"Malament, si les teues opinions no són conseqüència de les teues passions; pitjor encara, si les teues passions són conseqüència de les teues opinions". Joan Fuster



dijous, 16 de març del 2017

Malson (relats conjunts)


Diego Velázquez, Vella fregint ous (1618)

--Però, ho heu pensat bé, Mestre Velázquez? Si retalleu el llenç, canviareu totalment l'equilibri de la composició, que quedarà desplaçada sense remei. I el que és pitjor, serà molt difícil comprendre la situació i la mirada dels altres dos personatges... Sobre tot de l'àvia que cuina, que farà l'efecte que mira al buit sense cap sentit, com si estigués cega.

--Si, tens raó, ho sé, i no m'agrada. Però és això, o llançar tot el quadre al foc: no sé què té el tercer personatge, però cada volta que el mire se'm posa la pell de gallina; ves a saber quin malson guiaria els meus pinzells per a em sortira una imatge tan atroç i aterradora... 






La meua proposta, amb retard, per als relats conjunts de febrer. De la qual es desprèn que, a banda de trellat, que ja sabeu que no, tampoc no faig servir Photoshop ni res paregut, així que confie en que, una volta més, pareu més atenció a la intenció que al resultat. Per cert, mirant-me el quadre --i llegint alguna cosa sobre ell-- he reparat en dos detalls: el melò d'hivern, de guardar o de Nadal que porta el xiquet, amb els cordells que servien per a penjar-lo a les porxades per assecar-lo i conservar-lo; i la impressió --que vaig llegir en algun lloc, però que trobe convincent-- que el que fa la mestressa no és fregir ous, sinó més aviat escalfar-los en aigua, la qual cosa explicaria la cassola de fang i la cullera de fusta (i, fins i tot, el que sembla ser una vinagrera que s'hi veu en primer pla). A Chicote, en tot cas, sembla que no li apanyen ni d'una forma ni de l'altra... 





8 comentaris:

  1. Velázquez va fer bé de retallar-lo. El quadre guanya.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, veritat? Ara, el que hauria donat de si per als historiadors de l'art si l'haguera deixat complet... Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  2. Ha, ha, ha... Velázquez tenia raó. I la pobra vella semblava molt més cohibida i espantada, amb el Chicote davant.

    I m'ha agradat molt això dels ous escalfats en aigua i vinagre, pequè a mi no em semblava que els fregís.

    I no sabia res dels melons d'hivern i també m'ha agradat saber-ho.

    Gràcies per les informacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. No hi ha per a menys, pobra dona... Ara, conste que Chicote ho fa tot pel seu bé ;)

      Vaig veure la referència dels --possibles-- ous escalfats en alguna pàgina web, però la veritat és que em va semblar convincent; en tot cas, ja siguen fregits o escalfats, el quadre segueix sent magnífic ;) Salut i moltes gràcies!

      Elimina
  3. Respostes
    1. Moltes gràcies, Elfree :) Enguany he de buscar algun meló per a deixar-lo assecar, que no els he provat mai. Gràcies, salut!

      Elimina
  4. Ha valgut la pena que el fessis, encara que fos amb retard, a mi m'ha fet molta gràcia, hahaha!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Xexu :) Segons algunes fonts, la cuina de la vella va millorar molt després de la visita de Chicote, però hi ha especialistes que ho posen en dubte... Salut i moltes gràcies!

      Elimina