"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



diumenge, 19 de maig del 2013

Fascinats per les plantes


Imatge de Publico

D'ençà que va començar a eixir a la llum el denominat cas Nóos, hi ha un detall del qual no he sabut trobar cap referència al mitjans, i que em té --ho reconec-- un poc intrigat. Com tothom sap, en el centre de la trama se situa l'anomenat Instituto Nóos, peça fonamental de l'entramat pressumptament bastit per Diego Torres, Iñaki Urdangarín i la seua augusta esposa per tal de dur a la pràctica la seua personal interpretació del concepte "sense ànim de lucre". A mesura que les diligències han anat avançant, però, s'han anat coneixent altres peces rellevants d'aquesta trama, entre les quals hi destaca una empresa creada el 2003 pels Ducs de Palma, dedicada --deien-- a la "compravenda i arrendament de bens immobles" i la "consultoria i assessorament en gestió d'empreses", i que respon al nom d'Aizoon SL. I és aquest nom, precisament, el que em desperta la curiositat, perquè si Nóos deriva del grec "nous" (νους), que significa "ment", Aizoon és... el nom d'un gènere de plantes crasses, inclòs dins la família de les Aizoàcies, i representat en les nostres terres baixes per una modesta herba denominada gazul (Aizoon hispanicum)




Què va dur a Iñaki i a Cristina a escollir aquest nom? Una casualitat? Podria ser, però la veritat, en una gent tan subtil i espavilada, m'estranyaria molt. Potser el discret i tenaç gazul, capaç de prosperar en terrenys salins i remoguts, amagava per a ells algun significat ocult o simbòlic, tot i que si haguera estat jo crec que m'hauria inclinat més aïna per alguna planta paràsita per a batejar la raó social (Cuscuta SL, posem per cas). Però també podria ser, senzillament, que ho feren moguts per un amor sincer i incondicional per les plantes; si fa no fa, com el que Don Juan Carlos ha manifestat de tota la vida pels elefants i altres animals. Siga com siga, espere amb molt d'interés que la investigació aporte dades rellevants sobre aquesta qüestió; però mentre, i tenint en compte --m'acabe d'assabentar-- que ahir va celebrar-se el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes, quasi que animaria als promotors de tan original jornada, l'objectiu de la qual és "que el mayor número de personas en el mundo queden fascinados por las plantas y entusiasmados sobre la importancia de la ciencia de las plantas", que valoraren la possibilitat d'oferir a la Infanta Cristina la presidència d'honor per a l'any que ve. Mèrits, com es veu, no li'n falten; i perill de que li coincidisca el dia amb algun judici, tampoc no n'hi ha.



8 comentaris:

  1. :):):)
    Ara m'has intrigat a mi també, amb això del nom i la planta...

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veure que en diu el jutge Castro, novesflors ;)

      He vist a la "Flora Ibèrica" que aizoon ve del grec aei, "sempre", i zoon, "ésser viu, vivent". Igual aquest és el missatge ocult: "feu el que feu, no podreu amb nosaltres..." Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  2. Si la presidència d'honor no pot remenar oli crec que no és un càrrec per a ella, malgrat mèrits no li'n faltin, ni judicis tengui a la vista. Bona pensada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vist tot el que està sortint, jo no menysprearia la seua capacitat de treure oli dels llocs més insospitats. Tot és presentar bé els projectes --"tengo yo una cosa con plantas que quedaria muy bien aquí..."-- i, sobretot, trobar els interlocutors adequats, ara un Camps, després un Matas... Gràcies, salut!

      Elimina
  3. yo me imagino a Urdangarin fumando otro tipo de plantas..

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo tampoc no ho descartaria, jordim. Per a escriure coses de l'estil d'allò del "duque em-palma-do" hi ha que anar bastant fumat... Salut, moltes gràcies i benvingut!

      Elimina
  4. Més que fascinat per les plantes, jo estic fascinat per les penques que té segons qui...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Però segons es mire, les "penques" són també part de certs vegetals, pons. Tot encaixa ;) Salut i gràcies!

      Elimina