dir dolçament

--He tingut un malson terrible, Arwen... He vist les nostres terres devastades per una horda de bàrbars que es feien dir “govern de coalició pp-upyd”...

--Coalició pp-upyd? És un nom estrany, no l'havia sentit dir mai. Què pot significar?

--No ho sé, Arwen. Però ha estat un somni massa real; eren sanguinaris, i fastigosos... Fins i tot he vist un orc al que els altres anomenaven alguna cosa així com Tonicantó, acabant ell sol amb qualsevol rastre d'intel·ligència i sentit comú...

--Està bé, Àragorn. Però ara calma't i descansa; només ha estat un malson.

--Potser si, Arwen, potser si. Però alguna cosa em diu que ens hem de preparar per al que puga passar. I potser farem bé d'anar avisant també a Gàndalf...







Doncs si, m'agrada Tolkien. Així que poques bromes amb Mórdor, que ja sabeu com les gasta. I ara seriosament: tot el suport per a la gent de la Franja, que fa molt de temps que lluita per dignificar el català a aquelles comarques aragoneses, i que ara ho tindrà un poc més difícil per culpa d'un sectarisme estúpid i injustificable que els valencians coneixem molt bé. I una abraçada també per a tots aquells que han aconseguit, amb la vaga i les manifestacions d'ahir, que el primer nazgûl haja hagut de recular i ajornar l'aprovació de la seua nefasta i mordoritzadora llei. Quant a mi, marxe d'ací una estona a escoltar a la meua filla en el concert de "Com sona l'ESO", que enguany es fa a Cocentaina amb la participació del gran Pep Gimeno "Botifarra". Joves de tots els Països Catalans units, un any més, per la llengua i per la música: el camí no és fàcil i potser encara ens espera més d'un malson; però avancem, i avançarem. Mal que li pese a Sàuron i els seus trolls. Bon cap de setmana!




13 comentaris:

  1. Hahahahahahahaha...
    Molt bo, Pep. Realment bo. I encara que m'ha resultat divertit, també m'ha semblat terroríficament inquietant...
    De totes formes, i com ha quedat demostrat, SI SOM, PODEM!!!
    Salut!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Cesk. Acollona un poc, és cert; així que millor no encantar-se, per si de cas. Podem, i tant ;)

      Salut i una abraçada!

      Elimina
  2. Jo també he rigut en llegir-te, Alfred! és boníssim!!!!

    I crec que sí, que haurem d'avisar a Gàndalf i a qualsevol que pugui ajudar-nos.

    Bon cap de setmana... de moment comences bé, escoltant com sona la ESO.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Carme! Em sembla que la batalla serà dura, però segur que resistirem. I si ens ajuden els Ents, ho tenim guanyat ;)

      El concert de "Com sona l'ESO" va ser espectacular, molt emocionant escoltar la composició feta per al cas --sobre els incendis a la Serra Mariola de l'estiu passat-- però també les cançons populars valencianes de Pep Gimeno... acompanyat per un cor de mil xics i xiques! Encara m'aborrone en recordar-ho.

      M'he de passar pel teu blog sense falta, però com que ja saps que vaig curt de temps, ho avance ací: moltes felicitats per les 2000 entrades a "Col·lecció de moments", i per totes les bones estones que ens regales amb elles. Una abraçada forta!

      Elimina
  3. que mai perdem la capacitat de la ironia i el bon humor i la intel·ligència, t'aplaudeixo Alfred ho has brodat i en clau d'humor ho dius tot ben clar! i pensa que t'ho en "lapao"

    ResponElimina
  4. errat : volia escriure que t'ho dic en "lapao" i si vols en valencià i en català...i en....que tot d0una som un munt de poliglotes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'havia semblat que era lapao, Elfree, però ara que ho confirmes està claríssim ;) Com menys neurones fan servir ells, més llengües parlem nosaltres, ves per on... Moltes gràcies i una abraçada!

      Elimina

  5. Envege el teu sentit de l'humor irònic. A mi em posa de malhumor i a més em bloqueja fins a tal punt que no puc articular paraula. Bé només em queda que continuar parlant amb la mateixa llengua que parle des de fa seixanta anys. Una abraçada i bon cap de setmana. Per cert que jo aniré a la trobada de Bocairent.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No deixa de ser un mecanisme de defensa, Mercè: des de que vaig llegir la notícia que em va agafar una mala llet immensa. No cal que et diga com hem patit al País Valencià --encara ho patim, de fet-- aquestes aberracions, i la sensació de ràbia, frustració i impotència és inevitable. Per això vaig voler pegar-li la volta: s'esforcen molt per esborrar-nos del mapa, però els ho posarem difícil. Ací, a la Franja, a les Illes i on calga.

      M'apunte la trobada de Bocairent. A veure si puc combinar-ho i ens passem també per allà. Salut i endavant!

      Elimina
  6. No sé jo si una coalició PP-U Pa Dance seria pitjor que el que hem tingut fins ara. Però ara que ho pense, jo també pensava, quan van posar a Camps de president, que més poca-vergonya que Zaplana no seria. O siga, que millor si no els donem opció a que ens ho demostren.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'exemple que poses ho diu tot, pitxiri: la capacitat d'aquest País per empitjorar sembla no tindre límit, així que millor no posar Murphy a prova. Però pot passar, i s'haurà de fer tot el possible per evitar-ho. Salut i moltes gràcies per comentar!

      Elimina
  7. Molt currat! Realment fa por perquè es real! Ara només cal que contactis amb en Peter Jackson i en faci una bona adaptació ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, pons! Probablement és més una pel·lícula per a Berlanga, però a falta del mestre, Jackson pot fer també una bona feina. I mira, igual Toni "Uruk-hai" Cantó faria el paper de la seua vida... Salut!

      Elimina