"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fusterdissabte, 18 de febrer de 2017

Seta
El blanc de la neu ha deixat pas, tot just un mes després, al blanc dels ametlers que acaben de florir. Blanc sobre blanc, llavors i ara, per les blanques llicorelles que el riu de Seta deixa al descobert en el seu curt recorregut, i sobre les que han anat bastint-se pobles, camins i bancals. Podria ser, per això i amb propietat, una (altra) vall blanca; però tampoc no li va malament l'apel·latiu de reclosa ("saepta"), d'on el mestre Coromines fa derivar el nom amb que a hores d'ara la coneixem, i amb el que la van conèixer abans moriscos i mallorquins. Hi tornaré, en unes setmanes, quan el blanc dels ametlers --esguits de blanc, perquè en aquestes terres, l'ametler és quasi sempre un arbre de vora, o bé comparteix l'espai amb les verdes oliveres-- haurà deixat pas al rosa esplendorós de les bresquilleres. Però hi ha dies que el cos demana serra, i d'altres que demana vall; hui, quan he eixit de casa camí de la Serrella, em pensava que seria dels primers, però al remat ha pogut més la Vall de Seta, blanca i tancada, preciosa sempre.

Triar serra o vall per caminar no és, només, qüestió de costeres: en aquestes terres abruptes, trescar per l'"ager" --la "ruralia" de l'enyorat Joan Pellicer, de la desaparició del qual s'acaben de complir deu anys-- pot arribar a ser tan exigent com fer-ho pel "saltus". Sobre tot, quan l'ager en qüestió està solcat per rierols i barrancs profundament encaixats, i els senders que el recorren acusen els més de 1.000 litres per metre quadrat que s'han arreplegat a la zona entre novembre de 2016 i gener de 2017: demà serà dia de cruixidures, i he eixit de fang fins a les celles; però ha pagat la pena...

3 comentaris:

 1. Preciosos, els ametllers florits. Camí de Tibi també n'hi ha molts.

  ResponElimina
 2. Diumenge passat vaig assistir a "Música per als versos, versos per a la música". Vaig pensar que potser hi eres...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Cert, novesflors: Tibi i la Foia són terra d'ametlers, i ha d'estar preciosa ara; si demà no plou, potser m'hi allargue, que m'has fet ganes (hui no buscava ametlers, han sigut ells els qui m'han trobat a mi...)

   No vaig poder anar diumenge passat al Calderon, i ausades que em sap greu. Espere no haver de perdre-me'n moltes més, tinc per Joan Valls una especial predilecció... Salut i moltes gràcies!

   Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...